|

تحولات افغانستان چه تاثیری بر بورس گذاشت؟

بازار سرمایه اول هفته را با قدرت بیشتری برای جبران اصلاح‌های هفته گذشته خود شروع کرد و بعد به تعادل و استراحت رسید.

بازار در هفته‌ای که گذشت به دنبال اصلاح ریزش‌های هفته قبل خود بود، ریزش ۵۰ هزار واحدی که آرامش بازار را به هم ریخت در این هفته جبران شد، از رویداد‌های مهم این هفته عرضه اولیه سهام دو شرکت در نماد‌های کیمیا تک در بورس اوراق بهادار تهران و فجهان در بازار اول فرابورس بود و عرضه اولیه دو نماد در یک روز بیانگر وضعیت نسبتا خوب بازار سرمایه برای پذیرفتن عرضه سهام این شرکت‌هاست.

مهدی میرزایی کارشناس بازار سرمایه در رابطه با وضعیت شاخص در هفته‌ای که گذشت، گفت: شاخص کل و هم وزن روند نسبتا صعودی را دنبال کردند، اما با نظر به ریزش‌هایی که بازار در دو هفته گذشته خود تجربه کرد، نمی‌توان این صعود را رشد تعبیر کرد، بلکه بهتر است اسم آن را جبران ریزش‌های هفته قبل بگذاریم.

تاثیر تحولات افغانستان بر تابلوی بورس تهران!

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه بیان کرد: ریزش‌های دو هفته گذشته بورس همراه با صعود شاخص در این هفته باعث شده است بازار به شرایط نسبتا متعادلی برسد.

میرزایی عنوان کرد: بورس اوایل هفته با قدرت برگشت و شاخص به شدت بالا آمد، اما در اواخر هفته از سرعت رشد شاخص کاسته شد. دلیل این کاسته شدن نا اطمینانی سهامداران به خاطر مشخص نبودن رئیس کل بانک مرکزی و مشخص نبودن سیاست‌های کلی تیم اقتصادی دولت برای تامین کسری بودجه است. اهالی بازار سرمایه به این دلیل در تردید به سر می‌برند که اگر دولت اوراق بدهی با نرخ بهره بالا منتشر کند، بازار با ریزش مواجه می‌شود. به دلایلی که بیان شد، بازار ثبات نسبی را در هفته ای که گذشت، تجربه کرده است.

او به این پرسش که آیا مشکلات افغانستان در روند بازار سرمایه اثر گذاشته است؟ پاسخ داد: این کشور در شرکای راهبردی اقتصادی ایران قرار ندارد و تبادلات تجاری افغانستان با کشور ما کم است. همچنین، این کشور وزن زیادی را در تحولات سیاسی ایران ایفا نمی‌کند. بنابراین در روند بازار سرمایه کشور، اثر ویژه‌ای ندارد، اما بحث تبادلات ارزی ممکن است تاثیر ناچیزی بر بورس بگذارد.

این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که آیا خبر عرضه اولیه‌ها در بورس اثر گذار بوده است؟ تصریح کرد: عرضه های اولیه‌ سبب افزایش عمق بازار می‌شود و باعث می شود بازار به صورت درونزا و بلند مدت رشد داشته باشد. اما وزن عرضه اولیه‌ها و میزان اختصاص سهم‌ها به این نماد‌ها مهم است، اما عرضه اولیه‌هایی که صورت گرفت وزن زیادی نداشتند به همین علت نمی‌توانیم تاثیر خبر این عرضه اولیه را بر بازار عمیق بدانیم.

میرزایی در رابطه با قیمت دلار گفت: قیمت دلار یکی از مهم‌ترین فاکتور‌های تاثیر گذار بر روند بازار سرمایه است. ریزش قیمت دلار را نمی‌توان اُفت شدید قلمداد کرد. این ریزش اثرگذاری کمی در بازار داشته است، اما چون میزان این کاهش قیمت کم بوده تاثیرعمیقی بر بازار سرمایه نگذاشته است. اما زمانی که دلار روی کانال ۲۰ هزار تومان قرار گیرد، احتمالا بازار ریزش شدیدی را تجربه خواهد کرد. در این هفته قیمت دلار رشد قابل توجه‌ای نداشته و حتی یک عقب گرد کوچک را نیز تجربه کرده است. بنابراین رشد شتابان از بازار سرمایه گرفته شده و به ثبات نسبی رسیده است.

