دلار بالا میماند؟
نرخ دلار امروز با ۹۰۰ تومان رشد به ۲۳ هزار تومان رسید. در همین حال دلار در صرافی ملی و بازار متشکل ارزی از کانال ۲۱ به ۲۲ بازگشت. البته چرخش دلار به مسیر نزولی از ساعات پایانی معاملات دیروز و پس از رسیدن به کف ۲۱ هزار تومان آغاز شده بود. اما دلیل صعودی شدن دوباره دلار چه بود؟
دیروز نرخ حواله درهم پس از برخورد با کف ۵۹۶۰ تومانی، به سمت بالا بازگشت و حمایت ۶ هزار تومانی را که برای معاملهگران ارزی مرز روانی مهمی محسوب میشد بازپس گرفت. فعالان بازار ارز عقیده دارند شکستن مرز ۶ هزار تومانی درهم برای تثبیت دلار زیر ۲۲ هزار تومان ضروری است.
در سوی دیگر چسبندگی نرخهای سامانه نیما فعالان داخلی را نسبت به تداوم روند نزولی بازار ارز مردد کرده است. نیما در روزهای اخیر متناسب با نرخهای بازار آزاد کاهش نداشته است. البته روند نزولی قیمت حوالههای ارزی هم بالاخره با تاخیر از ابتدای هفته جاری آغاز شد و از ۲۵ هزار تومان به اندکی کمتر از ۲۳ هزار تومان رسید. با وجود این، بررسیها نشان میدهد صادرکنندگان برای عرضه ارز خود در قیمتهای پایین کنونی مقاومت دارند و اگر نرخهای نیما در روزهای آینده خود را با سایر نرخها هماهنگ نکند، احتمال تشدید انتظارات افزایشی در بازار آزاد وجود خواهد داشت.
دلار مدنظر همتی چند است؟
دلار در دو هفته اخیر حدود ۵ هزار تومان کاهش قیمت را تجربه کرده بود که افت نسبتا سنگینی محسوب میشد. از این رو برخی عقیده دارند صعودی شدن آن یک نوع پولبک یا بازگشت موقت بوده است. اما آنچه از گفتههای جدید رئیس کل بانک مرکزی برداشت میشود آن است که بازارساز هم به دنبال ریزش سنگین نرخ ارز نیست و بیشتر تمایل به تعدیل تدریجی دارد. همتی شب گذشته تلویحا رسیدن دلار به ۱۵ هزار تومان مدنظر رئیسجمهور را رد کرد و گفت اگرچه نرخ واقعی دلار را پایینتر از سطوح کنونی میداند، اما آنچه روحانی میگوید مشروط به باز شدن تمام راههاست که فعلا چندان محتمل نیست. رئیس کل بار دیگر تاکید کرد نرخ ارز باید در بازار کشف شود. اگرچه قاطعیت بانک مرکزی برای مواجهه منطقی با بازار ارز میتواند از التهاب این بازار بکاهد، اما صحبتهای شب گذشته چشمانداز رسیدن دلار به ۱۵ هزار تومان را کمتر محتمل مینماید.
سیگنال امریکا برای بازار ارز
دیروز در جلسه بررسی صلاحیت آنتونی بلینکن (گزینه بایدن برای وزیر خارجه) در مجلس سنا، بار دیگر سیاست دولت بایدن در قبال ایران و برجام تشریح شد. بلینکن گفت تا بازگشت امریکا به برجام راه زیادی مانده و گفت خواهان محدودیتهای هستهای طولانیتر و قویتر و همچنین دخیل کردن مسائل موشکی در توافق هستند. به نظر میرسد مسائل موشکی به نوعی خط قرمز ایران در بازگشت به برجام است و مقامات کشور به کرات اعلام کردهاند در خصوص تغییر برجام مذاکره نخواهند کرد. از این رو از خوشبینی فعالان بازار ارز نسبت به گشایشهای اقتصادی کاسته شد. در سوی دیگر، امروز مراسم ادای سوگند جو بایدن برگزار میشود. با توجه به آنکه ریسک عدم انتقال قدرت از ترامپ به بایدن مدتهاست تقریبا صفر شده است، انتظار نمیرود بازار ارز به ورود رسمی بایدن به کاخ سفید واکنش خاصی نشان دهد.
دلار بالا میماند؟
برخی عقیده دارند با توجه به آنکه نیروهای افزایشی بازار ارز تغییر خاصی نداشتهاند، انتظار نمیرود دلار بتواند از محدوده ۲۲ یا ۲۳ هزار تومان بالاتر رود. عدهای نیز انتظار دارند با توجه به آنکه دلار در مسیر نزولی شتاب بالایی داشت، اگر در هفتههای پیشرو امیدواریها به گشایشهای اقتصادی کمتر شود، بازگشت آن به سمت بالا هم سریع اتفاق افتد. در هر صورت در این مدت چگونگی واکنش بازار حوالهای اهمیت ویژهای خواهد داشت و انتظارات فعالان داخلی از متغیرهای سیاسی و اقتصادی اثرگذار بر نرخ ارز را بهتر آشکار خواهد کرد. در این میان سیاستهای بانک مرکزی و روند آزادسازی پولهای بلوکه کشور هم تعیینکننده خواهند بود. همتی امروز اعلام کرد که بخشی از منابع کشور در خارج آزاد شده و در حال استفاده هستند.
ارسال نظر