سود سپرده بانک ها بالا رفت؟
پیگیریها نشان میدهد بانکهای تجاری سقف سود سپردههای خود را به ۱۸ درصد رساندهاند و در این میان یک بانک و ۲ مؤسسه اعتباری هم سود ۲۰ درصد را برای سپرده مشتریان خود تعیین کردهاند.
بعد از نزول شدید نرخ سود در بازار بین بانکی به حدود ۱۰ درصد و کمتر مدیران عامل بانکها در توافقی یکپارچه تصمیم به کاهش نرخ سود سپرده از ۱۸ درصد به ۱۵ درصد گرفتند.
با توجه به اینکه این تصمیم با آخرین مصوبه شورای پول و اعتبار در مرداد ماه سال ۹۶ مطابقت داشت و در آن مصوبه نرخ سود سپرده یکساله به ۱۵ درصد کاهش یافته بود، بانک مرکزی به طور تلویحی این اقدام را تایید کرد.
کاهش تقاضا برای دریافت تسهیلات به دلیل شیوع ویروس کرونا، کاهش نرخ سپرده قانونی، تزریق بیشتر پایه پولی به دلیل تبدیل بخشی از منابع ارزی صندوق توسعه ملی به ریال از جمله دلایل کاهش قابل توجه نرخ سود در بازار بین بانکی بوده است.
اما بعد از مدتی بانک مرکزی در جهت کنترل پایه پولی سیاستهایی اتخاذ کرد و توانست رشد پایه پولی در ۶ ماهه اول امسال را به حدود ۵.۶ درصد کاهش دهد. رشد این متغیر در یک سال منتهی به خرداد ماه ۹۹ معادل ۳۹.۶ درصد بود اما در پایان شهریور ماه رشد ۱۲ ماهه پایه پولی به ۲۶.۱ درصد کاهش یافت.
نرخ سود بازار بین بانکی چرا دوباره رشد کرد؟
از طرف دیگر دولت از خرداد ماه شروع به فروش اوراق بدهی به بانکها کرد و بعد از مدتی علاوه بر بانکها این اوراق را به سایر سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی هم عرضه کرد. از طرف دیگر فعالیت مشاغل و کسب و کارها بهطور نسبی از سر گرفته شد و تقاضای پول و تسهیلات دوباره رشد کرد.
این مسائل باعث افزایش نرخ سود در بازار بین بانکی شده است بهطوری که طبق اطلاعات بهدست آمده نرخ سود در بین بانکی به بیش از ۱۹ درصد رسیده است.
در این شرایط بهطور طبیعی نرخ سود در سطح ۱۵ یا ۱۶ درصد (نرخ ۱۶ درصد در جلسه ۲۴ تیر ماه شورای پول و اعتبار مصوب شد) باقی نمیماند و بررسیهای میدانی نشان میدهد برخی بانکها سود سپرده را در نرخهایی بالاتر از مصوب شورای پول و اعتبار قرار دادهاند.
نرخ سود سپرده چراغ خاموش بالا رفت
پیگیریها نشان میدهد درحالحاضر بالاترین نرخ سود سپرده توسط یک بانک مشهور به تخلف و دو موسسه مالی اعتباری پرداخت میشود. این سه موسسه نرخ سود سپرده را در سطح ۲۰ درصد قرار دادهاند.
از طرف دیگر همه بانکهای تجاری کشور برای سپردههای بالای ۱۰۰ میلیون تومان نرخ سود سپرده را به سطح ۱۸ درصد افزایش دادهاند.
این اقدام بانکها ناقض مصوبه شورای پول و اعتبار است و قطعا تخلف محسوب میشود اما در شرایطی که نرخ تورم براساس اعلام مرکز آمار ایران معادل ۲۷.۲ درصد و تورم نقطهبهنقطه به ۴۱.۱ درصد رسیده است، نمیتوان نرخ سود سپرده را در سطح ۱۶ درصد نگه داشت. چنانکه در چنین شرایطی قطعا سپردههای بانکی به حرکت در آمده و بازارهای موازی را به شدت متاثر خواهد کرد.
رشد سپردههای کوتاهمدت ۲ برابر رشد سپردههای بلند مدت
براساس آمار متغیرهای پولی و بانکی حجم سپردههای جاری در یک سال منتهی به شهریور ماه امسال ۹۰ درصد افزایش یافته و نرخ رشد سپرده کوتاهمدت ۲ برابر رشد سپرده بلندمدت بوده است. طبق گزارش بانک مرکزی سپرده کوتاه مدت ۳۹.۲ درصد رشد داشته اما سپرده بلندمدت فقط ۱۸ درصد بوده است. رشد ۱۸ درصدی سپردههای بلندمدت در شرایطی بوده که در یک سال منتهی به شهریور ماه ۹۹ حجم نقدینگی ۳۶.۲ درصد رشد داشته است.
