ذخایر نفت به سرعت در حال تمام شدن است
از شرکتهای بازرگانی نفت گرفته تا بانکهای وال استریت، بیشتر دنیای نفت بر این نکته توافق دارند که بازارها میتوانند نفت بیشتری را جذب کنند اما سوال اینجاست که آیا اوپک پلاس نفت کافی برای آنها فراهم خواهد کرد؟
اشباع ذخایر نفت که در دوران اوج پاندمی ویروس کرونا ایجاد شد، به سرعت در حال از بین رفتن است. طبق گزارش بانک مورگان استنلی، سطح ذخایر جهانی با سریعترین روند در دو دهه گذشته کاهش پیدا کرده است. قیمتها به سطح پیش از شیوع ویروس کرونا صعود کردهاند و تولید نفت امریکا تحت تاثیر یخبندان بیسابقه در این کشور سقوط کرده است. صحبت درباره سوپرسیکل کالاها و حتی بازگشت به دوران نفت ۱۰۰ دلاری در همه جای بازار پیچیده است.
با بدیهی بودن نیاز به عرضه بیشتر نفت، معامله گران انتظار دارند گروه اوپک پلاس که عربستان سعودی و روسیه در راس آن قرار دارند، در نشست چهارم مارس که برای تصمیم گیری درباره سطح تولید نفت از آوریل برگزار میشود، با افزایش بیشتر تولید موافقت کنند.
اما معلوم نیست این گروه به حد کافی قاطعانه عمل کند. شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی که نگران تهدید ادامه دار ویروس برای تقاضاست، از تولیدکنندگان این گروه خواسته است جانب احتیاط را از دست ندهند.
اگر این گروه با افزایش تولید کمتر از نیاز بازار موافقت کند، ممکن است باعث افزایش بیشتر قیمتها شود و در نتیجه با عواقب ناخوشایندی روبهرو خواهد شد.
بیل فارن پرایس، مدیر شرکت تحقیقاتی انوِروس و ناظر سابق اوپک گفت: این ریسک وجود دارد که بازار بیش از حد دچار کمبود عرضه شود. بازار هم اکنون هم دچار کمبود عرضه است و اگر اوپک تنها به تقویت قیمتها متمرکز شود، این ریسک وجود دارد که عرضه رقیبان دیگر افزایش پیدا کند.
اوپک و متحدانش سال گذشته که بحران ویروس کرونا باعث سقوط تقاضا شد، با موافقت با اجرای محدودیت عرضه کم سابقه، صنعت جهانی نفت را نجات دادند. این استراتژی باعث احیای نرخ نفت برنت به ۶۲ دلار در هر بشکه شد و درآمد اقتصادهای آسیب دیده تولیدکنندگان نفت را تقویت کرد.
گروه اوپک پلاس که متشکل از ۲۳ کشور است، درحالحاضر تولیدشان را بیش از هفت میلیون بشکه در روز معادل هفت درصد از عرضه جهانی محدود نگه داشتهاند و در نشست روز پنج شنبه برای تصمیم گیری درباره افزایش تولید به میزان ۵۰۰ هزار بشکه در روز در آوریل تصمیم میگیرند. بعلاوه سعودیها تایید خواهند کرد یک میلیون بشکه در روز کاهش تولید داوطلبانهای که انجام داده بودند را احیا میکنند.
احیای تقاضا
سیگنالهای موجود در بازارهای جهانی نفت نشان میدهد که به راحتی افزایش ۱.۵ میلیون بشکه در روز تولید نفت را میتوانند جذب کنند.
تقاضا برای نفت در چین که بزرگترین واردکننده نفت جهان است، با ازسرگرفته شدن زندگی عادی و فعالیت اقتصادی، به سطح پیش از شیوع ویروس کرونا برگشته است. هند که یک مشتری نفتی بزرگ دیگر است، هشدار داده است قیمتهای بالای روند احیای اقتصاد جهانی را به خطر میاندازد. مصرف سوخت در ژاپن که چهارمین مصرفکننده بزرگ نفت در جهان است، به دلیل سرمای هوا در ژانویه برای نخستین بار از اواسط سال ۲۰۱۹ افزایش سالانه پیدا کرد.
ذخایر نفت و فرآوردههای نفتی در امریکا به پایینترین سطح در یک سال گذشته رسیده است. با این حال تقاضا برای سوختهای هواپیمایی ضعیف مانده و خرید فرآورده هایی مانند دیزل برای کامیونها و پلاستیک مطابق تقاضا برای کار و مصرف در خانه افزایش پیدا کرده است.
آمار اوپک نشان میدهد که میتواند امسال طبق برنامه افزایش تولید پیش برود و همچنان روند رو به کاهش سطح ذخایر جهانی نفت ادامه پیدا کرده و به میانگین پنج ساله برگردند که سطح هدفگذاری شده از سوی این گروه تا اوت است.
بازارهای نفت هم نشان میدهند که عرضه درحالحاضر محدود شده است. بهای نفت برنت برای تحویل فوری بالاتر از معاملات تحویل آتی است.
پیشبینیهای خوش بینانه
محدود شدن عرضه در بازار باعث موج خوش بینیهای مثبت از قیمتهای بالاتر نفت شده است. گروه گلدمن ساکس پیشبینی کرده که نرخ هر بشکه نفت برنت در سه ماهه سوم امسال به ۷۵ دلار میرسد. گروه بازرگانی نفت ترافیگورا درباره ماههای پیش رو بسیار خوش بین است و شرکت سوکار تریدینگ که واحد بازرگانی شرکت نفتی دولتی جمهوری آذربایجان است، پیشبینی کرده که نرخ نفت تا تابستان به ۸۰ دلار در هر بشکه صعود میکند و تا دو سال آینده سه رقمی میشود.
با این حال همچنان معلوم نیست که اوپک پلاس چه تصمیمی میگیرد. الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه اعلام کرده که این کشور خواستار افزایش تولید است و در ۱۴ فوریه اعلام کرد بازار درحالحاضر متعادل شده است. عربستان سعودی محتاط تر بوده و از همتایانش خواسته است زخمهای فروپاشی قیمتها در سال گذشته را به یاد بیاورند.
قیمتها همچنان بسیار پایینتر از سطحی است که بیشتر کشورهای اوپک برای پوشش هزینه بودجه به آن نیاز دارند و آژانس بینالمللی انرژی انتظار عقب نشینی بازار در سه ماهه دوم را دارد زیرا سطح ذخایر دوباره انباشته میشود.
اگر ریاض بخواهد مجموع افزایش تولید گروه را محدود کند، ابزار چانه زنی قدرتمندی دارد و آن انتخاب روند احیای یک میلیون بشکه در روز کاهش تولیدی است که به صورت داوطلبانه انجام داده است و این کاهش تولید قرار است در پایان مارس خاتمه پیدا کند.
اما برخی در بازار انتظار دارند عربستان سعودی تولیدش را یکباره افزایش دهد. بالا نگه داشتن قیمتها باعث احیای سرمایهگذاری توسط شرکتهای حفاری نفت شیل میشود و موجی از عرضه جدید را راه میاندازد که تلاشهای این گروه را بیاثر میکند.
بر اساس گزارش بلومبرگ، جین استوارت، اقتصاددان انرژی جهانی در شرکت کورنر استون ماکرو چنین گفت: حتی افزایش تولید ۱.۵ میلیون بشکهای برای تامین تقاضا کافی نخواهد بود.
ارسال نظر