|

گره کور گرانی گوشت کی باز می‌شود؟

با وجود گلایه مندی دامداران از انباشتگی دام در واحدهای دامداری و افت محسوس قیمت، اما نرخ گوشت در خرده فروشی‌ها همچنان بالاست.

گسترش‌نیوز: سال گذشته در پی نوسان نرخ ارز، بسیاری از قاچاقچیان اقدام به خروج غیرقانونی دام از مرزهای کشور کردند که همین امر زمینه را برای کمبود و التهاب نرخ در بازار فراهم کرد و کار را به جایی رساند که مسئولان در شرایط بحران ارزی و جنگ اقتصادی اقدام به واردات بی‌رویه گوشت کردند که این امر علاوه بر خروج‌ارز زمینه را برای نابودی تولید داخل فراهم کرد.

آمارها نشان می‌دهد که امسال به سبب شرایط مساعد مرتع و بارش‌های مناسب، تولید دام سبک و سنگین در حدی است که بسیاری از دامداران از انباشتگی دام در واحدهای دامداری گلایه مند هستند و همواره خواهان تدابیری همچون صادرات برای رفع معضل کنونی هستند که در مقابل رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی معتقد است که داشته‌های فعلی تنها جوابگوی نیاز بازار است و صدور مجوز صادرات دام هر چند محدود می‌تواند بر تلاطم بازار گوشت دامن بزند.

ماجرا تنها به این جا ختم نمی‌شود چرا که بنابر آمارهای مختلف از میزان انباشتگی دام در استان‌های مختلف انتظار می‌رفت که نرخ گوشت برای مصرف‌کننده افت محسوسی داشته باشد که متاسفانه علی رغم کاهش نرخ دام، نرخ گوشت در قصابی‌ها همچنان بالاست و هر یک از فروشندگان دلایلی برای این گرانی‌ها مطرح می‌کنند که با این وجود جای این سوال مطرح است که گره کور گرانی گوشت قرمز چه زمانی باز خواهد شد؟

بسیاری از مسئولان بر این باورند امسال با وجود شرایط مساعد مرتع و افزایش تولید، نرخ دام زنده نسبت به ماه‌های ابتدای سال بیش از ۱۰ هزار تومان کاهش یافته که با این وجود اختلاف نرخ از مبدا تا مقصد همچنان بالاست و به نظر می‌رسد طراحی اپلیکیشن فعلی مبنی بر عرضه روزانه یک هزار تا یک هزار و ۵۰۰ راس دام در تهران و توزیع به اتحادیه بسته‌بندی به منظور کاهش دست واسطه گران و دلالان می‌تواند در کاهش نرخ گوشت در بازار تاثیربسزایی داشته باشد.

حال به سراغ مسئولان ذی ربط می‌رویم تا از آخرین وضعیت انباشت دام در واحدهای دامداری و راهکارهای کاهش دام و کنترل نرخ در بازار با خبر شویم:

روند نزولی نرخ گوشت قرمز در بازار/طراحی اپلیکشن عرضه مستقیم گوشت دست واسطه گران و دلالان را کوتاه می‌کند

کرمعلی قندالی رئیس سازمان امور عشایر کشور، با اشاره به اینکه مشکل خاصی در جابه جایی دام وجود ندارد، اظهار کرد: درحال‌حاضر عرضه دام طبق روال در حال انجام است و مشکل خاصی در جابه جایی دام به تهران وجود ندارد چرا که بخشی از گوشت مصرفی از اطراف تامین و توزیع می‌شود.

وی با اشاره به اینکه نرخ گوشت در بازار رو به کاهش است، افزود: با توجه به شرایط مساعد عرضه، پیش‌بینی می‌شود که نرخ گوشت گوسفندی به ۷۵ تا ۸۰ هزار تومان برسد.

قندالی نرخ کنونی هر کیلو دام سبک زنده در عمده فروشی‌ها را ۳۵ تا ۳۷ هزار تومان اعلام کرد و گفت: این در حالی است که در تک فروشی‌ها با نرخ‌های بالاتر عرضه می‌شود که مورد ملاک ما نیست.

رئیس سازمان امور عشایر از اُفت ۱۰ هزار تومانی نرخ دام زنده نسبت به ۲ ماه اخیر خبر داد و گفت: نرخ گوشت در خرده فروشی‌ها در سایه سودجویی عوامل واسطه و دلال همچنان بالاست.

وی با انتقاد از این مسئله که اختلاف نرخ گوشت از مبدا تا مقصد بالاست، بیان کرد: البته در برخی شهرستان‌ها و مراکز استان نرخ دام از محل پرورش تا فروش تفاوت چندانی ندارد و تنها در کلانشهرها و تهران اختلافاتی وجود دارد.

