سیگنال دوباره برجام به بازار دلار
اظهار نظرات درباره مذاکرات برجام بالا گرفته و این موضوع موجب شده است که نگاهها به بازار ارز باشد. در واقع مردم منتظر کاهش قیمت دلار هستند. قیمت دلار به چه سمتی حرکت میکند؟
اظهار نظرات درباره آینده برجام همچنان به بازار ارز تزریق میشوند. اما تا به حال نتوانسته تاثیر قابل توجهی روی قیمت دلار بگذارد. این شاخص بازار ارز در حال حاضر در آستانه فتح کانال جدید است. کانالی که برای بسیاری ز کارشناسان دور از انتظار بود.
پمپاژ اخبار مثبت از مذاکرات
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران از زنده بودن برجام گفته است. رابرت مالی در واکنش به اینکه آیا برجام مرده است، با بیان اینکه کار من نوشتن آگهی ترحیم نیست، تاکید کرد: ما آماده هستیم که دیپلماسی را ادامه دهیم.
در اظهار نظر دیگری نیز مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از نزدیک بودن توافقات خبررداد. بر عزم اتحادیه برای پیشبرد و به نتیجه رساندن مذاکرات وین تاکید نمود.
بورل در دیدار با امیرعبداللهیان بر عزم این اتحادیه برای پیشبرد و به نتیجه رساندن مذاکرات وین تاکید نمود و گفت: مذاکرات هستهای جدا از سایر موضوعات در دستور کار است.
وزیر امور خارجه ایران ابراز امیدواری کرد که اگر آمریکاییها واقع بینانه رفتار کنند آماده جمع بندی و نتیجهگیری مناسب در مذاکرات وین هستیم.
همچنین به گفته دو دیپلمات ارشد اروپایی، گروسی، که آخرین بار ۹ ماه پیش به این کشور سفر کرده بود، ممکن است در اوایل ژانویه به تهران برود.
اظهار نظر مثبت طرفهای خارجی، چراغ روشن وزیر امور خارجه ایران و سفر طرفهای مذاکره کننده به ایران، قاعدتا باید بازار دلار را متاثر کند. اما قیمتهای بازار دلار این موضوع را تایید نمیکند.
قیمت دلار چقدر افت کرد؟
اظهارات بورل در روز ۲۹ آذر ماه در حالی منتشر شد که دلار در کانال ۳۹ هزار تومان معامله میشد. با انتشار صحبتهای مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، دلار در مدت یک روز حدود هزار تومان کاهش قیمت یافت و وارد کانال ۳۸ هزار تومان شد.
این کاهش قیمت دلار ادامهدار که نبود هیچ، حتی رکوردهای جدیدی را ثبت کرد. در روز پنجشنبهای که گذشت معاملات دلار از نرخ ۳۹ هزار و ۸۵۰ تومان شروع شد. با ادامهدار شدن روند افزایشی قیمت دلار قله جدیدی را فتح کرد.
اظهارات خوش بینانه درباره آینده توافقات در روز جمعه نیز نتوانست موتور کاهشی قیمت دلار را روشن کند. قیمت دلار در لحظاتی پایین آمد اما مجددا افزایش یافت.
براساس تحلیل کارشناسان در ۲ هفته اول دی ماه اخبار مذاکرات میتواند نرخ دلار را تحت تاثیر قرار دهد. روند نرخ دلار نشان میدهد که در ۲ روز اول دی ماه، اظهارات درباره آینده برجام زورش به موتور افزایش قیمت بازار ارز نرسیده است. به نظر میرسد دلار در هفتههای آینده در حالت کم نوسان باشد.
به نظر میرسد در مذاکرات برجام طرفهای مقابل به دنبال امتیازهای بیشتری هستند و شرایط اقتصادی کشور به آنها انگیزه بیشتری برای امتیاز گیری داده است.
در واقع ناآرامیها نیز این شرایط را ویژه کرده و عواملی نظیر تورم داخلی، تحریمها و توقف مذاکرات هستهای برجام تقاضا در بازار ارز را افزایش داده است. در این شرایط قدرت شدیدی برای خرید ارز در بازار وجود دارد و اخبار در حد اظهار نظرات نمیتواند روی قیمت دلار اثر بگذارد.
در واقع اخبار جدی با این مفهوم که توافق در حال انجام است، احتمالا بتواند قیمت دلار را متاثر کند. اما نباید انتظار داشت که با این اظهار نظرات درباره آینده برجام، دلار همانند مرداد ماه کاهشی شود. در آن زمان انتظارات از آینده برجام موجب شد که دلار ۳۲ هزار تومانی تا ۲۸ هزار تومان هم کاهش یابد. اما این انتظار در حال حاضر وجود ندارد. حداقل واکنش چند روز اخیر بازار به اخبار برجامی این موضوع را تایید میکند.
چرا که چاپ پول و تورم موتورهای پرقدرتی هستند که دلار به سمت قیمتهای بالاتری هدایت میکند. دولت با چنان کسری بودجه مواجه است که رئیس کل بانک مرکزی دولت روحانی شدیدترین انتقادها را به دولت رئیسی وارد کرده است. او گفته است: در ۸ ماهه اخیر ۳ برابر دولت قبل پول چاپ کردید!
بنابراین نباید انتظار کاهش قیمت دلار تا رقمهای خیلی پایین را داشت. البته این احتمال وجود دارد که دلار چند پله از ۴۰ هزار تومان عقب نشینی کند.
ارسال نظر