این کشورها دلار را از مبادلات خود حذف کردند
چند سالی است که موضوع حذف دلار در برخی کشورها مطرح شده که دلایل زیادی پشت حذف دلار قرار دارد اما میتوان بیاعتمادی کشورها به سیاستهای امریکا را مهمترین دلیل حذف دلار دانست.
گسترشنیوز: حذف دلار موضوع تازهای نیست و سابقه طولانی دارد اما در چند سال اخیر تلاش کشورها برای خارج شدن از سیطره دلار شدت گرفته است. دلیل وقوع این اتفاق را میتوان در مشکلات اقتصادی و تجارت بینالملل جست و جو کرد.
دلایل زیادی پشت حذف دلار قرار دارد اما میتوان بیاعتمادی کشورها به سیاستهای امریکا را مهمترین دلیل حذف دلار دانست.
اقدامات ترامپ از ابتدای دوره ریاست جمهوریاش تاکنون منجر به بیاعتماد شدن کشورهای دنیا نسبت به سیاستهای اقتصادی امریکا شده است و از آن جایی که تجارتهای بینالملل به کمک دلار انجام میشود اعمال هر سیاست غلطی از سوی امریکا در ارزش دلار تاثیر میگذارد.
طی سالهای اخیر بدهی امریکا به کشورهای دیگر روز به روز افزایش داشته است به حدی که مبلغ این بدهیها به ۲۰تریلیون دلار معادل تولید ناخالص داخلی یک سال امریکا رسیده است. در این بین بزرگترین طلبکاران امریکا چین و ژاپن هستند.
به نظر میرسد سیر بیثبات دلار طی چند سال اخیر، خسارات مالی کشورهای طلبکار از عدم پرداخت بدهیهایشان توسط امریکا، این کشورها را به این فکر واداشته است که در نحوه مبادلات بازرگانی تجدید نظر کرده و به فکر حذف دلار از مبادلات بینالمللی خود بیفتند.
برخی از کارشناسان امور اقتصادی در خصوص حذف دلار میگویند درحالحاضر ضرورتی برای استفاده از دلار در تجارتهای بینالملل نیست و این کار به ضرر اقتصاد جهانی است.
از آن جایی که مقامات کشورها نتوانستند به نظر واحدی در خصوص ارز جایگزین دلار برسند هر کشور در مبادلات خود از ارز ملی خود استفاده میکند که این اقدام موجب ایجاد ثبات ارزی برای دو طرف پیمان پولی میشود چراکه میتوان از این ابزار برای تامین نقدینگی در مواقع وقوع بحران ارزی و کنترل نوسان نرخ ارز استفاده کرد و یکی دیگر از مزایای پیمان پولی کاهش تاثیر تحریم کشورهای ثالث است.
با توجه به دلایلی که گفته شد برخی کشورها اقدام به حذف دلار از مبادلات تجاری خود کردهاند که میتوان در بین آنها به کشورهای چین، روسیه، هند و ترکیه اشاره کرد.
حذف دلار از مبادلات روسیه
روسیه و چین معاملات با روبل روسیه و یوآن چین را در جهت اجرای موافقت نامه دوجانبه آغاز کردند و مبادلات تجارتی دو کشور روسیه و چین سال گذشته میلادی به ۸۰ میلیارد دلار رسیده بود و به گفته پوتین این رقم طی سالهای آینده از ۱۰۰ میلیارد دلار فراتر میرود.
روسیه نه تنها دلار را در مبادلاتش با چین حذف کرده است بلکه در مبادلات تجاری خود با ایران، ترکیه، اتحادیه اروپا و هند نیز از ارز ملی استفاده میکند و این اتفاق برای ایران زمانی رخ داد که بانک مرکزی ایران توسط امریکا تحریم شد و کشورها برای دور زدن تجریمهای امریکا اقدام به استفاده از ارز ملی کردند.
البته استفاده از ارزهای ملی در مبادلات تجاری ساده نخواهد بود و دشواری این کار به خاطر نوسانات شدید ارزهای ملی است و این اتفاق در حالی میافتاد که واحد ارز بینالملل یکی از با ثباتترین واحدهای ارزی است.
ارزهای ملی معمولا بسیار پر نوسان هستند، به عنوان نمونه، طی ۹ ماه گذشته نرخ برابری لیر ترکیه در مقابل دلار امریکا در فاصله ۵.۱ تا ۶.۱ مدام بالا و پایین رفته و نوسانی ۱۹.۶ درصدی را تجربه کرده است.
همچنین نرخ مبادله هر روبل روسیه در برابر دلار امریکا نیز از ابتدای سال ۲۰۱۹ تاکنون در فاصله ۶۲.۵ تا ۶۷ متغییر بوده و بیش از ۷ درصد نوسان داشته است.
در نتیجه حتی طی یک فرآیند تجاری که در بیشتر موارد تسویه مالی در چند مرحله انجام میشود، ارزشگذاری معامله مدام دچار تغییر میشود. این تغییر پرریسک و هزینهای است که در نهایت به یک طرف معامله تحمیل میشود.
در این بین هر یک از کشورهای نام برده شده (چین، ترکیه، ایران و هند) نیز در مبادلات تجاری خود با سایر کشورهای جهان از ارز ملی استفاده میکنند.
به عنوان مثال دولت پاکستان با توجه به افزایش نرخ دلار و کاهش ارزش واحد پول پاکستان، تصمیم گرفته است از این پس پرداختیهای خود به شرکتهای چینی را با «یوان» انجام دهد.
روز به روز به تعداد کشورهایی که دلار را از معاملات تجاری خود حذف کردهاند افزوده میشود و دلیل این اتفاق را میتوان دور زدن تحریمهای امریکا علیه این کشورها دانست و پیشبینی میشود این روند تداوم یابد.
در این بین پیشبینی میشود بریکس نیزبه توافقنامه حذف دلار بپیوندد.
بریکس نام گروهی به رهبری قدرتهای اقتصادی نوظهور است که از به هم پیوستن حروف اول نام انگلیسی کشورهای عضو برزیل، روسیه، هند، چین و افریقای جنوبی تشکیل شدهاست.
منبع: خبرآنلاین
ارسال نظر