چرایی نیاز ایران به غنیسازی ۲۰ اورانیوم
سخنگوی دولت اعلام کرد که فرآیند تولید اورانیوم با غنای ۲۰ درصد در مجتمع غنیسازی در فردو آغاز شده، در این گزارش به چرایی نیاز کشورمان به غنیسازی ۲۰ درصد میپردازیم.
علی اکبر صالحی، معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان ۱۳ دی با حضور در برنامه «قرار قاسم» در شبکه ۵ سیما به چگونگی آمادگی برای آغاز تولید سوخت ۲۰ درصد پرداخت.
او گفت که نامهای به نماینده جمهوری اسلامی ایران در وین دادهایم که تسلیم آژانس شود. بازرسان بیایند فک پلمب کنند، تحت نظارت آژانس در آینده نزدیک باید کپسول گاز اورانیوم را تعویض کنیم، ما باید مصوبه مجلس را اجرا کنیم، اما دولت آیین نامهای در خصوص چگونگی اجرای آن باید ابلاغ کند و رئیسجمهوری باید دستور اقدام صادر کند. ما سرباز نظام هستیم و دستمان روی ماشه است. فرمانده باید دستور بدهد، ما خیلی سریع میتوانیم.
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در نشست خبری امروز خود درباره اظهارات رئیس سازمان انرژی اتمی درباره نامه به آژانس، گفت که آییننامه اجرایی قانون (اقدام راهبردی مجلس برای مقابله با تحریمها) همین هفته ابلاغ شده و سازمان انرژی اتمی نیز مکلف به اجراست؛ در این باره نامهای هم به آژانس داده شده است؛ وظیفه ما گزارش دهی به آژانس بوده که انجام شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره واکنش احتمالی دیگر کشورها به نامه اخیر ایران به آژانس انرژی اتمی، تصریح کرد: قانون تفسیر بردار نیست؛ البته ما قبلا نظرات خود را اعلام کرده بودیم. ایران تعهداتی ذیل معاهده عدم اشاعه و برجام دارد. تمامی اقدامات ما به دلیل آن بوده که طرف مقابل نتوانسته به تعهداتش عمل کنند. ما برخی از تعهداتمان را انجام ندادیم در حالیکه آنها هیچ کدام را انجام ندادند؛ این اقدامات برای ایجاد توازن بوده است. وقتی طرف مقابل تعهداتش را به شکل موثر انجام دهد، تمامی اقدامات ما نیز بازگشتپذیر است.
فرآیند غنیسازی ۲۰ درصد اورانیوم در فردو آغاز شد
علی ربیعی، سخنگوی دولت درباره چگونگی اجرایی شدن آیین نامه قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها گفت که دولت پیش از این هم اعلام کرده که قانون مصوب مجلس را لازم الاجرا میداند و به آن پایبند خواهد بود. هرچند دولت از ابتدا این طرح را به مصلحت ندانسته و به دلیل طرف مشورت قرار نگرفتن دولت در تصویب نهایی آن انتقادهایی را وارد میدانست، اما این مسائل تاثیری بر تعهد دولت به اجرای این قوانین نداشته است.
سخنگوی دولت همچنین گفت که رئیسجمهور در روزهای گذشته دستور راهاندازی غنیسازی ۲۰ درصد را صادر کرد و از ساعاتی پیش پس از انجام اقدامات اولیه از قبیل اطلاعرسانی به آژانس بینالمللی انرژی اتمی و تحویل پرسشنامه طراحی بر مبنای تعهدات پادمانی کشور، فرآیند تزریق گاز شروع شد و تا ساعاتی دیگر نخستین محصول UF ۶ بهدست خواهد آمد.
چرایی نیاز ایران به غنیسازی ۲۰ درصد
حسن هانی زاده کارشناس مسائل بینالملل اظهارات صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی مبتنی بر واقعیتهای سیاسی و میدانی موجود است، با توجه به اینکه در طول ۵ سال گذشته و بعد از امضای توافقنامه برجام، جمهوری اسلامی ایران به تمام بندهای برجام تعهد خود را ثابت کرد و غنیسازی را به سطح بسیار پایین و کمتر از ۳ و نیم درصد کاهش داد. انتظار میرفت که طرف مقابل ما یعنی کشورهای ۱+۵ که پای این توافقنامه را امضا کرده بودند، به تعهدات خود عمل کنند و تعاملات احترام محوری را با ایران داشته باشند.
او همچنین گفت: متاسفانه خروج امریکا از برجام طی ۲ سال اخیر و اعمال تحریمهای ظالمانه علیه ایران، موجب شد که هیچ یک از سایر کشورهای امضاکننده برجام به تعهدات خود عمل نکنند و پیروی از سیاستهای ترامپ را در دستور کار قرار دادند، انگلیس، فرانسه و آلمان سه کشور اروپایی با اظهارات دوگانه و اظهارات متناقض سعی داشتند که وقت کشی کنند و ایران را وادار به انجام تعهدات خود کنند، بدون اینکه آنها یک اقدام عملی در راستای همکاری با ایران بردارند، لذا ایران اخطارهای جدی را به طرفهای اروپایی، روسیه و چین داد که اگر همچنان به تعهدات خود عمل نکنند، ایران تعهدات خود را کاهش خواهد داد.
