|

رئیس‌کل اداره نظارت بر بیمه‌های زندگی بیمه ایران در گفت‌وگو با گسترش نیوز:

فعالیت غرفه‌های بیمه‌ای مترو قانونی است؟

کسرائیان گفت: فعالیت غرفه‌های بیمه‌ای مترو قانونی و شفاف بوده و اینگونه بیمه‌نامه‌ها بخشی از بیمه‌های عمر به‌حساب می‌آید که البته در صنایع کشورمان به‌خوبی به این امر پرداخته نشده است.

گسترش نیوز: علیرضا کسرائیان رئیس‌کل اداره نظارت بر بیمه‌های زندگی بیمه ایران در گفت‌وگو با خبرنگار پایگاه خبری گسترش نیوز در مورد خدمات‌دهی غرفه‌های بیمه در مکان‌های عمومی همچون مترو، اظهار کرد: اشخاص می‌توانند با پرداخت اقساط کوتاه و یا بلندمدت از بازپرداخت‌های بیمه عمر بهره‌مند شوند و بسته به تمایل شخص بیمه‌شده این بازپرداخت‌ها در قالب مستمری و یا به‌صورت کامل وجه وعده شده را دریافت کنند.

kasraian.jpg

کسرائیان اضافه کرد: در بیمه‌نامه‌ها دو حالت مختلف برای دریافت بازپرداخت بیمه‌ای تعریف‌شده است که فرد در مدت‌زمانی که تحت پوشش بیمه قرار دارد ضمن دریافت خدمات پوششی بسته به شرایط زندگی خود چگونگی دریافت بازپرداخت‌ها را تعیین می‌کند.

رئیس‌کل اداره نظارت بر بیمه‌های زندگی بیمه ایران در پاسخ به این سوال خبرنگار مبنی بر اینکه فعالیت این غرفه‌ها به نظر عوام فریبانه می‌آیند، تشریح کرد: درواقع این‌گونه بیمه‌نامه‌ها بخشی از بیمه‌های عمر به‌حساب می‌آید که البته در صنایع کشورمان به‌خوبی به این امر پرداخته نشده است.

وی مطرح کرد: عنوان مصطلح بیمه بازنشستگی در مورد این نوع پوشش بیمه‌ای به‌کاربرده می‌شود و در حقیقت امر این اقدام کاملاً قانونی و به‌منظور بازآفرینی شرایط مطلوبی برای متقاضیان فراهم‌شده است.

کسرائیان معتقد است: متأسفانه شرایط اقتصادی کشورمان به‌قدری نا به سامان است که افراد همواره خطر ریسک تأمین مالی مایحتاج زندگی روزانه خود را در آینده احساس می‌کنند که این موضوع سبب رشد چشم‌گیر شرکت‌های بیمه‌ای و استقبال از بیمه‌های عمر شده است.

رئیس‌کل اداره نظارت بر بیمه‌های زندگی بیمه ایران افزود: به‌بیان‌دیگر وضعیت کلی اقتصادی کشور باعث شده تا اقشار مختلف باوجود داشتن بیمه‌های اجباری خود به داشتن بیمه‌های دیگری و اخذ خدمات بیشتری تمایل پیدا کنند.

وی بیان کرد: درواقع وجود پوشش‌های بیمه‌ای همچون صندوق‌ها و بیمه تأمین اجتماعی و... بازهم ترجیح به داشتن بیمه عمر دارند تا به‌واسطه آن مبالغی را به‌عنوان بازنشستگی و مستمری دریافت کنند و مسیر ثانویه‌ای برای تأمین کمک‌خرج خود داشته باشند.

کسرائیان ضمن اشاره به اینکه جبران درآمدهای کاهش‌یافته بازنشستگان یکی از دغدغه‌های مربوط به خانواده آنها می‌شود، ادامه داد: بسیاری از بازرستگان بنا به شرایط تورمی و بی‌تعادلی اقتصاد کشور ناچار به اشتغال دوباره می‌شوند. بیمه‌های عمر با پوشش و خدماتی که دارد این امکان را به وجود آورده تا فرد بیمه‌شده در هنگام فرارسیدن چنین روزی بتواند از استراحت بازنشستگی خود بهره ببرد و یا به‌بیان‌دیگر در زمان ازکارافتادگی، نگرانی بابت تأمین ضروریات زندگی خود نداشته باشند.

رئیس‌کل اداره نظارت بر بیمه‌های زندگی بیمه ایران بیان کرد: استقبال از این بیمه‌ها شرکت‌های بیمه‌ای را ترغیب به افزایش تعهدات و خدمات خود می‌کنند.

وی معتقداست: اشخاص می‌توانند با پرداخت حق بیمه‌ای ناچیز از مزیت بازنشستگی و دریافت مستمری بهره‌مند شوند.

کسرائیان در خاتمه سخنان خود در مورد این سؤال خبرنگار ما مبنی بر اینکه آیا این غرفه‌ها می‌توانند به فرهنگ‌سازی لزوم بیمه منجر شود؟ پاسخ داد: اگر سیاست‌های بیمه‌ای به‌طور کامل و صحیح به اجرا برسد و همچنین اطلاعات و توضیحات فنی برای اقشار مختلف جامعه شفاف باشد، می‌تواند به گسترش فرهنگ بیمه و لزوم اخذ آن کمک کند.

bimemetro5
bimemetro4
bimemetro3
bimemetro
bimemetro2
کدخبر: 56049

ارسال نظر