سایه سنگین کرونا بر سفره ۴ میلیون کارگر
طبق آمار سخنگوی دولت حدود ۴ میلیون کارگر غیررسمی در کشور وجود دارد که با سنگینی سایه کرونا بر اقتصاد، یا کاهش فعالیت و دستمزد داشته یا بیکار شده اند، البته آمار غیررسمی بیشتر از این میزان است.
گسترش نیوز: مطابق آمار ارائه شده از سوی سخنگوی دولت حدود۴میلیون شاغل غیررسمی در کشور در سایه کرونا در معرض توقف یا کاهش فعالیت و کاهش دستمزد و اخراج هستند.
این افراد آن دسته از مشاغلی هستند که هیچ گونه حمایتی از سوی قانون ندارند و بعضاً در کارگاه ها و بنگاه های کمتر از ۱۰ نفر مشغول کار هستند که خبری از بیمه،قرارداد و اجرای قوانین کار نیست.
از آنجایی که یکی حمایت های دولت برای مشاغل بحث بیمه بیکاری بود آن دسته از کارگرانی که در بخش صنوف مشغول کار هستند و بیمه ندارند نمی توانند بیمه بیکاری دریافت کنند، منشی های دفاتر وکالت، مطب های پوست و مو و زیبایی، تولیدی های پوشاک، رستوران ها، رانندگان مسافرکش های شخصی و تاکسی ها، باربرهای بازارو... از جمله افرادی هستند که نه بیمه و نه قرارداد کار دارند، فقط از طریق مراجع غیررسمی کسب درآمدی می کردند تا امورات زندگی بگذرد. برای این قشر از جامعه هنوز تصمیم مشخصی گرفته نشده است و اگر هم برای آنها اقدامی انجام شده باشد زیاد مشهود نیست و این کارگران دچار مشکل عدیده هستند.
بیمه بیکاری بیشتر مشمول کارگرانی می شود که در واحدهای رسمی کار می کنند به همین دلیل این کارگران از حداقل ها برخوردار هستند و بیشتر نگرانی ها در مورد کارگران غیر رسمی است که آمار دقیقی هم در مورد تعداد آنها وجود ندارد. اکثر این کارگران مستأجر بوده و در شرایطی که خرج خانه و امرار معاش ندارد، نگران بی خانه مانی خود هستند. آمارهای غیررسمی خبر از تعداد بیش از ۵ تا ۶میلیون نفری کارگران غیررسمی دارد که همواره از حداقل های قانون کار محروم بوده اند که درماجرای کرونا قرنطیه برایشان معنای بیکاری و گرسنگی داشته است.
مسعود بابایی،مدیرکل حمایت از مشاغل و بیمه بیکاری وزارت کار درباره مشمولان بیمه بیکاری، می گوید: به منظور جلوگیری از مراجعه حضوری و ازدحام ارباب رجوع در محل ادارات کار و کاریابیهای غیر دولتی، سامانه ای در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با نشانی bimebikari.mcls.gov.ir طراحی شده است تا افراد مشمول قانون کار و قانون تامین اجتماعی که مشمول قانون بیمه بیکاری نیز باشند، بتوانند با مراجعه به این سامانه، با وارد کردن اطلاعات شغلی و شخصی خود نسبت به تکمیل درخواست خود اقدام کنند.
بابایی، با بیان اینکه طبق بند ب ماده ۶ قانون بیمه بیکاری، افراد بیکار شده حداکثر ۳۰ روز فرصت دارند تا مراتب بیکاری خود را به ادارات تعاون کار و رفاه اجتماعی اعلام کنند افزود: ثبت در خواست بیمه بیکاری در این سامانه به منزله رعایت این بند قانونی نیز بوده است.
بابایی اظهار داشت: بر اساس این شیوه نامه، ۱۰ گروه فعالیت و زیر بخشهای اقتصادی به عنوان فعالیت هایی که متاثر از ویروس کرونا بوده اند و به صورت غیر مترقبه کسب و کار آنها دچار آسیب شده و کارگران این فعالیت ها نیز مشمول قانون کار و بیمه بیکاری باشند می توانند برای مدت سه ماه از مزایای بیمه بیکاری طبق ضوابط قانونی بهره مند شوند.
وی در این رابطه افزود: همچنین برای سایر بنگاه هایی که جزو ۱۰ گروه شغلی مذکور نبوده اما به دلیل اثرات ناشی از این ویروس ناچار به کاهش فعالیت و تعدیل بخشی از نیروی کار خود شده اند نیز با تشخیص مدیران کل تعاون کار و رفاه اجتماعی و تامین اجتماعی استان می توانند از مزایای بیمه بیکاری استفاده کنند.
وی ابراز امیدواری کرد: با تخصیص این تسهیلات به صندوق بیمه بیکاری بتوانیم هرچه سریعتر به مشمولین ماده ۲ قانون بیکاری که به طور غیر ارادی کار خود را از دست دادهاند و در چارچوب ضوابط قانونی مشمول مقرری بیمه بیکاری میشوند، خدمات قانونی ارائه دهیم.
مدیرکل حمایت از مشاغل و بیمه بیکاری وزارت تعاون ،کار و رفاه اجتماعی با تاکید بر اینکه مقرری بیمه بیکاری صرفاً به افرادی که مشمول قانون کار، قانون تامین اجتماعی و قانون بیمه بیکاری هستند تعلق می گیرد افزود: سایر بیمه شدگان از جمله بیمه های خاص، مشاغل آزاد، خویش فرمایی، بیمه کارگران ساختمانی، قالیبافان رانندگان حمل و نقل شهری و ... که از شمول قوانین ذکر شده مستثنی شدهاند را شامل نمی شود.
وی تاکید کرد: افراد دارای شرایط استفاده از مقرری بیمه بیکاری باید سه شرط مشمول قانون کار، مشمول تامین اجتماعی و مشمول قانون بیمه بیکاری را دارا باشند.
منبع: تسنیم
ارسال نظر