بورس محل ورود چه سرمایههایی است؟
مدیر کارگزاری بورس مهرآفرین شعبه گیلان، گفت: مردم با داراییهای مازاد خود وارد بازار سرمایه شوند.
هادی تیزپا درخصوص معرفی بورس و نحوه سرمایهگذاری در بازار سرمایه کشور، اظهارکرد: سازمان بورس اوراق بهادار تهران که متولی بازار سرمایه در کشور است در بیشتر مراکز استانها شعبه دارد که به آن بورس منطقهای میگویند و همانطوری که بانک مرکزی متولی بازار پول در کشور است، سازمان بورس اوراق بهادار تهران نیز متولی بازار سرمایه است و اگر چه موازی با بانک مرکزی است و شاید مبادلاتی با این بانک داشته باشد اما دقیقا این دو، از یکدیگر مجزا و عملکرد هریک موثر بر دیگری است.
وی با بیان اینکه سازمان بورس اوراق بهادار تهران ساختار حاکمیتی و دولتی دارد، گفت: سازمان بورس اوراق بهادار تهران شامل زیر مجموعه هایی است که عملیات خرید و فروش اوراق بهادار، سهام شرکتها و اسناد خزانه در این سازمان انجام میشود، همچنین شرکت دیگری تحت عنوان فرا بورس نیز وجود دارد که وظایف مشابه بورس در آنجا صورت میگیرد اما بزرگی و اندازه ی شرکت ها، وجود آنها در بورس یا فرا بورس را مشخص میکند. در بازار بورس و فرا بورس تابلوهای اصلی و فرعی داریم و همچنین در فرا بورس یک بازار پایه توافقی نیز وجود دارد و شرکت هایی در این بازار پذیرش میشوند که تمامی معیارهای لازم برای پذیرش در فرا بورس را به صورت کامل ندارند و درصدهای پذیرش متفاوت است و بازار پایه توافقی در تابلوی معاملات به سه رنگ زرد، نارنجی و قرمز تقسیم بندی میشود.
رنگ زرد برای یک شرکت در تابلوی معاملات به نوعی کارت زرد محسوب میشود، رنگ نارنجی وضعیتش به مراتب بدتر و رنگ قرمز نوعی وضعیت هشدار است اما قابلیت معامله وجود دارد.
تیزپا ادامه داد: شرکت دیگری به نام بورس کالا وجود دارد که وظیفهاش خرید و فروش و مبادله ی کالاهایی است که در بورس پذیرش میشوند نظیر فولاد، مس، روی، محصولات کشاورزی از قبیل زیره، زعفران و.... بورس دیگری نیز به نام بورس انرژی وجود دارد که زمینه ی فعالیت آن خرید و فروش محصولات انرژی به مانند برق نیروگاهها از شرکتهای تولیدکننده برق است که این برق خریداری شده به شرکتهای توزیعکننده فروخته میشود، میعانات گازی، لوبریکانت و... نیز از محصولاتی هستند که خرید و فروش میشوند.
وی خاطر نشان کرد: معاملات بورس فیوچرز (futures) در همان فرا بورس صورت میگیرد اما طبیعت و ماهیت آن با معاملاتی که میبینیم متفاوت است و پیچیده تر است.
وی با یادآوری قدمت بورس در ایران و سایر کشورهای جهان، گفت: بورس در ایران در سال ۱۳۴۶ به طور رسمی بنیان نهاده شد و بورس ایران به تبعیت از بورسهای قدیمی جهان مانند بورس لندن، وال استریت، نیکی ژاپن، بورس شانگهای و بورس آمستردام که قدمت ۲۰۰ ساله دارند ایجاد شد.
تیزپا در خصوص مزیتهای بورس در اقتصاد کلان کشور گفت: وظیفه ذاتی بورس خرید و فروش سهام شرکتهاست، یعنی مالکیت یک شرکت را به صورت خرد، متوسط یا کلان به شخص یا اشخاص حقیقی یا حقوقی دیگری انتقال دهد و مزایای آن این است که با این کار پس اندازهای خرد و سرمایههای جزیی تمام آحاد جامعه که متمایل به این عرصه هستند تجمیع میشود و بورس نوعی توزیع عدالت در جامعه بابت اشتراک در صنعتگر بودن و تولیدگر بودن محسوب میشود.
وی افزود: یک فرد با ده میلیون تومان امکان اینکه بتواند یک کسب و کار مولد راهاندازی کند وجود ندارد اما اگر سهام یک شرکت را در کارگزاریهای بورس بخرد میتواند شریک یک شرکت معادل آورده ی خود شود. براستی چه نهادی به غیر از بورس امکان ورود این فرد را به سرمایهگذاری میدهد؟ از این رو سرمایههای خرد مردم توسط بورس جمع میشود و در جهت تولید و تامین مالی بنگاههای اقتصادی، شرکتهای صنعتی و کسب و کارهای مولد سوق مییابد.
