جذابیت نفت ایران در بحبوحه گرانی قیمتهای جهانی
بلومبرگ طی گزارشی نوشت جاری شدن سیل نفت ایران در هفتههای اخیر به سوی چین، نشان میدهد نفت ایران گوی سبقت را از نفت سایر کشورها ربوده است.
بلومبرگ طی گزارشی نوشت سیل نفت ایران که در هفتههای اخیر به سوی چین روانه شده، جای واردات از کشورهای دیگر را گرفته است و تلاشهای اوپک پلاس برای کمک کردن عرضه در بازارهای جهانی را پیچیده میکند.
بر اساس برآوردهای تاجران و تحلیلگران، چین، بزرگترین واردکننده نفت در جهان، درحالحاضر در حال خرید نزدیک به روزانه یک میلیون بشکه میعانات گازی و نفت کوره از ایران است.
این اقدام سبب میشود، نفت ایران با گریدهای کشورهایی نظیر نروژ، آنگولا و برزیل جایگزین شده و در نتیجه بازار معاملات لحظهای به صورت غیرمعمولی، آرام شود.
بیشتر پالایشگاهها و تاجران در سراسر جهان به علت تحریمهای امریکا که میتواند، عواقبی نظیر قطع دسترسی از سیستم بانکی امریکا را به دنبال داشته باشد، تمایلی به خرید نفت ایران ندارند.
با این حال، به نظر میرسد، افزایش بیوقفه نرخ نفت در جهان، نفتِ با تخفیف بالای ایران را به میزان زیادی برای خریداران چینی از جمله پالایشگاههای مستقل این کشور که حدود یک چهارم ظرفیت پالایش این کشور را در اختیار دارند، جذاب میکند.
در حالی که به علت بهبود تقاضا و کاهش عرضه اوپک پلاس، نرخ نفت برنت در نزدیکی ۷۰ دلار در هر بشکه معامله میشود، تداوم یا افزایش جریان نفت ایران به بازار میتواند مانعی بر سر راه تلاشهای این گروه برای بالا نگه داشتن نرخ نفت باشد.
ایران عضوی از سازمان کشورهای صادرکننده نفت، اوپک است اما از محدودیتهای عرضه این سازمان معاف است. با این حال، ترجیح چین برای نفت ارزان سبب شده تا تقاضا از کشورهای عضو اوپک نظیر آنگولا و یا تولیدکنندگان دیگر نظیر نروژ و برزیل را با ایران جایگزین کند. هرچند کیفیت نفت تمامی این کشورها یکسان نیست.
به گفته تاجران، حدود ۱۰ میلیون بشکه نفت آنگولا که قرار است در ماه آوریل صادر شود، هنوز تا اوایل هفته جاری، خریدار نداشته است. این درحالی است که در مقایسه با یک ماه معمولی، چنین محمولهای تاکنون باید فروخته شده بود. نفتهای نیجریه و جمهوری کنگو نیز به علت عدم تمایل مشتری، با چالش مواجه شدهاند.
افزایش بیوقفه نرخ نفت در جهان، نفتِ با تخفیف بالای ایران را به میزان زیادی برای خریداران چینی از جمله پالایشگاههای مستقل این کشور، جذاب میکند.
بر اساس آمارهای کشتیرانی، سه نفتکش غول پیکر حامل نفت میدان « یوهان اسوردروپ» نروژ، حداقل دو هفته است بدون تخلیه، در آبهای چین شناور هستند.
به گفته تاجران، در ماه فوریه، تنها ۱۶ میلیون بشکه محموله نفتی دریای شمال، اروپا را به مقصد آسیا ترک کردهاند که کمترین میزان در ۴ ماه گذشته به شمار میرود. این روند نزولی احتمالا در کوتاه مدت ادامه خواهد داشت.
نفت ایران که به چین میرود، ترکیبی از بشکه هایی است که مستقیماً از خلیجفارس حمل میشوند و همچنین محموله هایی با منشاء ایرانی است که به عنوان گریدهای خاورمیانه یا مالزی تغییر نام داده شدهاند.
آمارهای شرکت کِپلر هفته گذشته نشان داد واردات نفت چین از ایران در ماه جاری میلادی به طور متوسط به ۸۵۶ هزار بشکه در روز خواهد رسید.
به گفته تاجران، بیشتر این خریدها، توسط تجارتخانههای داخلی چین (به علت تحریم ها) انجام میشود و پالایشگاههای خصوصی و دولتی از معامله با ایران فاصله میگیرند. احتمالا این محمولهها به طور موقت در تانکرهای واقع در ساحل نگهداری و سپس، بعد از مدتی دوباره به پالایشگاههای محلی فروخته میشوند.
پالایشگاههای خصوصی که بیشتر در استان شاندانگ واقع شده اند، نفت ایران و ونزوئلا را به صورت سوخت تصفیه میکنند و از لجن نفت کوره با کیفیت پایین به عنوان مواد اولیه واحدهایشان استفاده میکنند.
ارسال نظر