|

نرخ سود بانکی تغییر می‌کند؟

برخی کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی اعتقاد دارند تصمیم بر کاهش نرخ سود بانکی به ۱۵ درصد و نرخ سود کوتاه‌مدت به ۸ درصد آن هم در شرایطی که نرخ تورم کشور بالای ۴۰ درصد است، باعث خروج منابع از سیستم بانکی و ورود آن به بازارها شده است.

بانک و بیمه نرخ سود بانکی تغییر می‌کند؟

همزمان با افزایش نرخ دلار در بازار، این روزها بحث تغییر نرخ سود بانکی میان کارشناسان داغ شده است. به باور آنها، با توجه به تورم ۳۵ درصدی اقتصاد ایران نرخ سود بانکی ۱۵ درصدی، نرخ سو بانکی حقیقی در شرایط فعلی منفی ۲۰ درصد است و این یعنی پولی که در بانک گذاشته می‌شود، حداقل ۲۰ درصد در یک‌سال آینده از ارزشش کم می‌شود.

آخرین تصمیم درباره نرخ سود بانکی به اوایل بهار امسال برمی‌گردد. ۳۱ فروردین امسال طی جلسه‌ای مدیران عامل بانک‌ها تصمیم گرفتند نرخ سود بانکی را به مصوبه سال ۱۳۹۶ بازگردانند، بنابراین نرخ سود بلندمدت یک‌ساله ۱۵ درصد و نرخ سود سپرده‌های کوتاه‌مدت کمتر از ۶ ماه نیز ۸ درصد اعلام شد.

تغییرات تصمیم‌گیری در نرخ سود بانکی چگونه بود؟

پس از التهابات ارزی سال ۹۷ نرخ سود سپرده‌ها به شکل غیررسمی تا محدوده ۱۸ تا ۲۰ درصد افزایش یافته بود. از این بُعد می‌توان گفت که با بازگشت به مصوبه گذشته و نرخ سود ۱۵ درصد، نرخ سود بانکی در عمل ۳ تا ۵ درصد کاهش یافت.

البته در تیر ماه ۹۵ تصمیم گرفته شد که نرخ سود بانکی به ۱۵ درصد کاهش یابد. این تصمیم به اجرا گذاشته شد، اما وجود موسسات مالی غیرمجاز باعث شد بازی نرخ سود بر هم بخورد. در آن زمان، موسسات مالی غیرمجاز برای جذب هر چه بیشتر سپرده‌های مردم، نرخ سود خود را بالاتر از ۱۵ درصد در نظر گرفتند و همین عامل باعث شد تا بانک‌ها نیز برای فرار از شکست، مجبور شوند نرخ سود پرداختی خود را افزایش دهند و پروژه کاهش نرخ سود به ۱۵ درصد عملا با شکست مواجه شد.

دوباره، در دوم شهریور ماه ۱۳۹۶ شورای پول و اعتبار تصویب کرد که از ۱۱ شهریور همان سال تمامی بانک‌ها و موسسات اعتباری نرخ سود علی الحساب یک ساله را ۱۵ درصد و سود سپرده‌های کوتاه مدت را ۱۰ درصد در نظر بگیرند. این اتفاق در حالی رقم می‌خورد که این بار خبری از موسسات مالی غیرمجاز نبود.

گزارش‌ها نشان می‌دهد بازگشت به تصمیم سال ۱۳۹۵، یک تغییراتی را در حساب‌های کوتاه مدت و بلندمدت ایجاد کرد؛ به طوری که سپرده گذاران، پول‌های خود را از حساب‌های بلندمدت خارج کردند و در حساب‌های کوتاه‌مدت با سیالیت بیشتر قرار دادند. رفته رفته واگرایی حساب‌های کوتاه مدت از بلندمدت بیشتر شد و این نشان دهنده آن بود که پول‌ها در حال خروج از بانک‌ها بودند.