این کارشناس مسائل بینالملل همچنین گفت که اکنون راکتور هستهای تهران به اورانیوم غنی شده ۲۰ درصد نیاز دارد و از آنجایی که کشورهای اروپایی قصد دارند شرایطی فراهم کنند که ذخایر هستهای غنی شده ایران به پایان برسد و ایران نتواند به فعالیت راکتور هستهای برای مسائل طبی، پزشکی و کشاورزی ادامه دهد، لذا آژانس هم باید در این خصوص کمک کند تا ایران به این سطح از غنیسازی برسد، در غیر این صورت ایران به صورت یک جانبه عمل خواهد کرد و پیامدهای آن هم متوجه آژانس بینالمللی انرژی اتمی در کشورهای اروپایی خواهد بود.
حنیف غفاری کارشناس مسائل اروپا درباره اینکه چرا به غنیسازی ۲۰ درصد نیاز داریم، گفت: از زمانی که جمهوری اسلامی ایران فعالیتهای صلح آمیز هستهای خود را آغاز کرد بحث تامین نیازهای ضروری مردم یکی از اساسیترین اهدافی بود که در این زمینه در نظر گرفته شد، این نیازها در دو بُعد قابل بررسی بودند، نخست نیازهایی که به عموم جامعه مربوط میشد، مانند تولید رادیو داروها، تولید نیازهای پزشکی، استفاده از قابلیتهای هستهای برای تولید یک سری دستگاههایی که در درمانهای پایدار و بیماریهای مزمن به کار گرفته میشوند و یک سری از نیازها به بخش علمی، تحقیقاتی و نخبگانی کشور بود که بیشتر مخاطبان آن دانشگاهها و افرادی بودند که در زمینه استفاده علمی و صلح آمیز از انرژی هستهای فعالیت میکردند.
غنیسازی ۲۰ درصد چه تاثیری در کشورمان دارد؟
غفاری کارشناس مسائل بینالملل با تاکید بر اینکه غنیسازی با غنای ۲۰ درصد ظرفیتهایی به لحاظ اقتصادی ایجاد میکند، گفت که این موضوع برای برطرف کردن نیازهای عمومی که هزینههای کشور را کاهش میدهد بسیار مفید است، به عنوان مثال یک نوعگذار از انرژیهای سنتی محسوب میشود و رسیدن به انرژیها و فناوریهای نوینی است که بیشتر کشورهای صنعتی دنیا هم در حال کار روی آن هستند، که انرژی هستهای را چگونه در راستای کاهش هزینهها و افزایش فواید خود در بخشهای علمی، اقتصادی و پزشکی به کار بگیرند.
غفاری همچنین درباره کاهش تعهدات ایران در برجام و بحث مصوبه اخیر مجلس شورای اسلامی و آغاز غنیسازی از سمت ایران است، گفت که در واقع کاهش تعهدات ایران کاملا لازم بود، چراکه باید بین عدم تعهدپذیری طرف مقابل یعنی امریکا و تروئیکای اروپایی در قبال برجام و تعهداتی که ایران در این زمینه تقبل کرده بود، یک توازنی به وجود میآمد.
این کارشناس مسائل بینالملل گفت که ایران در حال انجام تعهدات خود بود، درحالی که طرف مقابل هیچ گونه تعهدی را در قبال برطرف کردن تحریمها و بهرهمند کردن ایران از فوائد اقتصادی برجام نمیپذیرد، بنابراین کلیت این تصمیم جهت ایجاد توازن در این ساختار اتخاذ شده است، علاوه بر این مطابق مصوبه اخیر مجلس شورای اسلامی ما ضمن فعالسازی ظرفیتهایی که در حوزه غنیسازی یا رفع محدودیتهایی که آنها را در برجام پذیرفتیم کاملا مشروط به رفتار طرف مقابل کردیم.
دلیل کاهش تعهدات ایران چه بود؟
غفاری کارشناس مسائل بینالملل تاکید کرد که ایران به لحاظ حقوقی با کاهش تعهداتش یک واکنش انجام داد نه یک کنش. برطرف شدن این مسئله یا بازگشت ایران به تعهدات خود در برجام مرهون و معلول بازگشت کامل و بدون پیش شرط طرف مقابل در برجام است، قطعا در اینجا دست طرف امریکایی بازتر خواهد شد و استراتژیها و تاکتیکهای خود را در مواجه برجامی که علیه ایران پنهان کرده بود، اکنون بازتر شده است، به این معنا که امریکا و تروئیکای اروپایی اکنون به خوبی دریافتند که با توجه به اقدام عملی که ایران انجام داده است، فقط یک راه پیش روی شان وجود دارد و آن هم بازگشت واقعی و عملیاتی به برجام و تعهدات اقتصادی در قبال ملت ایران است.
غفاری تاکید کرد: این درحالی است که قبل از اینکه غنیسازی ۲۰ درصد را انجام دهیم و قبل از اینکه مصوبه مجلس شورای اسلامی تصویب شود، طرف اروپایی و امریکایی داشتند پازلی را برای ایران میچیدند که در آن محدودیتهای شدید تری را به عنوان پیش شرط بازگشت به برجام آن هم به ایران تحمیل کنند. این اقدام مجلس شورای اسلامی و اقدام سازمان انرژی اتمی اخیرا در راستای مصوبه مجلس، قطعا منجر به این میشود که سرعت چینش پازل استراتژیک و تاکتیکی ضد ایرانی غرب، کُند شود و آنها دستشان در مواجه با ایران بستهتر شد، لذا این اقدام توجیه راهبردی، حقوقی و فنی دارد و تا زمانی که طرف مقابل به تعهدات خود برنگشته و برای انجام اینها تضمیمی به ایران نداده است، دلیلی ندارد ما این فرآیند را متوقف کنیم.
ارسال نظر