دارا دوم همچنان در ضرر
صندوق پالایش دارا دوم یا پالایش یکم علیرغم ورود به سبد دارایی افراد و سهامداران، هنوز قابلیت معامله پیدا نکرده است.
صندوقهای قابل معامله یا ETFها در بورس یکی از روشهای سرمایهگذاری هستند که افراد با توان و سواد مالی مختلف میتوانند از سهام این صندوقها در سبد سرمایهگذاری خود داشته باشند.
این صندوقها که پس از تشکیل وارد بورس میشوند، مانند سایر نمادها، سهام آنها در بورس معامله شده و کارکرد آنها شبیه صندوق سرمایهگذاری مشترک است؛ البته تفاوت هایی هم با یکدیگر دارند.
برخی این صندوقها را به عنوان نماد اصلی در سبد خود قرار میدهند و برخی دیگر نیز، مقدار کمی از آن را خریداری و نگهداری میکنند.
داراهای دولت در سال ۹۹ چگونه متولد شدند؟
دولت نیز در سال ۹۹ و با توجه به ورود افراد بیشتر به بورس، از این موقعیت برای کسب درآمد و واگذاری شرکتهای دولتی استفاده کرده و تا کنون سهام دو صندوق ETF با عنوان دارا یکم و دارا دوم و یا پالایش یکم را به مردم فروخته است.
اما در همین مدت، اتفاقات عجیب و غریبی پیرامون این صندوقها رخ داده است که بسیاری از فعالان بازار، دارا دوم را مقصر ریزش ۴۵ درصدی بازار در ۳ ماه گذشته میدانند.
اختلافات وزرای اقتصاد و نفت در ماجرای عرضه دارا دوم و منتفی شدن عرضه آن در مردادماه سبب، ورود بازار به وضعیت اصلاحی شد که قیمت این ۳ نماد را در عرض ۱۵ روز، به میزان ۳۰ درصد کاهش داد. با پیگیریهای صورت گرفته، دارا دوم در تاریخ ۴ شهریور وارد بورس شد و افراد و سهامداران توانستند به خرید این چهار نماد در قالب پالایش یکم اقدام کنند.
البته از زمان شروع خرید سهام این صندوق، تا هم اکنون بیش از ۴۰ درصد از ارزش این نمادها کاهش یافته است. یعنی افرادی که این چهار صندوق را خریده اند، درحالحاضر با زیان مواجه هستند.
رد نظر رئیس سازمان بورس در خصوص پالایش یکم
در همین زمینه، حسن قالیباف اصل رئیس سازمان بورس در پاسخ به سؤال خبرنگاران در مورد بازگشایی صندوق پالایش یکم گفت: یک پیشنهاد از سوی سازمان بورس به دولت ارائه کردیم که از چند روز قبل انجام شده، اگر این پیشنهاد عملی شود، صندوق پالایش یکم به زودی باز میشود. البته الان هم پالایش یکم قابل بازگشایی است، چون از زیاندهی خارج شده و به سوددهی رسیده است.
نکتهای که باید در خصوص رد صحبتهای قالیباف مطرح کرد، این است که ارزش این چهار نماد در تاریخ ۸ آذرماه، ۸۹۳۱۰ ریال میباشد. یعنی بیش از ۴۲ درصد کاهش ارزش این چهار نماد از روز ۴ شهریور که خرید این صندوق میسر شد.
البته باید گفت دولت در هنگام فروش سهام این صندوق ۳۰ درصد تخفیف ارائه کرد که با لحاظ این تخفیف، ارزش دارا دوم درحالحاضر حدود ۶۲۵۰۰ ریال میباشد. این یعنی حدود ۳۸ درصد ضرری که خریداران این صندوق تا اینجا متحمل شدهاند. دولت هر سهم این صندوق را ۱۰۰۰۰۰ ریال فروخته است.
بررسی آماری صندوق پالایش یکم و ۴ نماد پالایشگاهی
بررسیها نشان میدهد نمادهای شبریز و شبندر با ۵۱ روز فعالیت در ۳ ماه گذشته بیشترین میزان باز بودن را در بین این ۴ نماد داشتهاند. نماد شبندر در این مدت ۲۲ روز مثبت بوده که بالاترین میزان را میان این سهامها داشته است. شبریز هم با ۳۴ روز منفی، رتبه اول را در این زمینه به خود اختصاص داده است.
نماد شپنا هم از نظر خرید حقیقی و هم از نظر خرید حقوقی در ۳ ماه گذشته رتبه نخست را در بین این نمادها داشته است. همین نماد از منظر فروش حقیقی و حقوقی نیز بیشترین میزان را به خود اختصاص داده است.
پالایش نفت اصفهان بیشترین ارزش را در میان این ۴ شرکت دارد. تعداد خریداران حقیقی این نماد نیز در بین سایر نمادها تعداد بیشتری بوده است.
از نگاه تعداد خریداران و تعداد فروشندگان و نوع حقیقی و یا حقوقی بودن آنها باید گفت این ۴ نماد در میان شرکتهای بورسی از حجم و تعداد معاملات قابل قبولی برخوردارند که با اندکی مدیریت صحیح میتوان آنها را به بهترین قیمت رساند که این شرکتها بتوانند سرمایه خود را از طریق بورس جذب کنند.
با ثبت سوژه هایی با عناوین «زیان خریداران صندوق پالایش یکم جبران شود»، «صندوق پالایش یکم لغو و پول مردم بازگردانده شود» و «چه کسی جوابگوی ضرر و زیان پالایش است؟» خواستار پیگیری بازگشایی و یا استرداد وجه خود از خرید صندوق پالایش یکم شده بودند.
ارسال نظر