سود بانکی بازارها را برهم ریخت؟

بررسی وضعیت بازارها طی سه ماه اول امسال، حاکی از روند رو به رشد قیمت‌هاست، به طوری که نرخ دلار در این مدت از کانال ۱۴ هزار تومان در بازار آزاد وارد کانال ۲۰ هزار تومان شده است. به اعتقاد کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی، نرخ بهره منفی ۲۰ درصد، بازار دارایی‌ها از جمله بورس و مسکن را باد کرد و حالا در حال به هم زدن بازار ارز است.

سید محمد صادق‌الحسینی عنوان می‌کند: زمانی که بانک‌ها برای نرخ ۱۵ درصد سود بانکی تصمیم گرفتند، گفتم این یعنی افزایش نرخ ارز. آن روز دلار ۱۶ هزار و ۲۰۰ تومان بود.

به گفته وی، ادامه تثبیت نرخ بین بانکی زیر ۱۵ درصد خطاست. سریعا باید اوراق منتشر و نرخ سود بین بانکی به کانالی بالاتر هدایت شود.

سیامک قاسمی، اقتصاددان نیز معتقد است: با توجه به تورم ۳۵ درصدی اقتصاد ایران نرخ سود بانکی ۱۵ درصدی، نرخ سو بانکی حقیقی در شرایط فعلی منفی ۲۰ درصد است و این یعنی پولی که در بانک گذاشته می‌شود، حداقل ۲۰ درصد در یک‌سال آینده از ارزشش کم می‌شود.

محمدجواد رضایی، تحلیلگر اقتصادی نیز درباره علت رشد نرخ سکه، ارز، طلا و سهام شرکت‌های بورسی، می‌گوید: تصمیم‌گیری در تغییر و تعیین نرخ سود بانکی آن‌قدر باید با حساسیت و کار کارشناسی انجام و تبعات آن به خوبی در نظر گرفته شود که اقتصاد کشور و خانوارها را با مشکل مواجه نکند.

به باور وی، تصمیم بر کاهش نرخ سود بانکی به ۱۵ درصد و نرخ سود کوتاه مدت به ۸ درصد آن هم در شرایطی که نرخ تورم کشور بالای ۴۰ درصد است، در کوتاه‌مدت تصمیمی اشتباه و غیرکارشناسانه بود؛ چرا که این موضوع باعث خروج منابع از سیستم بانکی و ورود آن به بازارهای پر تنش ارز، طلا، سکه و بورس شده است.

نرخ سود بانکی تغییر می‌کند؟

اما در این شرایط، رئیس‌کل بانکی معتقد است که وضعیتی که در بازار ارز به وجود آمده، موقتی است. به گفته عبدالناصر همتی، تمام تلاش خود را برای کنترل بازار ارز انجام می‌دهیم تا تعادل به این بازار بازگردد.

بنا به تاکید او در یک برنامه تلویزیونی، سیاست‌های پولی به نحوی برنامه‌ریزی شده تا بتوانیم نقدینگی را کنترل کنیم و هدف‌گذاری تورمی برای یک سال آینده را اعلام کرده‌ایم که همان ۲۲ درصد است و امیدواریم با امکاناتی که داریم در راه تحقق آن بکوشیم.

به گقته رئیس کل بانک مرکزی، در یک سال گذشته رشد نقدینگی ۳۱ درصد بوده که اگر با میانگین بلندمدت مقایسه کنیم ۰.۶ درصد زیاد شده که این ۰.۶ درصد نمی‌تواند التهابی را در بازار ارز ایجاد کند.

به اعتقاد همتی، این شوک‌ها گذرا است و علت آن این است که نرخ ارز در سامانه نیما مهم است که تجارت کشور در آنجا صورت می‌گیرد، میانگین نرخ ارز در سامانه نیما زیر ۱۶ هزار تومان است و امروز نزدیک ۱۲۰ میلیون دلار تامین ارز در نیما صورت گرفته است.

بر این اساس، بنا به تاکید او، میانگین یک ماه گذشته درهم ۴۴۰۰ تومان و دلار ۱۶ هزار تومان است که نشان می‌دهد این یک شوک موقتی است که برای شوک‌های موقتی نمی‌توانیم سیاست‌های پولی را تغییر دهیم.