وی عرضه مستقیم دام به کشتارگاه را راه‌حل کنترل نرخ در بازار برشمرد و گفت: عشایر برای کوتاه کردن دست واسطه‌ها و دلالان بخشی از دام خود را به طور مستقیم به کشتارگاه‌ها تحویل می‌دهند که این امر در به حداقل رساندن فاصله تاثیر بسزایی دارد.

این مقام مسئول درباره اینکه آیا امکان طراحی اپیلیکشن برای عرضه مستقیم گوشت وجود دارد، تصریح کرد: درحال‌حاضر با همکاری تشکل‌ها و اتحادیه‌های بسته‌بندی مذاکراتی داشتیم تا روزانه یک هزار تا یک هزار و ۵۰۰ راس دام در تهران عرضه کنند و مقدمات این کار فراهم شده است تا با توزیع مستقیم علاوه بر کوتاه شدن دست واسطه‌ها و دلالان، سود به جیب عشایر برود.

انباشت دام در تمامی استان‌ها مازاد بر نیاز کشور است/انباشت بیش از ۶۰ هزار راس گوساله پروار شده در واحدهای دامداری

سعید سلطانی مدیرعامل اتحادیه دامداران کشور، با انتقاد از انباشت دام در واحدهای دامداری اظهار کرد: بنابر آخرین آمار انباشت دام در تمامی استان‌ها مازاد بر نیاز بازار است.

وی افزود: با توجه به انباشت دام در واحدهای دامداری، هزینه نگه داری بسیار بالاست که این امر بر نرخ تمام شده تولید تاثیر بسزایی دارد.

سلطانی درباره آخرین پیگیری‌ها پیرامون صادرات مازاد دام بیان کرد: با وجود پیگیری‌های مکرر اتحادیه از مسئولان ذی ربط، هنوز به نتیجه‌ای در این خصوص نرسیدیم.

وی افزود: موضوع انباشت دام از واحدهای دامداری باید از جهات مختلف مورد بررسی قرار گیرد تا در صورت صادرات مشکلی برای تنظیم بازار پیش نیاید.

سلطانی صادرات دام زنده مازاد بر نیاز کشور را سوپاپ قابل اطمینانی دانست و گفت: مازاد دام کشور باید به بازارهای هدف صادر شود تا به تولیدکننده و بازار داخل آسیبی وارد نشود.

مدیرعامل اتحادیه دامداران کشور ادامه داد: اگرچه آمار مختلفی از انباشت دام در واحدها مطرح است، اما آخرین برآوردها نشان می‌دهد که بیش از ۶۰ هزار راس دام گوساله پروارشده بالاتر از وزن واقعی در دامداری‌ها موجود است.

وی خرید تضمینی را یکی دیگر از راهکارهای کاهش انباشت دام در واحدهای دامداری برشمرد و افزود: تامین‌کنندگان می‌توانند با خرید مازاد و ذخیره‌سازی گوشت می‌توانند از انباشت دام در واحدهای دامداری بکاهند.

این مقام مسئول درباره آخرین وضعیت شیوع بیماری در واحدهای دامداری گفت: با وجود آنکه ازدیاد تراکم دام در واحدهای دامداری منجر به شیوع بیماری‌های مختلف می‌شود، اما تاکنون اتفاق خاصی نیفتاده است، در حالیکه استمرار این روند ممکن است منجر به اشاعه بیماری در واحدهای دامداری شود.

مدیرعامل اتحادیه دامداران با اشاره به اینکه نرخ هر کیلو گوساله زنده از ۴۱ هزار به ۲۵ هزار تومان رسیده است، بیان کرد: این در حالی است که نرخ گوشت در خرده فروشی‌ها همچنان بالاست و علی رغم کاهش نرخ دام، نرخ گوشت افت محسوسی در بازار نداشته است.

وی نرخ منطقی هر کیلو گوشت گوساله را ۶۰ هزار تومان اعلام کرد و گفت: درحال‌حاضر گوشت با نرخ‌های بالاتری در بازار عرضه می‌شود که هر یک از فروشندگان دلایل خاص خود را برای این گرانی‌ها مطرح می‌کنند.

سلطانی ادامه داد: در شرایط فعلی تحریم، مسئولان متولی تنظیم بازار اقدام به ذخیره‌سازی کالا کنند تا در موقع لزوم عرضه شود.

