رئیس سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان در گفتگو با گسترشنیوز:
تمام نهادهای نظارتی را پای کار آوردهایم
فرایند نظارت بر چرخه تولید تا مصرف را دنبال میکنیم تا کالا از بدو تولید یا ورود به کشور تا لحظه رسیدن به دست مصرفکننده رصد شود.
گسترشنیوز: نه اسفند به عنوان روز ملی حمایت از حقوق مصرفکنندگان ثبت شده است. در همین راستا با رئیس سازمانی که اسم آن به حمایت از مصرفکنندگان پیوند خورده است به گفتگو نشستیم. عباس تابش، معاون وزیر صمت و رئیس سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان از چالشهای پیش رو در موضوع حمایت از حقوق مصرفکنندگان و برنامههای نظارتی آن برای ایام منتهی به سال جدید میگوید.
عباس تابش رئیس سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان در ارتباط با حمایت از حقوق مصرف کنندگان تصریح کرد: قبل از هر چیز باید گفت که حمایت از حقوق مصرفکنندگان باید بعنوان یک اصل در زنجیره تولید تا مصرف مد نظر قرار گیرد. و این اصل می تواند فرایند تولید تا مصرف را بایک تحول همراه سازد. در شرایط حاکم بر اقتصاد کشور لازم است که مصرف کننده به این موضوع توجه کند که باید از تولید ملی و صنعت کشور حمایت کند و تولید کننده هم باید بر این موضوع امعان نظر داشته باشد که بقای تولید در جهت توانمندی مصرف کنندگان است. لذا باید در قیمت و کیفیت تلاش مجدانه ای داشته باشد در مجموع می توان گفت وجود یک مصرف کننده مطالبه گر می تواند نظام اقتصادی کشور را به بلوغ و تکامل برساند چرا که حرکت جریان تولید به سمت نیاز و توقع مشتری بسترهای لازم را برای ارتقا کمی و کیفی تولید فراهم خواهد نمود. با ثبت روز ملی حمایت از حقوق مصرف کنندگان و ایجاد فرایند ارزیابی و انتخاب بنگاههای حقوق مصرف کنندگان در صددیم تا جریان تولید مشتری مدار را به سمت مصرف کننده هدایت کنیم و جریان مصرف را نیز به سوی تولید با کیفیت و مشتری مدار معطوف نمایم.روز ملی حمایت از حقوق مصرف کننده روزی است که در آن جریان تولید می تواند عملکرد و دستاوردهای خود را در زمینه توجه به حقوق مصرف کنندگان ارایه و ارزیابی نماید.
بر خود فرض میدانم که ضمن تبریک 9 اسفند ، روز ملی حمایت از حقوق مصرف کنندگان را بر عموم تولیدکنندگانی که تلاش و سعی در تامین حقوق مصرف کنندگان در فرایند تولید خود دارند تبریک عرض نمایم و اطلاع دهم که گرامیداشت این مناسبت بدلیل شیوع کرونا ویروس تا اطلاع ثانویه با تاخیر برگزار خواهد شد
حمایت از تولیدکننده واقعی
وی در تشریح بیشتر این بخش از سخنان خود گفت: واقعیت آن است که فرایند تولید کشور به واسطه تشدید تحریمها در یک سال گذشته،با مشکلاتی مواجه شده است.و البته مصرفکننده هم از اثرات این آسیب بینصیب نمانده است افزایش قیمت ارز و عدم اجرای تعهدات برخی شرکای خارجی برخی از بنگاه های داخلی رابا مشکلاتی در فرایند تولید مواجه نمود ولی با همت و تلاش جریان تولید ، الحمدالله شرایط به سمت بهبود حرکت می کند. در این راستا سازمان حمایت چند کار اساسی را در پیش گرفت. اول اینکه سعی کرد از جریان تولید راستین کشور حمایت شود. دوم اینکه مبارزه همه جانبه ای را با فرایند قاچاق هدف گذاری نموده و مبارزه جدی را بصورت سراسری در سطح عرضه با قاچاق کالا در سراسر کشور انجام می دهیم تا از این طریق جلو ورود و عرضه کالاهای قاچاق گرفته شود. حتما بنگاههای موفق و حامی حقوق مصرف کنندگان را هم شناسایی و به مردم معرفی می کنیم و مردم و مصرف کنندگان را هم سفارش می کنیم که کالاهای با کیفیت داخلی را استفاده کنند تا جریان مولد در کشور شکل گرفته و به سمت موفقیت حرکت کند.
