|

بررسی وضعیت بورس در هفته دوم اسفند

بورس در هفته دوم اسفند بازهم قرمزپوش بود و کاهش شاخص کل و شاخص کل هم‌وزن در این هفته بازهم تکرار شد. افزایش حجم معاملات در این هفته می‌تواند یک نشانه مثبت برای تغییر روند معاملات باشد.

بورس بررسی وضعیت بورس در هفته دوم اسفند

هفته دوم اسفند ۹۹ در حالی آغاز شد که سازمان بورس تصمیم به مداخله صندوق‌های با درآمد ثابت در روند معاملات گرفته بود. سازمان بورس در روز جمعه گذشته از افزایش سهم صندوق ها در خرید سهام حداقل ۱۵ درصد و حداکثر ۲۵ درصد از سرمایه خود را در حالی اتخاذ کرد که بسیاری از سهامداران و تحلیل‌گران بازار سرمایه از کاهش نقدشوندگی بازار به شدت ابراز نگرانی می‌کردند.

افزایش ریسک نقدشوندگی، تهدیدی جدید برای بورس

افزایش ریسک نقدشوندگی در بازار سرمایه یکی از جدی‌ترین مباحثی است که بورس در هفته‌های اخیر دچار آن شده و سهامداران خرد در حال خروج سرمایه خود از این بازار هستند.

دولت در سال ۱۳۹۹ حدود ۱۷۱ هزار میلیارد تومان اوراق بدهی به فروش رسانده است که سهم هر یک از دو بازار پول و بازار سهام در خرید این اوراق به ترتیب ۴۳ و ۵۷ درصد بوده است.

بسیاری از کارشناسان در بازار سرمایه فروش اوراق بدهی و تامین مالی دولت از بورس را یکی از دلایل رکود فعلی در بازار سرمایه می‌دانند. در هفته‌های گذشته فروش اوراق بدهی در بورس به شدت رشد داشته است و دولت در حال فروش آخرین واحدهای این اوراق است.

نامتقارنی دامنه نوسان، دلیل رکود در بورس

برخی دیگر از تحلیلگران، تصمیم سازمان مبتنی به نامتقارن شدن دامنه نوسان در هفته‌های گذشته را دلیل رکود بر بازار می‌دانستند. تشکیل صف‌های فروش و انجام نشدن معاملات در این هفته‌ها می‌تواند نتیجه خالی نشدن فشار فروش به دلیل دامنه نوسان منفی ۲ در بازار سرمایه باشد.

شاخص کل همچنان منفی است

در این هقته شاخص کل با کاهشی حدودا ۲۸ هزار واحدی مواجه شد و در پایان هفته شاخص کل به عدد یک میلیون و صدو هفتاد و هفت هزار واحدی رسید.

بسیاری از تحلیلگران تکنیکالی به جز رئیس دفتر رئیس جمهور، حمایت شاخص کل را در محدود یک میلیون و دویست و هشتاد هزار واحدی می‌دانند. یعنی بازار سرمایه باید در این همین محدوده دوباره شروع به بازگشت کند.

نکته جالب توجه در این بین بر خلاف هفته اول اسفند که تمام روزها شاخص کل قرمزپوش بوده است، در این هفته روز دوشنبه متاثر از ورود صندوق‌ها با درآمد ثابت به بازار سهام با رشد ۴ هزار واحدی مواجه شد.

شاخص کل هم‌وزن همچنان مورد توجه سهامداران

شاخص کل هم‌وزن نیز در این هفته قرمز پوش بوده و کاهش ۳.۱۲۳ واحدی را تجربه کرده است. کاهش ۰.۷درصدی شاخص هم‌وزن در این هفته نشان می‌دهد، نمادهای کوچک همچنان از اقبال بیشتری برای رشد مواجه هستند. نمادهای شاخص ساز در هفته‌های گذشته کمتر مورد توجه بوده‌اند.

همین مساله سبب شده است در روزهایی که شاخص کل مثبت می‌شود، تعدادی از همین نمادهای بزرگ و دولتی روند معاملات مثبتی را طی کرده‌اند، ولی در اکثر روزها این نمادها علی رغم حجم خوب معاملاتی که دارند، نتوانند بازار را به سمت سبزپوشی هدایت کنند.

خروج ۳ هزار میلیارد تومان پول از بازار سرمایه

روند خروج پول از بورس نشان می‌دهد در تمام روزهای هفته دوم اسفند خروج پول حقیقی از بازار سرمایه رخ داده است. در مجموع حدود ۳ هزار میلیارد تومان پول از بازار سرمایه خارج شده است که این نشان می‌دهد سهامداران حقیقی به دنبال خروج از بازار بوده و از هر فرصتی برای کاهش ضررهای خود استفاده می‌کنند.

نکته قابل توجه دیگر در بازار سرمایه دستورالعمل جدید سازمان بورس برا حمایت از سهامدارانی است که کمتر از ۱۰ میلیون تومان سرمایه در پورتفوی خود دارند، است. طبق این دستورالعمل در صورتی که افراد نمادهای حال حاضر خود را تا اردیبهشت ۱۴۰۱ نگهداری کنند، سود ۲۵ درصدی تضمبن شده ای از سوی سازمان بورس برای آنها واریز خواهد شد. در صورتی که نمادهای حال حاضر آنها در این مدت کمتر از ۲۵ درصد بازدهی داشته باشد، مابه التفاوت این بازدهی تا ۲۵ درصد به حساب آنها واریز خواهد شد.

رشد قابل توجه حجم معاملات در بورس

اما در این بین یک نکته مثبت در بازار سرمایه رخ داده است که می‌تواند امیدواری برای متعادل شدن بازار در روزهای آینده را تا حدودی افزایش دهد. روند معاملات در هفته دوم اسفند نشان از افزایش حجم معاملات داشته است. این مساله در صورتی که ادامه دار باشد، می‌تواند کل بازار سهام را با تغییر جهت از منفی‌ها به سمت تعادل حرکت دهد.

البته باید این به این مساله نیز اشاره کرده که میزان معاملات در نمادهای کوچک به شدت کم بوده و این نمادهای بزرگ به دلیل خرید شرکت‌های حقوقی از سهامداران حقیقی توانسته‌اند این میزان معامله را به ثبت برسانند. شاخص تغییر مالکیت از حقیقی به حقوقی در هفته گذشته مثبت بوده و سهامداران حقوقی، خریدار سهام هایی بوده‌اند که در مردادماه و در بالاترین قیمت فروخته‌اند.

حال باید منتظر نشست و دید بازار به تصمیمات سازمان بورس جه واکنشی نشان می‌دهد و آیا می‌توان به روند متعادل در دو هفته پایانی سال امیدوار بود؟

 

منبع: فارس
کدخبر: 158144

ارسال نظر

 

آخرین اخبار