سایه مقاومت یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد روی بازار سرمایه ادامه دار است!

هومن عمیدی کارشناس بازار سرمایه در رابطه با روند بازار در هفته گذشته عنوان کرد: در هفته‌ای که گذشت به علت اصلاح کوچک در قیمت دلار و اظهار نظرات درباره بازگشت به مذاکره جهانی؛ بازار سرمایه کمی به مرحله استراحت رفت.

او ادامه داد: بازار سرمایه ابتدای هفته را قوی شروع کرد و اواسط هفته به اصلاح رسید. اما هنوز مقاومت یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد را برای شاخص داریم که مقاومت قوی به نظر می‌آید و تا حدی معاملات سهم های بزرگ و شاخص ساز اصلاح شده اند و مقداری پول وارد صنایع کوچک‌تر شد.

این کارشناس بازار سرمایه به این پرسش که شایعه تسویه کارگزاری‌ها تا چه حدودی بر روند بازار سرمایه اثر گذاشته است؟ بیان کرد: کارگزاری‌ها به مشتریان خود اعتبار می‌دهند و باید در آخر سال مالی اعتبار آن ها تسویه شود. به همین علت بحث فروشندگان اعتباری تا حد جزئی بر بازار سرمایه اثر گذاشته است. اما به خاطر این امر شاهد اصلاح‌های سنگین در بازار نبوده ایم و این امر نمی‌تواند بورس را به شدت تحت تاثیر قرار دهد.

عمیدی عنوان کرد: مهم‌ترین عامل تاثیر گذار در روند بازار در هفته‌ای که گذشت، قیمت دلار بوده است.

این کارشناس بازار سرمایه در رابطه با شایعه مذاکرات تصریح کرد: شایعه مذاکرات همواره همراه مردم کشور بوده و حتی خبر مذاکره نیز بر قیمت دلار اثر می‌گذارد. به این صورت که اگر خبری مثبت از سمت توافق و مذارکره به گوش برسد، دلار کاهشی می‌شود و بورس ریزش پیدا می‌کند. به عبارتی این عامل نیز با کمک قیمت دلار روی بورس اثر می‌گذارد.

عمیدی با اشاره به این که در هفته گذشته تمام صنعت ها وضع نسبتا برابری را داشتند، اشاره کرد: در هفته ای که گذشت نمی‌توانیم صنعتی را برتر از صنعت دیگر بدانیم. به این علت که در هر صنعت تعدادی از نماد‌ها در صف فروش و تعدادی دیگر از نماد‌ها با صف خرید مواجه بودند. بنابراین تمامی صنعت‌ها وضعیت متعادلی داشتند و یکی بر دیگری ارجحیت نداشته، اما بعضی از تک سهام‌ها رشد خوبی را تجربه کردند.

این کارشناس بازار سرمایه در رابطه با میزان خروج و ورود پول حقیقی گفت: جریان ورود و خروج پول به بازار در هفته گذشته در حد روزی ۱۰۰۰ میلیارد تومان کاهشی بوده است. البته عمده این خروج به علت عرضه اولیه‌هاست. به این صورت که با خبر عرضه اولیه افراد اقدام به فروش می‌کنند و در هنگام عرضه اولیه پول را وارد بازار می‌کنند. در هفته ای که گذشت، حدودا ۳ هزار میلیارد تومان خروج پول داشتیم که مجددا به علت عرضه اولیه‌ها به بازار برگشته است.

حال با نظر به گفته کارشناس‌ها باید عنوان کنیم که بازار در هفته گذشته روند نسبتا طبیعی را گذرانده و عواملی مانند، شایعه مذاکرات و احیای برجام، شایعه تسویه کارگزاری ها، بحث وارد کردن خودرو، تحولات افغانستان، ترس از اُفت قیمت دلار و خبر عرضه اولیه‌ها از جمله عوامل تاثیر گذار بر روی شاخص بوده است.

 

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
کدخبر: 198944

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین