رئیس اتحادیه پسته کرمان در گفتگو با گسترش نیوز:
چرا کرمانیها باغات پسته را رها میکنند؟
رئیس اتحادیه پسته کرمان: میگویند کرمان باید به سمت صنعتی شدن حرکت کند. ۵۰ درصد ظرفیت تولید پسته در استان کاهش یافته و ممکن است به سرنوشت پسته دچار شود.
گسترشنیوز: وضعیت تولید پسته در کشور چگونه است؟ آیا بارشهای خوبی که در چند سال اخیر داشتهایم به افزایش تولید منجر شده است؟ و از همه مهمتر مهمترین مشکلات پیشروی کشاورزان چیست؟ برای یافتن پاسخ سوالات با رئیس اتحادیه تولیدکنندگان پسته کرمان به گفتگو نشستیم. با گسترشنیوز همراه باشید.
پسته همانند فرش از جمله مهمترین اقلام صادراتی ایران بوده است اما این روزها درست مثل فرش حال و روز خوبی ندارد. کاهش صادرات پسته نگرانکننده است چون مستقیماً روی وضعیت معیشتی کشاورزان تاثیر میگذارد. گفته میشود که حدود سهچهارم پسته تولیدی سال گذشته هنوز در انبارها مانده است.
خشکسالی و افزایش هزینه تولید
شهرام مظهری، رئیس اتحادیه پسته کرمان در ارتباط با کم و کیفت وضعیت تولید پسته اظهار داشت: «خشکسالیهای اخیر کشت پسته در کرمان را به شدت تحتالشعاع قرار داده است. از طرف دیگر هزینه بسیاری از موارد افزایش یافته است. در این شرایط شاهد افزایش هزینههای مربوط به دستمزد کارگر، سم، کود و اقلام دیگر هستیم و رغبتی برای تولید باقی نمانده است. تعداد زیادی از تولیدکنندگان، باغات را رها کردهاند. بعضی از باغدارانی هم که استطاعت مالی دارند به واسطه خشکسالی، مثل سابق به باغات خود رسیدگی نمیکنند. بهاینترتیب تولیدکنندگانی مثل من نمیتوانند از عهده ۵۰ درصد مخارج باغ خود برآیند.».
خشکسالی ۱۵ ساله
در چند سال اخیر مقدار بارشها مناسب بوده است، در این شرایط این سوال مطرح میشود که چرا باغات پسته کرمان از خشکسالی رنج میبرند؟ رئیس اتحادیه پسته کرمان در پاسخ این سوال اظهار داشت: «باید توجه داشت که خشکسالی کرمانی نتیجه کمبود بارش در حدود ۱۵ سال گذشته است. به اعتقاد کارشناسان و متخصصان یک یا دو سال بارش خوب، کافی نیست؛ به چند سال بارش مستمر نیاز است تا خشکسالی ۱۵ ساله جبران شود. از طرف دیگر حفر چاههای غیرمجاز باعث تخلیه آبهای زیرزمینی شده است. سطح آب پایین رفته است. البته وضعیت همه شهرها و مناطق مثل هم نیست، شهرهایی مثل سیرجان وضعیت بهتری دارند اما وضعیت ذخیره آب در شهرهایی مثل رفسنجان و کویرات، بحرانیتر است. با خشک شدن چاهها، بسیاری از خانوارها باغ خود را رها کردهاند».
گفتند کرمان باید صنعتی شود
به نظر میرسد که در روند سیاستگذاری استان کرمان، بخش کشاورزی قربانی صنعت میشود. وضعیت کشاورزی در کرمان خوب نبوده و در آینده هم چشمانداز خوبی برای آن قابلتصور نیست. رئیس اتحادیه پسته کرمان ضمن بیان این مطلب افزود: «۷ سال قبل در خصوص تامین آب کشاورزان، وعدههایی داده شد. قرار بوده پساب بعد از تصفیه در اختیار کشاورزان قرار گیرد. مدتی بعد گفته شد که اختصاص آب به کشاورزان باعث ایجاد حقابه میشود و کشاورزی استان هم آنقدر ارزشمند نیست که آب صرف آن شود. بهاینترتیب آب به صنعت اختصاص یافت. در حال حاضر آبی که قرار بود به کشاورزان داده شود با صرف هزینههای بسیار به زرند میرود تا در کارخانه فولاد استفاده شود. گفته شد که کشاورزی استان، ارزش سرمایهگذاری ندارد و باید به سمت صنعتی شدن حرکت کرد. قبلاً فرش کرمان نابود شد و اکنون پسته استان هم تا ۵۰ درصد از میان رفته است».
