بورس باید به داد این صنعت برسد
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری برق و انرژی غدیر با اشاره به مشکلاتی که نیروگاهها درباره تامین سرمایه با آن روبهرو هستند، گفت: تامین سرمایه از بورس راهکار نوینی است که میتواند به تداوم فعالیت نیروگاهها کمک کند.
فریدالدین معصومی افزود: اکنون صندوق توسعه ملی در زمینه تامین سرمایه برای سرمایهگذاری در ایجاد نیروگاه به دو دلیل در اولویتنبودن این فعالیت و کمبود منابع نمیتواند سرمایه مورد نیاز را تامین کند.
وی ادامه داد: بر این اساس تلاش شد به جای اتکا به سرمایهگذاری خارجی و استفاده از تسهیلات صندوق توسعه ملی برای تامین سرمایه مورد نیاز از روشهای نوینی مانند اوراق مشارکت و بورس بهرهگیری شود.
معصومی گفت: بر این اساس تامین سرمایه یک نیروگاه ۹۰۰ مگاواتی از این روشها در دستورکار قرار گرفته است.
مدیرعامل شرکت برق و انرژی غدیر همچنین به تلاش برای ورود نیروگاههای تحت پوشش این مجموعه به بورس اشاره کرد و گفت: نیروگاه گیلان در نخستین گام و با هدف افزایش سود سهامداران تا پایان تیر در بورس عرضه خواهد شد.
اجازه صادرات برق به بخش خصوصی داده شود
وی در ادامه با اشاره به اینکه بیشتر قراردادهای فروش نیروگاهها با وزارت نیرو و چند مجموع دولتی دیگر است که جوابگوی سرمایهگذاری صورت گرفته نیستند، افزود: سرمایهگذاریهای انجام شده ارزی بوده اما درآمدها ریالی است بنابراین نمیتوانند درتکانههای ارزی پاسخگوی نیاز سرمایهگذاری صورت گرفته باشند.
وی ادامه داد: براین اساس تلاش برای ایجاد درآمد ارزی در دستورکار قرار گرفت بنابراین موضوع صادرات برق مورد توجه جدی بوده، این درحالی است که وزارت نیرو اجازه ورود بخش خصوصی به موضوع صادرات برق را نمیدهد.
معصومی خواستار آن شد تا دولت در این زمینه ورود کرده و مجوز صادرات برق برای نیروگاههای بخش خصوصی صادر شود تا بتوانند با ایجاد درآمد ارزی از پس مشکلات خود برآیند.
مدیرعامل شرکت برق و انرژی غدیر به مشکلات نیروگاهها در باره باز پرداخت تسهیلاتی که پیشتر از صندوق توسعه ملی اخذ شده اشاره کرد و گفت: خیلی از نیروگاههای بخش خصوصی با این مشکل درگیر هستند و نمیتوانند به دلیل درآمد ریالی از پس باز پرداخت تسهیلات ارزی صندوق برآیند.
وی به نیروگاه بهبهان وابسته به این شرکت به عنوان مثال اشاره کرد و خاطرنشان ساخت: نیروگاه بهبهان اکنون دوسال است به طور کامل وارد مدار شده اما هنوز نتوانسته از پس تسهیلات اخذ شده برآید و ادامه این روند مشکلساز خواهد بود.
معصومی افزود: چنانچه با کمک قانون رفع موانع تولید در این زمینه به نیروگاههای بخش خصوصی یاری رسانده شود نیروگاههای این بخش میتوانند مشکلات را تاحدودی برطرف کنند.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری برق و انرژی غدیر در ادامه گفت: شرکت سرمایهگذاری برق و انرژی غدیر یکی از هشت هلدینگ سرمایهگذاری غدیر است که از شرکتهای فعال بورس نیز به شمار میرود.
وی ادامه داد: این شرکت کار خود را با خریداری نیروگاه یک هزار و ۳۰۵ مگاواتی گیلان از سازمان خصوصیسازی در سال ۹۰ آغاز و در ادامه نیروگاه ۱۰ مگاواتی ابوموسی را ساخت و سپس کار ساخت نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی بهبهان را کلید زد که اکنون هم بخش گاز و هم بخش بخار آن به بهرهبرداری رسیده است.
معصومی افزود: فعالیت در نیروگاه بندرعباس گام بعدی این شرکت بود که همزمان بخش گازی آن انجام شده و بخش بخار باقی مانده که ۱۶۰ مگاوات از بخش گاز وارد مدار شده و ۷۵ مگاوات هم از بخش بخار کار موثری صورت نگرفته است.
این نیروگاهساز بخش خصوصی گفت: همزمان با نیروگاههای حرارتی اقدامهایی در زمینه نیروگاه تجدیدپذیر انجام یافته به گونهای که ۳ نیروگاه ۱۰ مگاواتی خورشیدی جرقویه اصفهان، مهریز یزد و قم به بهرهبرداری رسیدهاند.