این پدیده نشان میدهد سیاستگذار پولی احتمالا برای کنترل نرخ رشد پول بهگونهای در نرخهای سود بانکی تجدید نظر خواهد کرد که سپردههای سرمایهگذاری مدتدار افزایش بیشتری نسبت به سپرده جاری داشته باشد و همچنین سپرده بلندمدت در مقایسه با سپرده کوتاهمدت از رشد بیشتری برخوردار شود.
برای تحقق این امر باید شورای پول و اعتبار با پذیرش نرخهای بالاتر سود سپرده (حدود ۲۰ درصد) وضعیت و ترکیب سپردههای بانکی را ساماندهی کرده و رشد شدید سپردههای جاری را تعدیل کند.
مخاطبان در سامانه فارس من با ثبت سوژههایی چون نرخ سود سپردههای بانکی افزایش نیابد، کاهش سود بانکی مسیری در رونق تولید داخلی است، افزایش سود بانکی در شرایط فعلی چه توجیهی دارد؟ مخالف افزایش سود بانکی هستیم و در سال جهش تولید سود بانکی کاهش یابد خواستار افزایش نیافتن نرخ سود بانکی شدهاند.
اغلب سوژههای ثبت شده ناظر به نگرانی سهامداران بورسی درباره اثر افزایش نرخ سود بر بازار سرمایه و کاهش ورودی سپردههای بانکی به بورس هستند.
اگه سود سپرده رو بالا ببرن دوتا خونه مو میفروشم میزارم باتک سود بی دردسر میگیرم از دست مستاجرها هم راحت میشم
کاهش سود سپرده ها باعث خروج سپرده از بان کها و هجوم به بازار طلا و سکه و دلار و م سکن و تورم بیشتر شده - کدام رشد اقتصادی؟ ! خوابید؟!
این بورسی ها فقط فکر زیاد شدن سرمایه هاش ون هستن و اصلا فکر مردم عادی را نمیکنن ، همه مردم گه سواد و سرمایه بورسی ندارن
یادولت داره لجبازی میکنه یاواقعا اینهمه ازمرحله پرته که خودش باعث بهم خوردن اوضا ع ارز شد وقتی سود رااز ماه شمار به روز ش مارتبدیل کردن وسپس باناشیگری محض وبدون ت وجه به نظر کارشناسان سودسپرده ها روپایین اوردن خوب معلومه که پولی که می تونست مو لدباشدتواقتصادوتولید رفت به بازارهای کثی ف ارزسکه ماشین خانه ونقدینگی بدون پشتوان ه باقیمتهای کذایی دراین بازارها ایجادشدک ه هیچ چیزی به تولیدکشوراضافه نکرد مردم ف قیرترشدندسوداگران ودلالان بدون زحمت پول مردم راجاروکردندودلت هم تماشاچی نمونه ای ن بازی بود به نظرمسببین این اوضاع دردولت تدبیر بایدمعرفی ومحاکمه بشن
خیلی بیشترازاین نرخها بایدافزایش یابدوقت ی تورم بالای 50درصده این سود یعنی منفی 3 5 درصد سود برای دارنده حساب درشرایط حاضر افزایش سود سپرده ها بهترین راه حله تا پ ولهای بی پشتوانه در بازارهای سوداگری مثل ارز سکه خانه ماشین و... وارد چرخه تولید واقتصادبشه عجیبه دولت این چیزهای ساده ر وهم متوجه نیست دراینصورت ابتکارعمل نقدین گی دست دولت خواهد بود ودلالان وسوداگران با هدایت نقدینگی به بانکهاجایی برای ا براز وجود نخواهندداشت وبه امید خدا نابو د میشوند
مردم ازهمین امروزشروع کنید اتحادداشته باشید شرکت نکنیددرقرعه کشی این اهن پاره ها مطمئن باشید باوحدت خودمون میتونیم کمردلالیسم وزورگویی این دوتا غول بی شاخ ودم خودروسازرابشکنیم همینکاررو درموردخریدارز وسکه و....انجام بدیدقانون ساده عرضه وتقاضاست حتما قیمتها میشکنه کساییکه پذیرش قطعنامه 598 یادشونه میدونن چه افت قیمتی کرد ارز اینبارهم بزودی این اتفاق میفته ماباخروج ازاین بازارهای هیجانی کمک میکنیم زودترقیمت ارز وبه دنبال ان همه چی سقوط کنه اینقدرشعارندیم که مابرای حفظ سرمایه اینکاررومیکنیم کمی به ایندگان وفرزندانمان فکرکنیم اصلا به اخرت فکرکنیم مابااین رفتارهای هیجانی چقدربه فقیرترکردن هم وطنان دامن میزنیم هرکس رادرقبرخودمیگذارن دولتمردان روسیاه هم باید تاوان بدن هم دراین دنیا هم دراخرت ماازخودمان شروع کنیم