دنبال نقشآفرینی بیشتر انجمنها هستیم
وی در ادامه افزود: افزایش قیمت ارز و اجرای تحریم های ظالمانه اگرچه روند عادی بازار را تا حدودی از حالت عادی خارج نمود ولی سیاستهای حمایتی و نظارتی تلاش کرد که فرایند این آسیب برای زنجیره تولید تا مصرف کمتر شود. در مجموع سازمان حمایت سعی دارد از چند زاویه به حقوق مصرفکنندگان توجه داشته باشد. اولاً سعی داریم نقشآفرینی انجمنهای حمایت از حقوق مصرفکنندگان بهعنوان یک نهاد برآمده از بطن جامعه را بیشتر کنیم. اگر توانمندی انجمنها به درجهای برسد که بتواند در جریان اقتصادی کشور نقش آفرینی کنند قطعا می توانند بخشی از مشکلات موجود در این حوزه را مرتفع نمایند. دنبال فعالسازی هر چه بیشتر و ورود چهرههای توانمند به انجمنها هستیم. میخواهیم در سه فرایند تولید، توزیع و مصرف حضور جدی داشته باشند. در شرایط جاری نیز این تشکل ها می توانند ضمن اطلاعرسانی به مصرفکنندگان زمینه های افزایش آگاهی مصرف کننده در جامعه را فراهم سازند اگرچه ما تلاش داریم از توان آنها در تنظیم بازار هم استفاده کنیم و با این تفکر و با پیگیری این سازمان انها اکنون بعنوان یکی از اعضای ستاد تنظیم بازار کشور و استانی در حال فعالیت هستند. ا آنها میتوانند در فرایند ارزیابی و انتخاب بنگاههای حامی حقوق مصرف کنندگان نیز حضور جدی داشته باشند و بعنوان ناظران بازار در فرایند نظارت هم همکاری نمایند. طی دو ماه
گذشته پویش «بدون قیمت نخریم» با محوریت انجمن های حمایت از حقوق مصرف کنندگان شکل گرفته است و خوشبختانه با همکاری بسیاری از دستگاههای اجرایی و تشکلهای صنفی و صنعتی آثار خوبی به همراه داشته است.
هدف حفظ آرامش بازار است
رئیس سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان در ارتباط با مهمترین اقدامات نظارتی این سازمان در ایام منتهی به سال جدید گفت: یکی دیگر از کارهای سازمان، نظارت و بازرسی بر بازار است. امسال از معدود سالهایی است که با تلاش این سازمان و همکاری تمام نهادهای مرتبط با تنظیم بازار نظارت و کنترل بازار را برای آرامش مصرف کنندگان دردستور کار جدی داریم درست است که سازمان تعزیرات و سازمان حمایت دو نهاد اصلی ناظر بر بازار هستند اما انجمنهای حمایت و اتاق اصناف و تشکلهای دیگر نیز در این فرایند همکاری بسیار خوبی داشته اند. طرح نظارت بر بازار شب عید و ویژه ماه مبارک رمضان در حال حاضر در حال اجرا است و این طرح، بصورت شبانهروزی است. بعنوان مثال در شهر تهران علاوه بر تیمهای بازرسی معمول قریب به ۵۰ تیم بازرسی جریان بازار را رصد و کنترل می کنند و این طرح در سطح کشور بصورت همزمان با همکاری و مساعدت تمام دستگاههای نظارتی در حال اجرا است که در اینجا برخورد فرض می دانیم از مقام محترم وزارت صمت و دادگستری همچنین دادستان محترم کل کشور که همکاری بسیار ارزشمندی در این طرح با ما داشتند تشکر و قدردانی نمایم . در مجموع می خواهم عرض کنم خدمت شما که هدف همگی خدمتگزاران به مردم در شرایط فعلی آرام نگه داشتن بازار است. و امیدواریم که با دعا مردم همه خدمتگزاران به کشور که در شرایط جنگ اقتصادی ، توفیق انجام وظایف در خدمت به مردم را داشته باشند.