کشاورزی نقشی در قیمتگذاری ندارد
شهرام مظهری در ادامه افزود: « قیمت پسته یکی از مشکلات همیشگی تولیدکنندگان و کشاورزان بوده است. کشاورز نقشی در قیمتگذاری ندارد. چند دلال، قیمت پسته کرمان را مشخص میکنند. پسته خریداریشده از باغدار به چند برابر قیمت، روانه بازار میشود. وضعیت مالکان خردهپا به مراتب بدتر است. آنها بخشی از محصول خود را در ابتدای فصل پیشفروش میکنند. پسته صادراتی است و خریدار دارد اما سود اصلی نصیب دلال میشود».
۱- مقدار … متر مکعب از آبی که بیش از95% از آبی است که دربارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه در بخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود از محلی به نام بیدزرد در بالادست روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس جاری می شود آرزوی اینجانب از کودکی این بوده است تا جلو مقدار … متر مکعب آبی را که بیش از 95% از آبی است که در بارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه دربخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود را در محلی به نام تنگه بیدزرد در بالادست روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس را با احداث بندی (سدی) خاکی بگیرم اینجانب از اینکه مقدار … متر مکعب از آبی که بیش از 95% از آبی است که در بارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه در بخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود سهم خلیجی می شود که می خواهند نام آن را به جای فارس به نام جعلی عربی تبدیل کنند ناراضی هستم اینجانب حتی راضی نیستم تا سرریز مقدار … متر مکعب از آبی که بیش از 95% از آبی است که در بارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه در بخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود که از محلی به نام بیدزرد در بالادست روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس جاری می شود سهم خلیجی شود که می خواهند نام آن را به جای فارس به نام جعلی عربی تبدیل کنند اینجانب در نظر دارم با تغییر مسیر سرریز مقدار … متر مکعب از آبی که بیش از 95% از آبی است که در بارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه در بخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود که از محلی به نام بیدزرد در بالادست روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس جاری می شود را سهم دریاچه فصلی در شهر خنج ازشهرستان خنج استان فارس نمایم. بعد از آن روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس را می توان به مقصد فصل های پائیزی و زمستانی مسافران از سراسر کشور و فصل های بهار و تابستان پرمحصول تبدیل کرد.
۲- آرزوی اینجانب از تاریخ 1370/12/22 تا تاریخ 1376/07/30 که کارمند اداره آب و فاضلاب شهری بخش خنج شهرستان لارستان شرکت آب و فاضلاب شهری استان فارس بوده ام یا از تاریخ 1376/08/01 تا تاریخ 1388/12/12 که کارمند شرکت آب و فاضلاب شهری کلان شهر شیراز بوده ام یا از تاریخ 1388/12/13 تا هم اکنون که کارمند امور آب و فاضلاب شهری شهر صدرا شرکت آب و قاضلاب شهری کلان شهر شیراز هستم یا درآینده که دوست دارم تا کارمند امور آب و فاضلاب شهرستان خنج شرکت آب و فاضلاب استان فارس باشم آرزویم پیگیری احداث تصفیه خانه فاضلاب شهری برای شهرهای خنج و فیشور(شهرهای واقع دراطراف دریاچه فصلی کفه خنج) بوده است آرزویم پیگیری احداث تصفیه خانه فاضلاب روستایی برای روستاهای واقع دراطراف دریاچه فصلی کفه خنج بوده است چون با آب مناسبی که از تصفیه فاضلاب شهرها و روستاهای اطراف دریاچه فصلی کفه خنج به دست می آید می شود کمربند سبزی را به طول ۱۸ کیلومتر و عرض ۸ کیلومتری دراطراف مساحت ۱۳۰ کیلومتری اطراف دریاچه فصلی کفه خنج احداث کرد و شهر خنج را به مقصد فصل های پائیزی و زمستانی مسافران از سراسر کشور و فصل های بهار و تابستان پرمحصول تبدیل کرد.
امام علی (ع) می فرمایند : کسی که آب و خاک یعنی نیروی طبیعی دارد و نیروی انسانی خود را برای بهره برداری به کار نمی بندد و با فقر و گدایی می گذراند نفرین و لعنت بر او باد.
دو نوع زمین خوار در کشور ایران وجود دارد ۱- یکی شخص یا اشخاصی که نتواند یا نتوانند به موقع و به اندازه رشوه خود را به کارکنان (الف – اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان … ب – اداره اجازه برداشت آب از زیر زمین در شهرستان … پ – اداره واگذاری زمین برای توسعه کشاورزی در شهرستان … ت – اداره ثبت اسناد املاک در شهرستان … بپردازد یا بپردازند ۲- یکی شخص یا اشخاصی که نتواند یا نتوانند به موقع و به اندازه رشوه خود را به الف – اداره شهرسازی شهرستان … ب – اداره روستا سازی شهرستان … پ – اداره ثبت اسناد املاک شهرستان …بپردازد یا بپردازند این شخص یا اشخاص از طرف مراجع مربوطه به عنوان زمین خوار به اداره دادگستری شهرستان … معرفی می شوند تا درس عبرتی شوند برای ملت بزرگ ایران