دل نگران های بورس بخوانند / پیش بینی حساس از وضعیت بازار در مرداد
ادامه روند تعادلی شاخص بورس در آخرین روزهای تیرماه با خبر تعطیلی ۶ روزه بازار سرمایه، فاز جدیدی از شک و تردید را نسبت به معاملات مرداد بهراه انداخته؛ این در حالی است که اکثر تحلیلگران نشانههای پایان روند ریزشی قیمت سهام را شناسایی و تداوم این روند را منوط به مشخصشدن وضعیت برخی مسائل اقتصادی و سیاسی تاثیرگذار ذکر میکنند.
بورس روزهای شکنندهای را میگذراند و با توجه به ابهام در برخی متغیرهای اثرگذار بر بازار معلوم نیست معاملات مرداد بعد از بازگشایی بازار به کدامسو میکشد. به گفته برخی کارشناسان شاخص از نظر تکنیکال به محدوده نسبتا مهم مقاومتی سه ماه گذشته رسیده است که در صورت عبور از آن بهسوی هدف بعدی در قله یک و نیم میلیون واحد گام بر خواهد داشت. هرچند بهنظر میرسد برای گذر از ایستگاه فعلی نیاز به کمی استراحت و بهاصطلاح اصلاح قیمت در همین محدودهها خواهد داشت. بر همین اساس اگر چالشهای بیرونی از جمله کرونا یا اوضاع سیاسی داخلی و خارجی کشور مشکل خاصی برای بازار ایجاد نکند برای معاملات مردادماه میتوان بازاری همچنان با حجم معاملات قابلقبول و روندی متعادل پیشبینی کرد.
بورس زیرسایه متغیرهای اقتصادی و سیاسی
بورس که از ابتدای سال ۱۴۰۰ اوضاع مناسبی نداشت، همانگونه که پیشبینی میشد در تیرماه با چرخشی واضح روندی رو به رشد به خود گرفت. از عمدهترین دلایل این اتفاق میتوان به فصل مجامع، گزارش عملکرد مطلوب شرکتها و همچنین تعیینتکلیف انتخابات ریاستجمهوری اشاره کرد. در کنار همه این موارد کاهش و اصلاح طولانیمدت قیمتها ورود به بازار سرمایه را برای فعالان حرفهای و شرکت های حقوقی جذاب کرده بود بهطوری که شاخصکل در پایان تیرماه مجددا وارد کانال یکمیلیون و سیصد هزار واحد شد. عددی که با اما و اگرهای بسیار مواجه است و برخی کارشناسان پیشبینیهای متفاوتی برای این بازار در میانه تابستان میکنند.
در همین رابطه حسن برادرانهاشمی کارشناس بازار سرمایه اظهار میکند: بر سر عددی که شاخصکل آخرینبار نیمه اول فروردین امسال آن را از دست داده بود و اکنون دوباره به آن رسیده است، حرف و حدیث زیاد است. متغیرهای متفاوتی بر روند بازار در مردادماه اثرگذار است و نمیتوان از کنار این عوامل تاثیرگذار بهراحتی عبور کرد. وی با اشاره به مهمترین عوامل تعیینکننده بر عملکرد بورس در مرداد بیان میکند: اولین چالش بازار سرمایه، شرایط خاص کرونایی این روزهاست که حتی موجب تعطیلشدن ناگهانی چند روزه بازار شده است. در صورت تداوم تعطیلیها این عامل میتواند به ضرر معاملهکنندگان تمام شود و بر روند بازار اثر منفی خواهد داشت. این کارشناس نگرانی سهامداران در مورد قطعیهای پیدرپی برق صنایع بورسی در این مقطع را یکی از چالشهای پیشروی بازار سرمایه عنوان میکند و میگوید: قطعیهای احتمالی برق و حتی مشکلات ناشی از کمآبی بخشهایی از جنوب کشور میتواند از جمله ریسکهایی باشد که گرچه در ظاهر خارج از بازاربورس است اما روند کوتاهمدت بازار را با اخلال مواجه می کند.
سیگنالهای مثبت به بازار
برادران هاشمی خاطرنشان میکند: از طرف دیگر مردادماه پایان کار دولت دوازدهم و شروع دوران چهار ساله دولت جدید خواهد بود که میتواند حداقل از لحاظ روانی مثبت تلقی شود، هرچند برای مشخصشدن نگاه و سیاست دولت جدید به بازار بورس باید چند ماه صبر کرد. از جمله متغیرهای اثرگذار بر بازار طی هفتههای آتی، مذاکرات برجام است که در صورت بهنتیجهرسیدن مذاکرات و مخابره اخبار مثبت در حوزه سیاست خارجی کشور اثرات مثبت مهمی بر اقتصاد کلان خواهد داشت. به گفته این کارشناس اگر از چالشهای خارج از بازار بگذریم، متغیرهای اثرگذار درون بازار میتواند روند داد و ستدهای تیر را به مرداد ماه نیز بکشاند. در مرداد همچنان برگزاری مجامع را خواهیم داشت، حجم معاملات که در تیرماه افزایش قابلتوجهی داشته است، یکی از نشانههایی است که میتواند سرمایهگذاران را به بازار مرداد امیدوار کند.وی تاکید میکند: از نظر تکنیکال شاخص به محدوده نسبتا مهم مقاومتی سه ماه گذشته رسیده است که در صورت عبور از آن به سوی هدف بعدی در قله یک و نیم میلیون واحد گام بر خواهد داشت، هرچند بهنظر میرسد برای گذر از ایستگاه فعلی نیاز به کمی استراحت در همین محدودهها خواهد داشت. در مجموع چنانچه چالشهای بیرونی مانند کرونا یا اوضاع سیاسی داخلی و خارجی مشکل خاصی برای بازار ایجاد نکنند، برای معاملات مرداد ماه میتوان بازاری همچنان با حجم معاملات قابلقبول و روندی متعادل پیشبینی کرد اما همچنان با دید میانمدت و بلندمدت چشمانداز بازار مثبت ارزیابی میشود.
