دو تحلیل طلایی از بازگشت شستا به بورس
امروز پنجمین روز مثبت بورس را در حالی پشت سر میگذاریم که پس از حدود ۷۰ روز بالاخره ناظر صلاح دید نماد شستا را بازگشایی کند.
توقف طولانیمدتی که با اصل نقدشوندگی بورس کاملا در تضاد است و اکنون در فضای خوشبینی سهام برداشتهای متفاوتی را میان فعالان ایجاد کرده است. بازگشایی که ابتدا بدون دامنه نوسان حدود ۲۰ درصد کاهش یافت و پس از آن با تعیین محدودیت دامنه نوسان صف خریدی را در محدود ۱۵ درصد منفی تجربه میکند.
کاهش التهاب در فضای مثبت سهام؟
یک گروه معتقدند با توجه به اهمیت سهام شستا برای بازار و فعالان متعددی که در این سهم حضور دارند، بازگشایی در فضای مثبت میتواند مانع از غلبه جو منفی بر دیگر سهام شود. بازارگردانی این سهم نیز در دستور کار است و ممکن است بتوانند کمی از فضای مثبت این روزها در این جهت استفاده کنند. به هر حال طرفداران این دیدگاه مستقل از آنکه ذینفع این شرکت محسوب میشوند یا خیر معتقدند کاهش نه چندان زیاد شستا میتواند به آرامش بازار سهام بیانجامد.
ترس از افت عمومی بورس؟
با این حال برخی بررسیها نشان میداد که حتی اگر در بدترین روزهای بازار نیز بازگشایی صورت میگرفت ضمن آزادسازی منابع محبوس در این سهم، افت شاخص کل چندان بیش از آنچه طی این ۷۰ روز رخ داده صورت نمیگرفت. بنابراین، دیدگاه دوم معتقد است که بازگشایی این سهم بدون آنکه اصلاح لازم را مشابه کلیت بازار تجربه کند باعث افزایش فشار فروش در روزهای آتی خواهد شد. مسالهای که ممکن است به سایر سهمها نیز تسری یابد و اثر معکوسی از بازگشایی در این محدوده شاهد باشیم.
سیگنال غلط به سرمایهگذاران سهام
اما شاید مهمترین مساله این باشد که توقف این سهم در اوج منفیها و بازگشایی در فضای مثبت میتواند دو سیگنال در پی داشته باشد. از یک سو، نوعی بتسازی و بزرگنمایی از اثر این سهم بر کلیت بازار ایجاد شود که در ادامه به نفع کارایی بازار نیست. از سمت دیگر، برای برخی اینگونه القا شده که این سهم نورچشمی است و از ریزش سنگین آن جلوگیری میشود. هرچند البته بارها نیز اثبات شده که نمیتوان با دستور و تقاضای اجباری قیمتها را حفظ کرد، اما رفتارهای اینچنینی این سیگنال را به برخی افراد میدهد که به جای تحلیل واقعی شرکتها، سهام دیگر را فروخته و به سمت نمادهای مورد حمایت حرکت کنند. یا حتی اگر سهم دیگری دارند، زمان خرید و فروش آن را بر اساس لیدرهای ساختگی تعیین کنند. اتفاقی که پیش از این در مورد نمادهای ETF دولتی رخ داد و البته در نهایت به بیاعتمادی سرمایهگذاران منجر شد.
سخن آخر
جمعبندی اما آن است که مستقل از ارزش واقعی شستا که میتواند بالاتر یا پایینتر باشد، وقتی خلاف قواعد یک بازار با سلیقه شخصی رفتار میشود طبیعی است که بازار دچار سردرگمی میشود و هرگونه اقدامی به دلیل هزینههای احتمالی در نهایت منجر به بیعملی خواهد شد. اتفاقی که بارها در بازار سهام کشورمان رخ داده و گره کور خودساختهای را در شرایط مختلف ایجاد کردهایم. امید است با تقویت تحلیلپذیری بازار سهام طی مدت اخیر، هیجان منفی از سمت این سهام به کل بازار منتقل نشود.
ارسال نظر