شرایط سخت برای خانهدار شدن کارگران
درشرایطی که نرخ مسکن افزایش یافته است، کارگران اگر کل حقوق خود را پس انداز کنند، با ۲۴ میلیون تومان در سال میتوانند تنها ۲.۵ مترخانه خریداری کنند.
گسترشنیوز: قانون اساسی الزامات قانونی برای تأمین مسکن کارگران دارد، اما متأسفانه هیچ وقت اجرایی نشده است، در سالهای اخیر نیز کارگران نسبت به گذشته دچار مشکلات بیشتری در تأمین معیشت و اجاره بهای خود شدند و همین باعث شده است که خانه دار شدن برایشان تبدیل به یک آرزو شود.
حق مسکن ۱۰۰ هزار تومانی در فیش حقوقی کارگران نیز نمیتواند دوای درد اجاره بهای سنگین این روزهای کارگران باشد. از سال ۹۶ نرخ مسکن در تهران با افزایش چشمگیری روبهرو شد، به گونهای که حتی در قسمت جنوبی شهری مانند تهران شاهد افزایش بیش از ۲ برابری نرخ مسکن باشیم.
مرکز آمار طی گزارشی رشد بیش از ۸۱ درصدی برای نرخ مسکن را طی بازه زمانی ۹۶ تا ۹۸ رقم زد، اما آنچه غیرطبیعی است این است که نرخ خانه گران شد اما دستمزد کارگران به میزان هزینه هایشان افزایش نیافت، همین باعث شد که اگر کارگران در سالهای قبل با دریافت وامهای متعدد امید به خانه دار شدن داشتند، اما دیگر امیدشان ناامید شد و حتی با پس انداز که بخشی از حقوقشان بود و گرفتن وامهای متعدد هم نمیتوانند صاحب خانه شوند.
حداقل حقوق کارگران در سال ۹۸ حدود یک میلیون و ۵۱۷ هزار تومان و حق مسکن ۱۰۰ هزار تومان است. یعنی مجموع دریافتی یک کارگر در سال ۲۴ میلیون تومان است. از درآمد یک میلیون ۵۱۷ هزار تومانی کارگران بخشی صرف درمان و بخشی صرف تأمین معیشت میشود و با توجه به اینکه نرخ تمام اقلام سبد معیشت افزایش یافته است، حقوق یک میلیون و ۵۱۷ هزار تومانی کفاف هزینهها را نمیدهد. طبق گزارشهای نمایندگان کارگران از جامعه کارگری، این قشر همواره عقب ماندگی حقوق ۵۰ درصدی در تأمین هزینههای خود را دارد.
طبق اعلام مرکز آمار ایران میانگین نرخ هر متر خانه در سال ۹۸ در تهران حداقل حدود ۱۰ تا ۱۲ میلیون تومان است. حال اگر یک کارگر کل درآمد خود را پس انداز کند، مطابق این قیمتها میتواند در تهران ۲.۵ متر خانه بخرد. در چنین شرایطی معاملات مسکن کاهش مییابد، چرا که اقشار ضعیف جامعه توانایی خرید ندارند.
اختصاص خانههای مسکن مهر به کارگران
ناصر چمنی، نماینده کارگران در شورایعالی کار درباره پیشنهادات گروه کارگری در نشست اخیر شورایعالی کار اظهار کرد: یکی از پیشنهادات ما ساماندهی واحدهای مسکن مهر بود و درخواست کردیم گزارش هر شهر را به اطلاع ما برسانند که چه میزان مسکن مهر آماده، وجود دارد چون بیشتر شهرها واحدهای مسکن مهر تکمیل شده و آماده تحویل است و وزارت کار میتواند با بهدست آوردن گزارش مربوطه و اطلاع از آمار خانههای تکمیل شده، کارگران را از این طریق صاحبخانه کند.
رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران افزود: یکی دیگر از پیشنهادات ما بحث اجاره به شرط تملیک بود و معتقدیم میتوان این شیوه را عملی و از طریق آن جامعه کارگری را خانهدار کرد. امروز هزینه مسکن و اجاره بها در شهرهای بزرگ و کوچک افزایش پیدا کرده و بیشتر دریافتی کارگران بابت اجاره بهای خانه میرود.
حرفی برای گفتن و برنامهای برای اجرا نیست!
به اعتقاد وی دلیل عدم تشکیل شورایعالی کار این است که حرفی برای گفتن و برنامهای برای اجرا نیست. اینکه یک حرکتی صورت گیرد و اعلام آمادگی شود ولی جلسات متوقف شوند، درست نیست.
منبع: تسنیم
ارسال نظر