|

بورس در گرداب رکود!

وجود ابهام در بازار سرمایه همچنان گریبان‌گیر سهامداران بوده و باعث شده تا رکودی سنگین بر بازار سایه بیندازد. تجربه نشان داده سهامداران در چنین شرایطی نسبت به کلیت بازار نامطمئن بوده و تا زمانی که ابهامات متعدد برطرف نشود، اعتماد فعالان بورس نیز به بازار باز نخواهد گشت. همچنین در صورت ادامه این وضعیت، ورود نقدینگی به بازار متوقف شده و رکودی که بازار را فراگرفته به پردامنه‌تر و گسترده‌تر می شود.

ابراهیم نوایی، کارشناس و فعال بازار سرمایه وضعیت بازار را بررسی کرده و گفت: این روزها به دلیل ابهاماتی که در سود بانکی و سود بین بانکی، قدرت اثرگذاری دولت بر قیمت‌ ها و شرایط نامشخص نتیجه مذاکرات برجام و لغو ترحیم ها حاکم است، بازار در وضعیت خوبی به سر نمی‎برد. از طرفی دیگر برنامه دولت برای کسری‌ بودجه سال جاری و همچنین برنامه پیشنهادی سال ۱۴۰۱ نامشخص است و همه این موارد دست‌به‌دست هم داده تا بازار از شفافیت لازم برخوردار نباشد.

وی افزود: تا زمانی‌که این ابهامات برطرف نشوند، نمی‌توان انتظار داشت که بازار سهام، روند مشخصی داشته و روند رو به رشدی را در پیش بگیرد. ولی در مجموع از نظر پتانسیل شرکت‌های فعال در بازار، شرایط خوبی بر بازار حاکم است و صرفا به خاطر مبهم بودن موارد مورد اشاره، بازار و سهامداران رغبتی برای شدت بخشیدن به روند معاملات ندارند.

شرایط رکودی تا کجا ادامه دارد؟

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره بر کافی نبودن نقدینگی موجود در بازار گفت: نقدینگی زمانی وارد بازار می‌شود که سهامداران نسبت به بازار احساس امنیت داشته باشند. اگر شرایطی به‌وجود بیاید که ابهامات کاهش یافته و شفافیت در بازار حاکم شود، همچنین شرایط زیان‌ده شرکت‌ها به علت قیمت‌گذاری دستوری برطرف شود، سرمایه‌گذاران دیگر ترسی از سرمایه‌گذاری نخواهند داشت و بالطبع شروع به معامله می‌کنند.

نوایی در ادامه بیان کرد: از طرفی حقوقی‌ها هم باید این اعتماد را پیدا کنند که در صورت کسری بودجه، دولت آنها را ملزم به خرید دستوری اوراق دولتی نخواهد کرد و حقوقی‌ها می‌توانند بر اساس صرفه صلاح خود در بازار سرمایه فعالیت کنند.​

این کارشناس و فعال بازار سرمایه چشم‌اندازی مثبت برای بازار متصور شده و گفت: با توجه به اینکه بیش از یک سال است که بازار در رکود به سر می‌برد، سهم‌ها بازدهی مناسبی نسبت به عملکرد خود نداشتند. همچنین گزارش عملکرد شرکت‌ها در سال جاری، نسبت به سال مالی قبل به مراتب وضعیت بهتری دارد. از طرفی نرخ ارز رو به افزایش گذاشته و دلیلی برای نزولی شدن قیمت دلار طی چند ماه آینده وجود ندارد. همچنین تورم، باعث شده قیمت سهم‌ها نسبت به سایر دارایی‌های موازی بسیار ارزنده باشد. ارزش جایگزینی بسیاری از شرکت‌ها نیز نسبت به سال گذشته زیر ارزش ذاتی است. بنابراین با در نظر گرفتن همه این موارد اینگونه استنباط می‌شود کلیت بازار سرمایه ارزنده است و صرفا باید ابهامات از میان برداشته شود تا بازار به روند صعودی بازگردد.

در این بین صنایعی که در صورت‌های مالی‌ خود، با افزایش سود ریالی همراه شدند، شرکت‌های صادرات‌ محور مثل پتروشیمی‌ها که بر اساس نرخ ارز فعالیت می‌کنند یا  شرکت‌هایی که بر اساس رشد نرخ‌های جهانی مثل کامودیتی‌ها با افزایش سوددهی همراه شدند، برای سرمایه‌گذاری مناسب تر هستند.

البته گفتنی است که این صنایع در صورتی با افزایش سوددهی همراه می‌شوند که دولت مجاب شود نرخ‌های دستوری را طوری لغو کند که شرکت‌های زیان‌ده مثل خودروسازان به سوددهی برسند، همچنین در صورت لغو ارز ترجیحی و یکسان شدن ارز واردات موارد اولیه، شرکتهای فعال در زمینه دارویی و غذایی هم پتانسیل رشد خوبی خواهند داشت. در صورت برقراری چنین شرایطی قطعا آنها هم به وضعیت سوددهی مطلوبی خواهند رسید.

 

منبع: اقتصاد آنلاین
کدخبر: 219683

ارسال نظر