پولهای جدید کِی وارد بازار میشود؟
بنا بر گفته رئیس بانک مرکزی ، واحد پول جدید کشور به تومان و قران تبدیل خواهد شد و با تصویب مجلس شورای اسلامی این طرح از دو سال آینده اجرایی خواهد شد.
گسترشنیوز: موضوع حذف صفر از پول ملی، در سال ۷۲ در دستور کار اداره بررسیهای اقتصادی بانک مرکزی قرار گرفت اما برخی مسئولان با این اقدام موافق نبودند و بررسیهای لازم متوقف شد. دلیل مطرح شدن حذف صفر در این دوره، تورم بالایی بود که به دلیل برنامه آزادسازی اقتصادی و شوکهای نفتی حاصل از پایان جنگ و سرازیر شدن دلارهای نفتی به اقتصاد ایران در دولت پنجم و ششم ایجاد شده بود.
و درحالحاضر در حالی این طرح در کشور اجرایی میشود که بحران کرونا تمام کشورهای دنیا را درگیر کرده است و نرخ تورم در کشور ٣۴،٨ درصد است بر اساس این طرح هر تومان برابر ۱۰ هزار ریال جاری و معادل یکصد قران خواهد شد.
بنابر گفته رئیس بانک مرکزی واحد پول جدید کشور به تومان و قران تبدیل خواهد شد و با تصویب مجلس شورای اسلامی این طرح از دو سال آینده اجرایی خواهد شد.
براساس این طرح هر ۱۰۰ قران برابر با یک تومان خواهد شد و هر ۱۰۰۰ تومان به سکه یک تومانی تبدیل خواهد شد در خصوص سایر اسکناسها نیز وضع به همین منوال است و اسکناسهای ۲ هزار تومانی نیز به سکههای دو تومانی تبدیل خواهند شد.
عبدالناصر همتی، رئیسکل بانک مرکزی نیز در دفاع از این لایحه به این موارد در مجلس اشاره کرد و گفت که درحالحاضر عرف اصلی در جامعه ما، تومان است؛ همانطور که چکپولهای ۵۰ هزار تومانی را ۵۰ تومانی میخوانند، پس به همین دلیل است که میخواهیم چهار صفر حذف کنیم که عرف جامعه رعایت شود.
بر اساس آماری که رئیس بانک مرکزی ارائه داده است درحالحاضر ۸ میلیارد اسکناس در کشور وجود دارد که پنج میلیارد از آنها زیر ۲۰۰۰ تومان است و از سوی دیگر در سال حدود یک میلیارد اسکناس امحا میشود که این امر، هزینه چاپ پول را بسیار افزایش میدهد.
براساس طرح حذف چهار صفر از پول ملی مسکوکات در معاملات خرد مردم نقش پررنگ تری پیدا میکنند و با وجود اینکه استهلاک مسکوک از اسکناس کمتر بوده و هزینه کمتری برای دولت و بانک مرکزی دارد اما درحالحاضر سکههای موجود عملا نقشی در مبادلات ندارند.
سرانه اسکناس در ایران ۱۰۹ است و این در حالی است که در دنیا این ارقام پایینتر است و در عین حال سرانه مسکوکات ایران نیز ۲۶ است، در حالی که در بسیاری از کشورهای اروپایی سه رقمی است.
برخی از کارشناسان اقتصادی درباره این طرح نگرانی از بابت تورمزا بودن آن را دارند که به گفته همتی، حذف صفر از پول ملی هیچ تاثیری بر نرخ تورم نخواهد داشت، چراکه تورم خود علت افزایش صفرهاست نه معلول کاهش صفر. البته اجرای این طرح بین دو تا پنج سال زمان میبرد که گفته شده بهتدریج روند تغییر اسکناسها و مسکوکات آغاز خواهد شد.
منبع: تجارتنیوز
چه نیازبه چاپ قران هست؟ وقتی بانکها همین الان پول های کمتراز۵۰۰۰تومان راقبول نمی کنندچه برسه به کمتراز۱۰۰۰تومان بانک مرکز ی پول چاپ میکنه میده دست مردم ولی قانو ن نداره که بایدهمون پول دوباره به بانک بر گرده پولهایی که بانک قبول نکنه چه ارزشی داره سکه خیلی وقت هست ازچرخه مبادلات خار ج شده بعدپول کاغدی۱۰۰.۲۰۰.۵۰۰.والان هم۱۰ ۰۰و۲۰۰۰تومانی داره ازچرخه خارج میشه باور کنیدخودبانک ملی نزدیک ۲۰۰۰۰۰تومان پول خی ریه مسجدکه سکه وپولهای کاغذ ی ۱۰۰تومانی تا۲۰۰۰تومانی بودندراردکرد