ضریب بالای نقد شوندگی ثروت در جامعه از مزایای مهم بورس محسوب میشود
مدیر کارگزاری بورس مهرآفرین شعبه گیلان در بخش دیگری از سخنان خود، افزایش ضریب نقد شوندگی ثروت در جامعه را از دیگر مزایای بورس خواند و اضافه کرد: اگر شما آپارتمانی به ارزش یک میلیارد تومان داشته باشید و در برههای از زمان نیاز به یک چهارم پول این آپارتمان برای رفع یک مشکل مالی خود داشته باشید نمیتوانید به راحتی آن آپارتمان را به پول نقد تبدیل کنید و یا اینکه نمیتوانید بخشی از آن را صرفا برای رفع مشکل بفروش برسانید پس مسکن این قابلیت را ندارد که قسمتی را بفروش برسانید و خدشهای نیز در مالکیت شما ایجاد نشود اما اگرفردی به همین میزان یک میلیارد تومان سهام داشته باشد میتواند ۲۰ درصد سهام خود را بفروش برساند و نقدشوندگی ثروت در تمام سطوح حتی برای سهام داران عمده ی شرکتها مانند شرکتهای فولادی، خودرو سازها، دارویی و غیره وجود دارد.
تیزپا افزود: برخی شرکتها نظیر شرکتهای داروسازی سهام داران خصوصی دارند یعنی ۶۰ درصد یک شرکت داروسازی بعضا متعلق به یک خانواده است، اگر این شرکت نیاز مالی پیدا کند و در بورس باشد میتواند ۱۰ درصد آن سهام ۶۰ درصدی را در بورس با استفاده از قانونهای موجود در سازمان بورس اوراق بهادار و مکانیزمهای انتقال سهم، منتقل کند و پول خود را دریافت نماید و مشکل خود را مرتفع کند اما اگر به شکلهای دیگری از ثروت بهرهمند باشد به این نحو قابلیت نقد شوندگی را ندارد.
وی با اشاره به اهمیت و کارکردهای بورس در اقتصاد جهان اظهارکرد: قوانین ثابت شده جهانی علم اقتصاد در زیر شاخه ی بورس متصور شده است و بورس دارای مزایا و خصوصیتهای زیادی میباشد.
ایران گورستان سولهها
تیزپا ادامه داد: یکی از مشکلات بزرگی که کشور ما با آن درگیر است و همواره هم وجود داشته تامین مالی سرمایه در گردش شرکتهای در شرف احداث و ایجاد است که فقط بانکها به عنوان تامین مالی شرکتها در کشور شناخته میشوند، درصورتی که در کشورهای دیگر اینگونه نیست!
چرا نرخ بهره بانکی در کشورهای دیگر پایین است اما در کشور ما این نرخ بسیار بالاست؟ چون در ایران موضوع تورم وجود دارد و مورد دیگر سود سپرده ی بالای پرداختی بانکها و همچنین تقاضای بیش از حد مشتریان از بانکها برای اعطای تسهیلات است. بانکها و وزارت صمت به دلیل تقاضای بالای اخذ تسهیلات صاحبان صنایع، شرکتها را برای پرداخت اعطای تسهیلات گزینش میکنند و در این میان شاید سلایقی نیز اعمال شود و در نهایت آن تسهیلات به افراد و شرکت هایی که بشدت نیازمند این وامها هستند پرداخت نشود.
هزاران پروژه ی نیمه تمام خصوصی در کشور داریم که ممکن است هرگز به پایان نرسد و به نوعی ایران به گورستان سولهها بدل شده است. این سولهها که هدف ار ایجاد آنها کارآفرینی و تولید بوده به دلیل عدم تامین مالی در دوره ی ساخت و همچنین سرمایه در گردش در همان مرحله متوقف شده است.
مدیر کارگزاری بورس مهرآفرین شعبه گیلان در خصوص کارکردهای بورس ادامه داد: اگرشرکتها در بورس ورود کنند تامین مالی آنها علاوه بر بانک از مرجع دیگری نیز خواهد بود و بار بزرگی از دوش سیستم بانکی برداشته میشود و سهام شرکتها در اختیار مردم قرار میگیرد که برای مردم نیز مزایایی در پی خواهد داشت و امکان افزایش سرمایه برای شرکت هایی که در بورس هستند راحت تر نیز خواهد بود.
