بانک مرکزی هوشیار باشد / مخاطرات جدی بازار ارز
بازار ارز از نیمه فصل بهار به بعد با شرایط جدیدی مواجه خواهد شد که لازم است بانک مرکزی با هوشیاری کامل مانع از دستیابی دشمنان به اهدافشان شود.
گسترشنیوز: اصغر بالسینی، پژوهشگر اقتصادی اظهار کرد: بازار ارز اگرچه در میانه سال ۹۷ روزهای پرتنش و سختی را پشت سرگذاشت اما به مرور با نقش آفرینی مثبت سیاستگذاران بانک مرکزی و برخلاف ادعاهای پرطمطراق و همیشگی مدافعان آزادسازی که رهاکردن بازار را شرط به تعادل رسیدن بازار ارز میدانستند عملا آنچه به ثبات نسبی بازار ارز کمک کرد مداخله هدفمند و موثر بانک مرکزی در بازار بود. علت هم کاملا مشخص است.
بازار ارز (اگر بپذیریم بازار به معنای متداول در باره آن صدق میکند) یک بازار انحصاری است که دولت عرضهکننده اصلی ارز است و قطعا در چنین بازاری منفعل کردن بانک مرکزی تیر خلاصی است به بانک مرکزی که متاسفانه در دوران مدیریت جناب سیف (رئیس کل مورد حمایت طیف بازار گرا در اقتصاد) این خطای راهبری رخ داد و بازار ارز به شدت دچار تلاطم گشت.
حضور موثر برای مقابله با جنگ روانی
وی افزود: در فروردین ماه ۹۸ هم به رغم تمام تلاشهای امریکاییها برای اثرگذاری روانی بر بازار خوشبختانه حضور موثر بانک مرکزی در بازار به اشکالی مانند فعالیت مداوم صرافیهای بانکی حتی در تعطیلات نوروز و حضور میدانی رئیس کل بانک مرکزی در میان مردم در نوروز عملا این سیگنال را به بازار مخابره کرد که بانک مرکزی آماده مداخله در بازار ارز برای کنترل نوسانات غیر ضروری است.
نکته مهم دیگر که در این ایام مانع از بهرهبرداری روانی امریکاییها گشت برنامهریزی ماههای گذشته در خصوص انتقال ثقل و گرانیگاه ارزی کشور از بازارهای نامطمئنی چون دوبی به سایر بازارها و فعال کردن توافقات دوجانبه خصوصا مبادلات دیناری بین ایران و عراق بود که فشارهای بالایی از تقاضا را از دوش بازار ارز برداشت. به این مسئله شتاب گرفتن عرضه ارز پتروشیمیها را هم باید اضافه کرد که بخشی از خلا بازار را جبران کرد.
این پژوهشگر اقتصادی در ادامه خاطر نشان کرد: با چنین فضایی که اقتصاد وارد سال ۹۸ شده انتظار میرود بانک مرکزی به رغم همه دشواریها حضور موثر خود را در بازار ارز از طریق مداخله هدفمند و موثر و به هنگام حفظ کند و صرافیهای بانکی را که میتوانند نقش موثری در بازارسازی داشته باشند همچنان فعال نگه دارد.
مخاطرات سال ۹۸
وی در ارتباط با مخاطرات سال جدید در ادامه گفت: البته در سال ۹۸ مخاطرات جدی هم برای بازار ارز وجود دارد که باید نسبت به آن هوشیار بود. اولا با تشدید تحریمها و کاهش درآمدهای نفتی عملا بخش عرضه ارز میتواند دچار خدشه شود که در این شرایط صیانت از تک تک دلارهای نفتی و مصرف درست آن الزامی است. در این بین فشار بانک مرکزی بر صادرکنندگان خصوصا شرکتهای پتروشیمی و فولادی برای بازگرداندن ارز به سامانه نیما بسیار حیاتی است. شرکتهای یاد شده به شدت از محل افزایش ارز و دریافت خوراک بسیار ارزان در سالهای اخیر بهرهمند شدهاند و زمان پس دادن دینی است که برگردن دارند. لازم است بانک مرکزی به دور از هیاهوی رسانهای این طیف که اتفاقا به خوبی هم از رسانهها بهره میبرند فشار لازم را برای برگرداندن ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصاد وارد آورد. در شرایط جنگ اقتصادی قطعا کوتاهی این دسته از صنایع و شرکتها کمتر از خیانت به کشور نیست.
ثانیا روند خطرناک رشد نقدینگی و خلق نقدینگی بیکیفیت و مضر خصوصا از طرف بانکها سمی مهلک است که میتواند بازار ارز و سایر بازارها را با خطر سیل نقدینگی و سفته بازی ناشی از آن مواجه سازد. سال هاست که در غیاب بانک مرکزی فعال که البته بعضا تابع رفتارهای برخی بانکهای خصوصی هم بوده است نظام بانکی با خلق پول و کمک به رشد بالای نقدینگی سهم بالایی در به هم ریختگی بازارها دارد که این امر نیازمند بررسی جدی است. اگر بانک مرکزی به دنبال حفظ دستاوردهای ماههای پایانی سال ۹۷ خود است لازم است به این موضوع هم توجه کافی مبذول دارد.
بالسینی در آخر افزود: در مجموع بازار ارز از نیمه فصل بهار به بعد با شرایط جدیدی مواجه خواهد شد که لازم است بانک مرکزی با هوشیاری کامل مانع از دستیابی دشمنان به اهدافشان شود. امریکاییها درکنار فشارهای واقعی به کشور به دنبال بهرهبرداری از شرایط روانی برای منحرف کردن اذهان مردم و سوق دادن آنها به سمت فعالیتهای سوداگرانه در بازار ارزهستند که بانک مرکزی با نقشه ارزی موثر میتواند این ابزار را از دست دشمنان کشور بگیرد.
منبع: تسنیم
ارسال نظر