استقبال سرمایهگذاران از بورس
در کنار خوشبینیهایی که از اواخر خرداد در بازار سهام ایجاد شده، بسیاری از سرمایهگذاران برای ورود به این بازار با تردیدهای مختلفی دست و پنجه نرم میکنند. مرداد ۹۹ آغاز اصلاح بیسابقه قیمت سهام رقم خورد و بسیاری از سهامدارانی که با ترغیب دولتمردان، سرمایه خود را روانه بورس کرده بودند، ناکامان بزرگ این ماجرا بودند اما با اینکه بهنظر میرسد شاخص به مدار تعادلی بازگشته همچنان ترس و نگرانی از ریزش مجدد قیمت سهام وجود دارد این در حالی است که برخی صاحبنظران معتقدند شاخص جایی برای ریزش بیشتر ندارد. حسن رضاییپور کارشناس بازار سرمایه، درخصوص روند معاملات بورسی در تابستان داغ ۱۴۰۰ به «دنیایاقتصاد» میگوید: فصل مجامع رو به اتمام است و بهنظر میرسد نمادهایی که با سودهای بالا از مجامع استقبال کردند، رشد معاملات در بازار سرمایه را رقم میزنند. وی با اشاره به روی کار آمدن دولت جدید بر مسند ریاستجمهوری و تاثیر آن بر وضعیت اقتصادی کشور عنوان میکند: در چند روز آینده که دولت رییسی کار خود را آغاز میکند، سرمایهگذاران قدرت تحلیل و پیشبینی موثقتری از وضعیت اقتصادی کشور پیدا خواهند کرد، از اینرو بهنظر میرسد شاهد ورود پول بیشتری نسبت به ماههای گذشته از سوی حقیقیها به بازار باشیم. به گفته این کارشناس، از اواخر تیرماه ، بازار از نظر حجم معاملات روزهای مطلوبی را پشتسر گذاشت.گرچه نمیتوان از رکود بازارهای موازی از جمله بازار مسکن، ارز و طلا و کوچ سرمایهگذاران این حوزهها به سمت بازار سهام بهراحتی گذشت. این عوامل میتواند سهامداران را نسبت به حجم معاملات ماهجاری امیدوارتر کند. بسیاری از سهامداران در مورد عدد شاخص ابراز نگرانی میکنند، این در حالی است که تا مشخصنشدن متغیرهای تاثیرگذار بر روند معاملات نمیتوان در مورد عدد شاخص پیشبینی خاصی را داشت اما با توجه به شرایط فعلی بهنظر میرسد بازار از نظر حجم معاملات در مرداد نمره قابلقبولی دریافت کند.
قطعی برق و نگرانی سرمایهگذاران
وی در پاسخ به این سوال که آیا تجربه تلخ مرداد سال گذشته میتواند منجر به ترس سرمایهگذاران برای ورود به بورس شود، نیز اظهار میکند: معمولا در مرداد به دلیل فصل مجامع، افزایش سرمایه شرکتها و EPS هایی که تقسیم میشود، بازار با کاهش نسبی حجم معاملات مواجه میشود و ممکن است امسال نیز این اتفاق رخ دهد. بر همین اساس ممکن است برخی سهامداران کمتجربه با افت اندک قیمت سهام در روزهای آینده از نظر روانی بازار را با مرداد ۹۹ مقایسه کنند، این در حالی است که بازار سال گذشته نسبت به بازار ۱۴۰۰ تفاوتهای بارزی دارد. سهامداران باید سال ۹۹ را فراموش کنند. سال گذشته فروش داراییهای دولت در صندوقهای دارا و پالایش انجام شد که تاثیر زیادی در ریزش بازار داشت اما امسال با حذف این ریسک بعید بهنظر میرسد شاهد اصلاح زجرآور بازار باشیم. رضاییپور تاکید میکند: با توجه به گزارش عملکرد شرکتهای پالایشی، فولادی و استقبالی که از نمادهای سیمانی صورت گرفته، احتمالا این صنایع در مرداد با اقبال بیشتری از سوی سرمایهگذاران روبهرو شوند. این کارشناس بازار سهام، قطعی برق صنایع را آفت جدی بورس در روزهای آینده میداند و تصریح میکند: تداوم قطعی برق، ریسک سرمایهگذاری در بورس را با چالش جدی مواجه میکند از اینرو امیدواریم سیاستگذاران مشکل قطعی برق صنایع را برطرف کنند.
ارسال نظر