در گفتگوی گسترشنیوز با عضو کمیسیون اقتصادی مجلس مطرح شد:
گرانی گوشت فقط یک برنده دارد
به اعتقاد نماینده مرند و جلفا دلیل اصلی گرانی گوشت، نظارت ضعیف و ناکارآمد دولت است.
گسترشنیوز: در شرایطی که دامداران، هر کیلو دام زنده را بین ۲۷ تا ۳۰ هزار تومان میفروشند چرا باید نرخ هر کیلو گوشت قرمز بالای ۱۰۰ هزار تومان باشد؟ گفتوگوی گسترشنیوز با دامداران نشان میدهد که نرخ خردهفروشی هر کیلو با احتساب حاشیه سود نباید بیشتر از ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان باشد. آیا در بازار گوشت هم شاهد ایجاد یک حباب هستیم؟ برای یافتن پاسخ سوال خود با یکی از اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس، محمد حسننژاد به گفتوگو نشستیم. با گسترشنیوز همراه باشید.
محمد حسننژاد، نماینده مرند و جلفا و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس اظهارکرد: قبل از هر چیز باید گفت که نرخ گوشت، یکسان نیست. دولت، قصابیها و میادین میوه و ترهبار و فروشگاههای زنجیرهای نرخ خاص خود را دارند. گاوداریها هر کیلو دام زنده را ۲۷ هزار تومان میفروشند که در این صورت نرخ خردهفروشی، حدود ۵۴ هزار تومان خواهد بود. مشکل اینجاست که نرخ گاودار و نرخ من و شمای مصرفکننده، یکسان نیست. نرخ گوشت با استخوان، بدون چربی، ماهیچه، گوشت خالص و... کاملاً متفاوت است. بهعبارتدیگر هنگام فروش در فروشگاههای به حدی اماواگر گذاشته میشود که نرخ گوشت برای مصرفکننده در نهایت به ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار تومان میرسد. حاشیه سود خردهفروشی گوشت ۱۰ درصد است. بهاینترتیب تولیدکننده و مصرفکننده، متضرر میشوند و سود شبکه توزیع معیوب و ناسالم به حداکثر میرسد.
وی در ادامه افزود: این تفاوت نرخ را نمیتوان حباب نامید. حباب به زبان عامیانه یعنی آب بستن به قیمتها. در فقره گوشت، نرخ همین است. بانی اصلی این وضعیت دولت و ضعف نظارت است. این وضعیت در مورد حوزههای دیگر هم صادق است. مورد همبرگر را در نظر بگیرید. نرخ همبرگر در بالا شهر ممکن است ۴۰ هزار تومان باشد. این در حالی است که مقدار گوشت استفاده شده در ساندویچ همبرگر بیشتر از ۱۰۰ گرم است. هزینههای جانبی (کارگر، نان، سبزیجات و...) را هم که محاسبه کنیم، آن ۱۰۰ گرم گوشت برای او ۳۰ هزار تومان سود به همراه دارد. برای او بهصرفه خواهد بود که ۱۵۰ هزار تومان برای هر کیلو گوشت مرغوب پرداخت کند. این قضیه در رستورانها هم صادق است.
وی در تشریح بیشتر این فرآیند گفت: وقتی بخشی از بازار، قیمتها را افزایش دهند بخشهای دیگر بازار هم خودبهخود همین کار را انجام میدهند. به همین دلیل است که گفتم مشکل اصلی، نظارت ضعیف است. قاعدتاً در جایی مثل فروشگاههای زنجیرهای، نظارت کردن آسان است اما فروشگاه با تفکیک و قطعهبندی هر کیلو مرغ آن را به نرخ ۲۰ هزار تومان به فروش میرساند (درحالیکه نرخ پایه ۱۲ هزار تومان است). نرخ هر کیلو مرغ خالص هم به ۲۵ هزار تومان میرسد. خلاصه برنده، دلال و فروشنده است و تولیدکننده و مصرفکننده ضرر میکنند.
بعضی از کارشناسان یکی از دلایل واقعی نشدن نرخ گوشت قرمز را واردات و منافع واردکنندگان و اعمالنفوذ احتمالی آنها میدانند. نماینده مرند و جلفا در پاسخ این سوال که آیا واردات و منافع واردکنندگان را در گرانی گوشت موثر میدانید؟ اظهارکرد: مسائل کشور را نباید خلط کرد چون باعث پیچیدگی موضوع میشود. اینکه فلان واردکننده، گوشت واردشده با ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی را به نرخ آزاد میفروشد بحث دیگری است. بحث اینجاست که دلال، گران میفروشد نه تولیدکننده. وقتی منبع گرانی، داخلی است واردات و افزایش و کاهش آن را نمیتوان به پای صادرات گذاشت.
ارسال نظر