ضرورت صادرات ۲۰ هزار راس گوساله پروار شده/واردات ۳ برابری گوشت بیش از نیاز بازار

احمد مقدسی رئیس انجمن صنفی گاوداران، با اشاره به اینکه وضعیت صنعت دامداری کشور در بحران به سر می‌برد، اظهار کرد: هم اکنون بالغ بر ۳۶۰ هزار راس دام سنگین و سبک در واحدهای دامداری انباشت شده است.

وی افزود: با وجود آنکه ۹۵ درصد گوشت مورد نیاز در داخل تولید می‌شود، واردات بی‌رویه گوشت مازاد بر نیاز مصرف طی ماه‌های اخیر ضربه مهلکی به تولید داخل وارد می‌کند.

مقدسی ادامه داد: استمرار واردات بی‌رویه گوشت موجب شده دامداران دوره بعد گوساله نریزند.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه واردات بی‌رویه گوشت قرمز منجر به خروج ارز از کشور می‌شود، بیان کرد: سال گذشته که کشور دچار جنگ‌اقتصادی شد، مسئولان ذی ربط اقدام به واردات بی‌رویه گوشت کردند که این امر موجب شد گوشت روی دست تولیدکنندگان باقی بماند.

وی با تاکید بر صادرات مازاد دام به بازارهای هدف گفت: با توجه به انباشت دام در واحدهای دامداری، مسئولان ذی ربط باید مجوز صادرات ۲۰ هزار راس گوساله بالای ۵۰۰ کیلو را بدهند تا دامداران از بحران فعلی خارج شود.

رئیس انجمن صنفی گاوداران نرخ تمام شده هر کیلو گوساله را ۳۱ هزار تومان اعلام کرد و گفت: این در حالی است که هم اکنون هر کیلو گوساله زنده با نرخ ۲۵ هزار تومان فروخته می‌شود.

به گفته وی، درحال‌حاضر نرخ هر کیلو دام زنده از ۳۹ هزار تومان ابتدای سال به ۲۵ هزار تومان کاهش یافته که این امر بیانگر زیان ۶ هزارتومانی دامداران در فروش هر کیلو دام است.

مقدسی با اشاره به اینکه ۳ برابر نیاز کشور گوشت وارد شده است، تصریح کرد: با توجه به انباشت دام در واحدهای دامداری انتظار می‌رود هر چه سریع تر به داد دامداران برسند، در غیر این صورت تولید داخل در ورطه نابودی قرار می‌گیرد.

۳ راهکار وزارت جهاد کشاورزی برای کاهش انباشت دام/انباشت ۱۴۰ هزار راس دام‌ سبک در تهران

منصور پوریان رئیس شورای صادرکنندگان دام کشور، از افت محسوس نرخ دام سنگین در بازار خبر داد و گفت: با توجه به انباشت چشمگیر دام در واحدهای دامداری، وزارت جهاد کشاورزی پیشنهاداتی مبنی بر محدودیت واردات، خرید تضمینی یا صادرات دام را به وزارت صنعت داده است.

وی افزود: با وجود انباشتگی دام و وضعیت مساعد تولید، نرخ گوشت در خرده فروشی‌ها همچنان بالاست که این امر با واکنش شدید مصرف‌کنندگان روبه‌رو شده است. بنابر آخرین آمار سازمان دامپزشکی از انباشت ۱۴۰ هزار راس دام سبک در تهران خبر داده است.

رئیس شورای صادرکنندگان کشور نرخ کنونی هر کیلو دام سنگین را ۲۵ هزار تومان و دام سبک را ۳۵ هزار تومان اعلام کرد.

به گفته وی، با وجود مرتع‌های مناسب جمعیت دام سبک در واحدهای دامداری به حدی رسیده که با انبوه دام در بخش سبک و سنگین روبه‌رو هستیم‌.

این مقام مسئول نرخ هر کیلو لاشه دام سنگین را ۵۰ تا ۵۳ هزار تومان و لاشه دام سبک ۷۰ هزار تومان در عمده فروشی‌ها اعلام کرد.

پوریان در پایان تصریح کرد: بنابر آمار تعداد دام هایی که از مرز ۴۰۰ کیلوبالا رفت به مرز ۵۰ درصد رسید که این امر نشان می‌دهد دامداران با مشکلات متعددی رو به رو هستند.

با وجود انبوه دام و مازاد عرضه بر تقاضا انتظار می‌رود متولیان امر تدابیری بیندیشند تا ضمن جلوگیری از شیوع بیماری و مشکلات متعدد برای دامداران، نرخ گوشت متناسب با دام زنده در بازار توزیع شود تا مصرف‌کنندگان هم از حیث افزایش تولید نسبت به مدت مشابه سال قبل ناشی از شرایط مساعد مرتع و علوفه بهره برند.

منبع: مشرق

کدخبر: 78321

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین