بورس به تعادل بر می گردد یا باز هم سقوط میکند؟
دامنه کاهشهای پی در پی شاخص کل بورس به هفته جاری نیز کشیده شد و بازار سرمایه در آخرین روز کاری، بعد از مدتها به کانال یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد عقب گرد کرد، اتفاقی که برای بسیاری از تحلیلگران قابل پیشبینی نبود و بسیاری از کارشناسان هم درمورد اینکه این کاهش تا کجا ادامه پیدا خواهد کرد هیچ تحلیلی ندارند.
با وجود همه تصمیمات سازمان بورس برای برگرداندن تعادل به بازار سرمایه، حمایتهای مجلس و اقدامات دولت، قیمت دلار و گزارشهای شش ماهه چشم گیر شرکت ها، بازار سرمایه همچنان بر مدار نزول در حرکت است. حرکتی که در هفته جاری شیبی تند و چشم گیر داشت.
شاخص کل بورس در روز شنبه با ۳۸ هزار و ۳۰۵ واحد کاهش، رقم یک میلیون و ۲۷۴ هزار واحد را ثبت کرد. در روز دوشنبه شاخص کل ۳۷ هزار و ۴۷۰ واحد کاهش یافت و در رقم یک میلیون و ۳۳۶ هزار واحد ایستاد. روز سه شنبه و چهارشنبه نیز به ترتیب با ۳۴ هزار و ۸۴۸ واحد کاهش و ۱۳ هزار و ۸۳۵ واحد کاهش، در رقمهای یک میلیون و ۳۰۱ هزار و یک میلیون و ۲۸۸ هزار واحد ایستاد.
کارشناسان دلایل مختلفی را برای سقوط بورس برشمردند؛ از جمله تاثیر شایعات افزایش نرخ سپردههای بانکی، قیمتگذاری دستوری در بورس کالا، انتخابات امریکا، رفتار هیجانی تازه واردها، از بین رفتن اعتماد مردم و... البته درحالی که برخی هیچ پیشبینی درمورد اینکه کف سقوط شاخص کجا است ندارند، برخی دیگر بر این باورند که بورس دوباره محلی برای جمع آوری سرمایههای سرگردان میشود.
به طور کلی وضعیت بازارهای موازی، قیمت دلار، سودآوری شرکتها و... شرایط را برای صعود بازار سرمایه فراهم کرده است اما به نظر میرسد آنچه که در این بازار از میان رفته، اعتماد مردم به این بازار است که وقتی هیجان جدیدالورودها در کنار آن قرار میگیرد، به سقوط هرچه بیشتر بورس دامن میزند.
مهمترین ریزش بورس ورود سهام عدالت است که پایه های بورسرا به لرزه در آورد.