نیروگاه قشم به زودی به بهرهبرداری میرسد
معصومی با بیان اینکه در حوزههای مختلف نیروگاهی حرارتی و تجدید پذیر هم چند پروژه دردست اقدام است افزود: یکی از آنها که زودتر ازبقیه امید است به بهرهبرداری برسد نیروگاه قشم است.
وی ادامه داد: واحدهای گازی این نیروگاه تا آخرتیرماه سنکرون خواهد شد و واحد یک آن اکنون کامل شده است و تا چندروز دیگر وارد مدار میشود و واحد دوم آن تاپایان تیر وارد مدار میشود.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری برق و انرژی عدیر گفت: نیروگاه قشم نیروگاهی است که با فناوری ساخت داخل گروه صنعتی مپنا در حال ساخت است و شرکت غدیر ۶۰ درصد سهامدار نیروگاه قشم است که کار آن سه سال پیش و از انتهای سال ۹۶ با بازشدن اعتبار اسنادی آغاز شد و در دوسال گذشته جدیتر شده و اکنون پیشرفت واحدهای گازی آن به ۹۷ درصد رسیده که با ۹۸ درصد میتوان سنکرون کرد.
معصومی از تلاش برای ایجاد آب شیرین کن در این نیروگاه خبرداد و خاطرنشان ساخت: نحوه ورود به بحث آب شیرین کن در دست بررسی است.
وی میزان سرمایهگذاری در نیروگاه قشم را افزون بر ۳۰۸ میلیون یورو حجم سرمایهگذاری صورت گرفته در این نیروگاه دانست که ۲۰۳ میلیون یور آن تسهیلات از صندوق توسعه ملی است و حدود یکصد میلیون یورو از مجموع ۳۰۸ میلیون یورو انجام شده است تا به اینجا رسیده است.
این نیروگاهساز ادامه داد: بخش بخار این نیروگاه بعد از وارد مدار شدن واحدهای گازی با فاصله دوازده ماهه وارد مدار خواهد شد.
معصومی گفت: سنکرون با شبکه سراسری از خط انتقال بندرعباس انجام خواهد شد. اکنون مصرف جزیره بین ۸۰ تا ۱۰۰ مگاوات بسته به فصل است و با وارد شدن واحدهای گازی برق جزیره به بیرون صادر خواهد شد.
مدیرعامل شرکت برق و انرژی عدیر گفت: نیروگاه قشم از کشورهای منطقه تقاضای زیادی داشته است به خصوص عمان ولی بخش خصوصی اجازه صادرات برق نداشته و لذا تاکنون مذاکره جدی در این باره نشده است هرچند تقاضا داریم به بخش خصوصی اجازه داده شود صادرات برق داشته باشند.
وی ادامه داد: درحالحاضر دو هزار نیروگاه درحال بهرهبرداری است که با بهرهبرداری از نیروگاه قشم به دو هزار و ۵۰۰ مگاوات افزایش خواهد یافت و هفت پروژه در دست اقدام وجود دارد که هم نیروگاههای تجدیدپذیر و هم نیروگاههای حرارتی را در بر میگیرد.
معصومی افزود: درحالحاضر سهم ۳درصدی نیروگاههای حرارتی و ۳.۵ درصدی نیروگاههای تجدیدپذیر متعلق به این شرکت است و تمایل به افزایش این سهم به ۵درصد در بخش حرارتی و بیش از آن در بخش تجدیدپذیر است.
مدیرعامل شرکت برق و انرژی غدیر از تلاش برای بهینهسازی داراییهای اقتصادی شرکت خبرداد و گفت: براین اساس بحث ورود به تجارت انرژی مد نظر قرار گرفت و برای اجرای آن از سال ۹۵ کار تجارت گاز که سوخت نیروگاهها است آغاز شد و گاز از ترکمنستان خریداری و سوآپ به آذربایجان میشد.
وی گفت: بهرهبرداری مستقل گام دیگری بود که برداشته و در نیروگاه گیلان پیادهسازی شد و ایجاد شرکت بهرهبرداری در دستورکار قرار گرفت که نیروگاه قشم نخستین گام در این بخش است.
معصومی متنوعسازی سبد سرمایهگذاری را گام دیگر برشمرد و گفت: ما تا کنون در نیروگاههای برق آبی ورود نداشتهایم اما اکنون حدود ۶ ماه است که به شدت سه طرح را تعقیب کرده و به جمعبندی در یک پروژه رسیده و به این حوزه ورود خواهیم کرد.
وی از ورود این شرکت به بخش انرژی بادی خبرداد و گفت: دوسایت را در دست طراحی داریم وهزینه خوبی شده است.
ارسال نظر