به گفته همتی، اگر نرخ ارزی که برای تولید استفاده می‌شود دچار تغییر شود، سیاست‌های پولی را متناظر آن تغییر می‌دهیم اما اکنون کنترل‌ها انجام شده و در روزهای آینده تعادل بین عرضه و تقاضا در سامانه نیما برقرار می‌شود و سعی می‌کنیم ثبات و تعادل را به اقتصاد بازگردانیم.

 

منبع: خبرآنلاین
کدخبر: 106080
  • علی ارسالی در

    آقاجان چرا چرت میگید:تورم واقعی بیش از ۲ ۵۰درصده،تورم اعلام شده توسط بانک مرکزی ا یران کذب محض هستش ورسانه های باشرف و مرد م دارنبایستی به انان استنادنمایند.

  • بهاره ارسالی در

    سلام حق باکارسناسان اقتصاد واین اقای همتی نمیدونم چطور به این نتیجه رسید سود بانک هاروپایین بیار باید کسی رییس باشه که حداقل کمی اقتصاد دان باشه

  • ناشناس ارسالی در

    ی مشت دزد مردمو سر کیسه کردن

  • ناشناس ارسالی در

    عزیزم از پایه همه چیز خرابه بد بخت ماها که امید به اینده داریم

  • ناشناس ارسالی در

    چرا بازار اینقدرشلوغ است بااین کروناخوب پول ازکجااوردن پس اندازاندکی که داشتنند حالاارزش میره

  • امیر ارسالی در

    این به اصطلاح نبوغان، مملکت رو به فنا دا دن حالا رسیده به کیسه مردم.که اگر یه مقد ار پولی داشتند روسپرده گذاری کردن تا سر ماه بهره ای نصیبشان گردد.مگر این دلغک ها ی زمانه میگذارم مردم نان خوش از گلویشان پایین رود.لعنت خدا بر شما که با این تصمی مات کور کورانه زندگی مردم رو به تباهی کش یدید

  • رضا دستان ارسالی در

    بنظرم.از زمانی که نرخ سود بانکی را کم کر دن بازار را بیشتر متوان کرد.یعنی هر که پ ولی داشت .حتی اون کسی که توانایی کار کرد ن نداشت با بهره اون پول زندگیش را میچرخا ند ولی حالا‌ با‌کم کردن بهره اون پولها ا ز بانک خارج شده ودر بازار خودرو و مسکن و چیزهای دیگر. بکر رفته وهر کس به نرخ دل بخاد. قیمت همون وسیله یا مسکن وغیره را ب الا میبرد.وهر روز می دیدیم که قیمتها فضا یی داده میشد.واین باعث نابسامانی بازار ش د و یک عده سودجو و فرصت طلب.هم بهره میبر دن و بنظرم اگر نرخ سود بانکی بالا ببرید بهتره.تا بازار قیمتش کم کم برگردد.

  • احمدموسوی ارسالی در

    اگه سود بانکی را 23درصد ثابت نگه داشته بودند ونیاورده بودند 10درصد امروز این مشکلات نبود 23تا25درصدخیلی عالی است.....

  • ناشناس ارسالی در

    با این تورم اپسارگسیخته شماها نمیتونید ا ین اقتصاد درست کنید دست از سر این ملت بر دارید در دنیا یه دوست هم ندارید سیاست ه ای غلط مسولا کشور نابود شد حالا تو میخو ای سود بانکی بیاری پایین مردم پولشون از بانک برمیدارند مجددا تورم میره جای که شم ا مسولا به غلط کردن میفتید حالا اگر ترا مپ رای آورد چه میکنید ما که فقیرمون کردی د خدا به داد شما دوزدا برسه فکر ملت گشنه که نیسید این همه با دنیا ستیز نکنید یه روز عمرتون به پایان میریه

  • ناشناس ارسالی در

    خدالعنت کنه اونی که سودسپرده هاراپایین ا ورد

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین