|

جایگاه دلار در جهان به خطر می‌افتد؟

استفاده بیش از حد امریکا از ابزار تحریم جایگاه دلار را به مخاطره انداخته است.

گسترش‌نیوز: ولادمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه سال گذشته در نشست سران کشورهای عضو گروه "بریکس" گفته بود که استفاده بیش از حد امریکا از ابزار تحریمی یک اشتباه بزرگ استراتژیک خواهد بود که اطمینان به دلار را از بین می‌برد. کمی بعد از آن سرگی لاوروف، وزیر خارجه روسیه نیز گفت که استفاده مداوم واشنگتن از دلار برای مجازات اقتصادی به تضعیف جایگاه دلار منجر شده است.

اگر چه شاید روسیه به تنهایی آن قدر قدرت نداشته باشد که بتواند دلار را به چالشی جدی بکشد اما روس‌ها همان چیزی را تکرار می‌کنند که بسیاری از سیاست‌گذاران امریکایی نیز نگران آن هستند و اکنون شاهد آغاز یک روند جهانی برای دوری گزیدن از دلار هستیم. جک لو، وزیر اسبق خزانه داری امریکا گفته است که ظرفیت تحریمی در حال اشباع است و هر چه امریکا استفاده از دلار و نظام مالی‌اش برای دیگران را بیشتر به تبعیت از تحریم‌ها مشروط کند، ریسک استفاده از ارزهای جایگزین توسط دیگران در میان مدت بیشتر خواهد شد.

سیاست تحریمی امریکا باعث شده است که برخی دولت‌ها به فکر استراتژی‌های حذف دلار از نظام مالی برای رهایی از فشار اقتصادی بیفتند. این روند به ویژه در کشورهایی نظیر روسیه، ونزوئلا و ترکیه که طعم تحریم‌ها را چشیده‌اند برجسته تر شده است.

فکر رهایی از دلار یک چیز است و یافتن استراتژی عملی شدن این ایده یک چیز دیگر، اما نباید فراموش کرد که رهایی از سلطه دلار در جهان چیز غیرممکنی نیست. سلطه دلار بر بازارهای جهانی در طول ده‌ها سال و به لطف نظام مالی و بانکی نیرومند امریکا به‌دست آمده است و سیاست مداران در واشنگتن باید پیش از هر اقدامی این مسئله را مد نظر قرار دهند که در ازای تضعیف این نظام مالی قدرتمند چه چیزی به‌دست خواهند آورد.

درحال‌حاضر تنها تعداد کمی رقیب برای دلار وجود دارد و دلار بیشتر از هر ارز دیگری در پرداخت‌های بین‌المللی مورد استفاده قرار می‌گیرد. دلار همچنین قوی‌ترین ابزار حفظ ارزش به شمار می‌رود و به دلیل استفاده گسترده از آن در سطح جهان، امریکا امکان تحریم را پیدا کرده است.

در زمان ریاست جمهوری جورج بوش تنها پنج کشور توسط امریکا تحریم شده بودند اما اکنون این رقم به ۲۲ کشور افزایش یافته و اکنون بیش از ۶۰۰۰ شخصیت حقیقی و حقوقی توسط وزارت خزانه داری و سایر نهادهای امریکا به دلایل مختلف تحریم شده‌اند. همین گسترده تر شدن دامنه تحریم‌ها منجر به افزایش تمایل کشورها برای کاهش وابستگی به دلار شده است.

منبع: ایسنا

کدخبر: 77024

ارسال نظر