یک شرکت حاضر در بورس برای افزایش سرمایه خود با موافقت سازمان بورس اوراق بهادار پذیرهنویسی خواهد کرد و از تمامی منابع بهرهمند میشودو یا اگر نیاز به افزایش سرمایه نداشته باشد میتواند اوراق مشارکتی را از طریق بورس به صورت عام منتشر کرده و در اختیار عموم قرار دهد نظیر بسیاری از شرکتهای بزرگ کشور و شهرداریها که پروژههای آنها از طریق اوراق مشارکت تامین مالی شده است.
وی تاکید کرد: یکی دیگر از کارکردهای بورس کنترل حجم پول و میزان نقدینگی و تورم است، اگر حجم پول در اقتصاد کشور زیاد باشد و بتوان این سرمایهها را در بورس جذب کرد دیگر این پولهای سرگردان وارد بازارهای موازی نظیر طلا، ارز و سکه نمیشود و بورس نیز بازاری مولد است که بر پایه ی تولید و خدمات واقعی استوار است و بر شیوه دلالی پیش نمیرود. هیچکدام از اقتصادهای بزرگ جهان بر پایه ی واسطه گری استوار نبوده است بلکه تولید و صنعت حرف اول را در خصوص کشورهای موفق در اقتصاد میزند.
لزوم شفافیت مالی شرکتها برای ورود به بورس
تیزپا در ادامه عنوان کرد: شرکتی که در بورس ورود میکند از فیلترهای مختلفی عبور میکند و پس از گذر از این فیلترها و ورود به بورس کار سخت تری در پیش دارد چون همواره زیر ذره بین و نظارت قرار خواهد داشت و باید بر طبق الگوهای مد نظر سازمان بورس حتی در ساختار مدیریتی پیش رود و شفافیتهای مالی داشته باشد. از جهت بحث دریافت مالیات که دغدغه ی تمامی نظامهای حکومتی در دنیا است شرکتهای بورسی نمیتوانند به ابزارهایی برای فرار از مالیات متوسل شوند و باید این نکته را ذکر کنم که هر شرکتی که در تابلوی بورس قرار گیرد از ده درصد مالیات معاف خواهد شد.
وی یکی دیگر مزایای بورس را گسترش مالکیت عمومی دانست و افزود: یکی از دغدغههای همه ی حاکمیتها توسعه و گسترش عدالت اجتماعی است، در کشور ما به دلیل آموزههای دینی اسلام همواره بحث گسترش عدالت اجتماعی توسط مقامات و مسوولین نظام تاکید شده است و اگر مالکیت عمومی گسترش پیدا کند فاصله ی طبقاتی کاهش مییابد.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: افزایش رشد تولید ناخالص ملی از دیگر کارکردهای بازار سرمایه است. توسعه کسب و کارها، تسهیل در مبادلات پولی، تامین مالی شرکت ها، توزیع سود سهام و بهرهمندی مردم از سود سهام شرکتها موجب رشد تولید ناخالص ملی خواهد شد.
فراز و نشیبهای بورس توسط مردم مورد توجه قرار گیرد
مدیر کارگزاری بورس مهرآفرین شعبه گیلان با اشاره به استقبال عامه از ورود به بورس در ماههای اخیر و عدم اطلاع طیفی وسیعی از مردم در خصوص پیچیدگیهای بورس گفت: فراز و نشیبهای زیادی در بورس ایران وجود داشته است، از دهه ی ۷۰ تا کنون که بحث بورس در کشور به صورت جدی تری فعال گردیده، تلاطمهای زیادی در بازار سرمایه وجود داشته که یکی از علل آن ریسکهای طبیعت و ذات بورس است که در همه جای دنیا وجود دارد و دیگری ریسکهای خارج از ساختار بورس است که از بیرون به آن تحمیل میشود. تحولات سیاسی و روابط دیپلماتیک بین کشورها نقش مهمی در این ریسکها دارد.نخستین شرط ورود به بورس ایران و یا هر بورس دیگر این است که افراد نسبت به خرید سهام و شناخت آنها مطلع باشند و در دام بورس بازان و سفته بازان حرفهای که در هر بازاری وجود دارند گرفتار شوند. متاسفانه در فضای مجازی کانالهای تلگرامی وجود دارند که به آنها کانالهای سیگنال فروش اطلاق میشود و در ازای مبالغی در اصطلاح سیگنال هایی را به اشخاص برای خرید و فروش سهام میدهند که این اطلاعات بعضا موجب ضرر و زیان افراد خواهد شد.