اگر شکایت داشتید با ۱۲۴ تماس بگیرید یا با اپلیکیشن قیمت آپ ارتباط بگیرید
وی در ادامه افزود: قطعاً بنگاههای اقتصادی حامی حقوق مصرفکنندگان خواهان آن هستند که فرایندی قانونمند بر بازار کشور حاکم شود تا از نابسامانیهایی که بعضاً شاهد آن هستیم جلوگیری شود. برای تمامی ارکان نظارتی، وظایف خاصی در نظر گرفتهایم. سامانههای تلفنی شبانهروزی امکان دریافت شکایت مردم را دارند. اپراتورهای سازمان از طریق خط ۱۲۴ آماده دریافت شکایت مردم هستند. مردم مطمئن باشند که سازمان حمایت بنا به وظایف ذاتی و قانونی خود در این شرایط خاص که جنگی تمامعیار علیه نظام اقتصادی کشور شکل گرفته است وظیفه نظارت خود را به انجام میرساند. در این مقطع که هم با تحریمها و هم با موضوع ویروس کرونا مواجه شدهایم میخواهیم که مردم شاهد فضایی آرام در بازار باشند. لذا با گرانفروشان و مختکران مایحتاج مردم مطابق با قانون بصورت قاطع برخورد خواهد شد.
تولیدکننده و مصرفکننده جدا نیستند
عباس تابش در ادامه گفت: برای رصد منظم بازار سامانههای متعددی را پیشبینی کردهایم. این سامانهها بسته به شرایط اطلاعات لازم را هم به مسولین و هم به مردم در ارتباط با وضعیت و قیمت کالاها، و خدمات خواهند داد. بعنوان مثال سامانه ۴۲۱ دات آی از علاوه بر ارایه اطلاعات قیمتی کالاامکان ثبت و پیگیری شکایت در سامانه را دارد. فرایند نظارت بر چرخه تولید تا مصرف را دنبال میکنیم تا کالا از بدو تولید یا ورود به کشور تا لحظه رسیدن به دست مصرفکننده رصد شود. درهرحال سازمان حمایت در راستای وظایف ذاتی و راهبردهای اعلامشده ابلاغی مقام معظم رهبری در ابلاغیه اقتصادی مقاومتی به تولیدکننده و مصرفکننده نگاه میکند. جریان تولید و مصرف را مکمل هم میدانیم. تفاوت نگاه ما به بازار به تفاوت نگاه اسلام به اقتصاد و نظام سرمایهداری به اقتصاد بر می گردد. اقتصادی سرمایهگذاری میگوید تولید برای مصرف و مصرف برای تولید است. بالعکس، در اقتصاد اسلامی جریان تولید متناسب با نیازهای مصرفکننده پیش بینی شده است و تولید بی ضابطه برای مصرف بی حد و حدود نهی می شود. جریان تولید باید صرفهجویی در منابع را مد نظر داشته باشد و بهسوی تولید هدفمند حرکت کند. بخش مصرفکننده هم باید دو شاخص مهم یعنی صرفهجویی و تناسب خرید با نیاز را ملاک قرار دهد. یعنی در اقتصاد اسلامی اسراف و تبذیر نهی می شود و جریان تولید و مصرف مکمل هم در زنجیره هستند و دوام هریک به توانمندی و بقای دیگری وابسته است لذا در این نگاه حمایت توامان از جریان تولیدکننده و مصرفکننده شکل می گیرد. و تضاد میان آن دو متصور نیست. البته در این حوزه مباحث علمی و جدی وجود دارد که در این فرصت مجالی برای آن نیست . در مجموع می توان گفت نظام اقتصادی کشور زمانی به موفقیت میرسد که این دو رکن اساسی، توأمان دیده شوند.
وی در ادامه افزود: تحریم یک فرصت است و میتواند فرایند تولید را بهسوی خوداتکایی سوق دهد. مشکلات و سختیهای زیادی وجود ولی اقتصاد کشور نشان داده است که توانایی غلبه بر موانع را دارد. البته تحلیل های ارایه شده در نشریات معتبر خارجی هم روند بهبود شاخصهای اقتصادی ایران را نشان می دهد. وبیانگر آن است که اقتصاد ایران بهسوی ترمیم آسیبها و بهبود شرایط در حرکت است. اقتصاد کشور توان پشت سرگذاشتن مشکلات را دارد. در گذر سالها این موضوع را نشان داده ایم بهرحال ما تلاش کردیم این واقعیت را نشان دهیم که در رونق تولید و ارتقا حقوق مصرف کننده یک معادله قابل توجه است که بقای جریان تولید و مصرف به همدیگر پیوند خورده است.
ارسال نظر