|

در گفتگوی گسترش نیوز با کارشناسان بورس مطرح شد:

حدف دامنه نوسان چه کمکی به بورس می کند؟

مدت ها است که حذف دامنه بورس در خبرها مطرح می شود و در این میان موافقان ومخالفانی دارد اما سوالی که مطرح می شود این است که آیا حذف نوسان گیری چه کمکی به بورس می کند؟

بورس

بورس در بیش از پنجاه سال فعالیت خود همچنان به کودکی می‌ماند که از بدیهی‌ترین پیش‌شرط‌های بلوغ بی‌بهره مانده است. همین امر سبب شده است تا در تمام سال‌های گذشته بیش از آنکه شاهد توسعه این بازار باشیم، تنها شاهد افزایش رقم‌های شاخص کل و رشد تعداد فعالان بازار سهام بوده‌ایم. فقر سازوکارهای مسنجم و همزمان با آن محدودیت‌های خودساخته‌ای چون دامنه نوسان سبب شده است تا زمینه شکل‌گیری ابرنوسان‌ها چه در مسیر صعودی و چه نزولی فراهم شود در چند هفته اخیر خبری که همواره مطرح می شود حذف دامنه از معاملات بازار سهام است اما این امر چه کمکی به بازار سرمایه خواهد کرد در این گزارش قصد داریم نگاهی گذار بر نوسان بورس و روند هفته گذشته کنیم برای خواندن این گزارش با گسترش نیوز همراه باشید:

بازار سرمایه در هفته گذشته شاخص کل در مجموع ۱۰۳ هزار واحد بالا آمد. شاخص کل از ابتدای هفته روندی صعودی داشت و در سه روز ابتدایی ۹۸ هزار واحد رشد کرد. اما در روز سه‌شنبه از شتاب آن کاسته شد و تنها ۷ هزار واحد بالا آمد. در نهایت تنها در روز چهارشنبه شاخص بورس افت کرد، افت اندک ۲ هزار واحدی که در مقایسه با رقم یک میلیون و ۴۷۰ هزار واحدی شاخص، رقم ناچیزی به شمار می‌رود.

رضاپور

حمید رضاپور کارشناس بازار سهام در این زمینه به خبرنگار گسترش نیوز گفت: به نظر می رسد خوشبختانه بازار سرمایه راه خود را پیدا کرده است به طوری که برای سومین هفته متوالی پس از اصلاح طولانی، متعادل دنبال شود. اتفاق خوب این روزها نگاه و توجه سهامداران به سمت سهم‌های کوچک است که باعث شده شاخص هم وزن این روزها حال و روز خوبی داشته باشد.

اتفاق خوب هفته گذشته چه بود؟

بازگشایی نماد پالایش یکم نیز از اتفاقات خوب آخرین روزهای معاملاتی هفته گذشته بود که خبر بازگشایی قربب الوقوع آن، توجه سهامداران را به گروه پالایشی و نفتی جلب کرد، اگرچه برای دولت بازگشایی باشکوه و مثبت مهم بود اما بعد از آن شاید انگیزه ای برای مثبت نگاه داشتن وجود نداشنه باشد.

وی در ادامه افزود: احتمالا در هفته پیش رو، اصلاح کوتاه مدتی در شاخص کل داشته باشیم که با توجه به امن بودن سود سهامداران و نیز فعالیت نوسان گیران چندان غیر طبیعی نخواهد بود.

رضاپور ادامه داد: نکته ای که نگاه ویژه مسئولان و تصمیم گیران بورس را می طلبد، بررسی و تجدید نظر در برخی قوانین بازاز سرمایه است. بعضی از قوانین در شرایط خاص وضع شده اند اما در این وضعیت نیازی به وجودشان احساس نمی شود و در برخی دیگر نیز می توان تعدیل هایی صورت داد.