وی با مقایسه بازدهی بازارهای مختلف اقتصادی ایران در پنج سال اخیر ادامه داد: اگر کسی در طول یکسال گذشته پول خود را در بانک به صورت سپرده قرار میداد ۲.۴ برابر سود برای وی به همراه داشت، در مسکن ۳.۳، با خرید دلار ۳.۷، خرید طلا ۴.۷ و در بورس ۶ برابر میگردید. بنابراین از آنجایی که رسانه ملی، خبرگزاریها و رسانههای مکتوب دائما از رشد بورس صحبت میکنند میتوان به این نتیجه رسید که مشروعیت بازار بورس در هیچ بازار دیگری وجود ندارد بازار دلار و سکه جنبه ی دلالی دارد اما سرمایهگذاری در بورس به نوعی افتخار آمیز نیز خواهد بود و نشان از آینده نگری و فکر اقتصادی فرد دارد. همچنین باید عنوان کرد که در کارگزاریهای بورس افراد تحصیلکرده و خوشنام و متخصصی فعال هستند که از فیلترهای مختلف حرفهای گذر کردهاند و دورههای بسیاری را طی نمودهاند.
تیزپا در زمینه ی وظیفه کارگزاریهای بورس اظهار کرد: وظیفه ی کارگزاران بورس انجام و ثبت معاملات خرید و فروش سهام چه در بورس و چه در فرا بورس و اوراق مشارکت میباشد.در سطح کشور ۱۰۸ کارگزاری فعال وجود دارد که از این تعداد کارگزاریها، برخی جز شرکتهای قوی با دامنه ی وسیع فعالیت هستند و رتبه ی A، B و C را بخود اختصاص داده و درجه بندی شدهاند. کارگزاری مهرآفرین جز رتبههای A است و کارگزار بورس، فرا بورس، بورس کالا و انرژی محسوب میشود و کارگزاریهای مختلف در سطح کشور شعبه دارند. در سطح گیلان نیز این کارگزاریها شعبه دارند و حجم معاملات آنها متفاوت است و میتوانند بر طبق ضوابط سازمان بورس اوراق بهادار سبد گردانی نیز انجام دهند و باید مجوز این امر را داشته باشند. بسیاری از کارگزاریها سبد گردانی را به دلیل ریسک بالای بورس انجام نمیدهند. سبد گردانی به صورت غیر رسمی توسط برخی افراد در کارگزاریها ممکن است موجب ضرر و زیان مالی شود و مردم باید به این نکات توجه داشته باشند.
وی بیان کرد: وظیفه ی هیچ کارگزاری نیست که افراد را در بدو ورود به بازار بورس برای خرید سهام راهنمایی کند چون ماهیت و ذات بورس، ریسک است و نمیتوان جوابگوی چنین مشاوره هایی به مشتریان شد البته مدیریت یونیتهای صندوقهای سرمایهگذاری که توسط اشخاص خریداری میشود بر عهده ی کارگزاری هاست و سهام آنها قابل ابطال و واگذاری در هر زمان است و میتواند یکی از راههای ورود به سرمایهگذاری در بورس باشد.
مدیر کارگزاری بورس مهرآفرین گیلان ادامه داد: سالها بود که حمایت واقعی دولت را از سازمان بورس نداشتیم و شاید اعتقادی به این موضوع وجود نداشت اما درحالحاضر این حمایت توسط دولت صورت گرفته است و بورس که در طی سالها به عنوان یک نهال نوپا در برابر تمامی مشکلات به حیات خود ادامه داده است اکنون بمانند درختی مثمر به بار نشسته و باید جامعه را به سرمایهگذاری در این عرصه ترغیب و تشویق کنیم. آخرین عرضههای اولیهای که در روزهای اخیر صورت گرفته نشان از ورود حجم بالایی از علاقمندان برای خرید سهام شرکت هاست که در نوع خود بینظیر بوده است.
اگر چه همه ی ما از ورود طیف وسیعی از مردم به بازار سرمایه استقبال میکنیم اما این هشدار را میدهیم که ورود به این حوزه نیازمند اطلاعات و آگاهی از بازار است و همانطور که این بازار میتواند سود بالایی را به دنبال داشته باشد به همان گونه ممکن است ضرر و زیان مالی را نیز به دنبال داشته باشد. توصیه ی بنده این است که افراد به خرید سهامهای بنیادی دست بزنند و به این امر توجه کنند که ارزش ذاتی سهام شرکتها با مارکت آنها در تابلوی بورس همخوانی دارد. بورس محل ورود سرمایههای خرد و مازاد یک زندگی است اگر فردی بخواهد دارایی خود را در شکل فیزیکی که از آن استفاده میکند نظیر مسکن و خودرو بفروش برساند و با آن پول وارد بازار سرمایه شود قطعا این مسئله اشتباه بزرگ و جبران ناپذیری خواهد بود.
ارسال نظر