حذف نوسان خوب یا بد؟

این کارشناس بورس به عنوان نمونه تعدیل  قوانین مربوط به نوسان های ۲۰ درصد و ۵۰ درصدی را مثال زد و در ادامه بیان کرد:  باید این موارد را حداقل تا مدت زمانی بردارند تا اندکی سرمایه مردم به رشد خوبی برسد. در عین حال سوال جدی این است که اگر سهمی ۲۰ درصد و یا ۵۰ درصد نوسان در شرایط مثبت داشته است چگونه بلافاصله معاملاتش متوقف می شود اما این همه سهم که ماه ها منفی خورد، در ۲۰ و ۵۰ درصد متوقف نشدند تا اندکی جلوی افت شدید قیمت ها گرفته شود. اگر قرار است قوانینی وضع و اجرا شوند باید به نفع سهامداران جز  باشد در غیر این صورت اجرا نشود بهتر است.

درگیر هیجان نشویم

وی ادامه داد: اگرچه موافق حدف کلی دامنه نوسان نیستم چرا که حداقل جلوی ضررهای شدید را می گیرد اما در شرایط فعلی دامنه نوسان تمام سهم ها چه بنیادی و کلیدی و چه سهام کوچک باید بیشتر شود تا ضررهای سهامداران زودتر جبران شود و امید و اعتماد به بازار برگردد.

رضاپور در پایان پیش بینی اش از هفته جاری را اینچنین بیان کرد: این هفته ظاهرا تفاوت چندانی با هفنه قبل ندارد و معملات متعادل دنبال می‌شود البته بحث بررسی بودجه ۱۴۰۰ که در اواخر هفته به مجلس ارائه شد و نگاه دولت در بودجه به بورس نیز می تواند تاثیری بر بازار سهام داشته باشد.

 حالا که بورس در هفته های اخیر مثبت شده است، موردی که سهامداران باید به آن توجه کنند این است که ریزش هاس سنگین را از یاد نبرند و  تمام سرمایه‌ها را یکجا و بدون تجربه به بورس نیاوریم. تا جایی که مجبور باشیم برای نقد کردن پول ها، سهام مان را حتی با ضرر تقدیم نوسان گیران حرفه ای کنیم. باید علم و آگاهی مان را گسترش دهیم و درگیر هیجان نشویم و در خرید هایمان دقت کافی را لحاظ کنیم.

مسعود میرزاباقری دیگر کارشناس بورس درباره روند بازار سهام اظهار کرد: هفته گذشته سومین هفته مثبت بازار سهام پس از آغاز ریزش ها بود.

مسعود

«اصلاح فراگیر و عمیق و رسیدن به قیمت های جذاب برای خرید، حفظ کانال ۲۴ هزار تومانی برای دلار در بازار آزاد و افزایش قیمت جهانی کامودیتی ها از پلیمر و سوخت تا فلزات اساسی» از جمله دلایل این صعود سه هفته ای بود.

آمار بسیار خوبی از فروش شرکت ها در مهر و آبان وجود داشته که البته باید توجه داشت که در نیمه دوم آبان و ابتدای آذر ماه تنور بورس کالا به داغی انتهای تابستان نیست و می‌تواند کاهش حجم فروش شرکت ها را رقم بزند.

وی در ادامه افزود: قیمت‌ها حدودا ۳۰ درصد از ریزش های آخر را اصلاح کردند و همین دلیل باعث می‌شود تا هفته  آینده برای خیلی از سهامداران فرصت برای ذخیره سود و کاهش ریسک ایجاد شود.

این کارشناس بورس در ادامه بیان کرد: بازار به نظر برای بالاتر رفتن نیاز به دلایل جدی تر خواهد داشت و هر چه به سقف تاریخی نزدیک شویم این دلایل باید قوی تر و بنیادی تر باشد تا خریداران زخم خورده مرداد ماه را مجاب به خرید در قیمت های بالاتر نماید.

میرزاباقری در پایان اظهار کرد: شاید بازار باید توجه بیشتری به قیمت های جهانی داشته باشد و صعود امیدوار کننده کامودیتی ها باعث ثبت چهارمین هفته مثبت پیاپی باشد.

کدخبر: 139493 شهریار خادمی

ارسال نظر