خبر مهم درباره انتقال سهام عدالت متوفیان
۴۹ میلیون و ۱۴۸هزار سهامدار عدالت وجود دارد که از این تعداد، ۳ میلیون و ۲۷۸هزار نفر در قید حیات نیستند و سهام عدالت آنها، به وراث تعلق میگیرد. این در حالی است که هنوز تکلیف این دسته از مشمولان سهام عدالت (وراث متوفیان) مشخص نیست و فرایند انتقال سهام به آنها، در هالهای از ابهام قرار دارد.
یک سال و هفت ماه از آزادسازی سهام عدالت میگذرد، اما انتقال سهام به وراث همچنان بلاتکلیف باقی مانده است. با وجود اینکه در حال حاضر سهام عدالتی به وارثان تعلق نمیگیرد، در این گزارش به برخی مشروحی از سوالات متداول پیرامون موضوع سهام عدالت متوفیان پرداخته میشود.
شاخص متوفی، مشمول سهام عدالت بوده است یا خیر؟
وراث برای اطلاع از وضعیت سهام عدالت اشخاص متوفی باید به نشانی اینترنتی samanese.ir مراجعه کنند و با وارد کردن اطلاعات هویتی متوفی، از مشمول بودن وی مطلع شوند. با وارد کردن اطلاعات هویتی متوفی، صورت وضعیت دارایی سهام عدالت نیز، قابل مشاهده است.
نحوه انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث چگونه است؟
۱) وراث برای انتقال سهام عدالت، باید گواهی انحصار وراثت دریافت کنند (برای دریافت گواهی انحصار وراثت، باید به مراجع قضایی مراجعه شود و مدارک لازم برای درخواست انحصار وراثت، شامل گواهی فوت متوفی، استشهادیه محضری، شناسنامه متوفی، عقدنامه یا رونوشت، شناسنامه وراث و گواهی تسلیم اطهارنامه مالیاتی برای متوفیان است).
۲) پس از انجام امور مربوط به انحصار وراثت، وارثان سهام عدالت باید به سامانه شرکت سپردهگذاری مرکزی مراجعه و خدمات انتقال سهام را انتخاب کنند.
۳) با مراجعه به این قسمت، مدارک لازم برای انتقال سهام که شامل گواهی نامه واریز مالیاتی، گواهی انحصار وراثت، گواهی فوت، اصل شناسنامه و کارت ملی متوفی و ورثه میشود، قابل مشاهده است.
۴) پس از تهیه مدارک، یکی از ورثه باید به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کند و مدارک مذکور را تحویل دهد. این دفاتر، فرمی که توسط نماینده وراث تکمیل شده است را برای شرکت سپردهگذاری مرکزی ارسال میکند.
۵) شرکت سپردهگذاری مرکزی پس از بررسی مدارک مذکور، طی پیامکی نتیجه را به نماینده وراث اعلام میکند. درواقع اگر مدارک نقصی نداشته باشد، مراتب انتقال انجام میشود. در غیر این صورت، به نماینده اطلاع داده میشود و نماینده باید نقص مدرک را برطرف کند.
با بارگذاری اطلاعات مربوط به انحصار ورثه، شرکت سپردهگذاری مرکزی اقدامات لازم برای انتقال سهام عدالت به وراث را انجام خواهد داد. بنابر اعلام شرکت سپردهگذاری مرکزی، زیرساختهای الکترونیکی تخصیص سهام عدالت متوفیان به وراث در این شرکت آماده شده و منتظر تایید نهایی قوه قضاییه است و چنانچه قوه قضاییه تایید کند، کلیه فرایند انتقال قهری به شیوه مکانیزه انجام میشود. به عبارت دیگر چنانچه قوه قضاییه تایید کند، این سهام به شکل خودکار به ورثه قانونی متوفی منتقل خواهد شد. این در حالی است که هنوز هیچ اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است و مسئولان تنها به اعلام خبر آمادهسازی زیرساختهای الکترونیکی اکتفا کردهاند. علاوه بر این، سرمایه ای که باید به وراث اختصاص یابد، راکد مانده است و مشخص نیست چه اشخاصی از این موضوع سود میبرند.
لازم به ذکر است که تیرماه سال جاری، حسین قشمی، مدیر سیستم تسویه و پرداخت سپردهگذاری مرکزی اعلام کرد: با برگزاری جلسات متعدد همکاران واحد حقوقی قوه قضاییه و واحد فناوری اطلاعات شرکت، سامانهای در جهت انتقال سهام افراد فوت شده به وارثان آنان ایجاد خواهد شد. با توجه به تعداد سه میلیون نفر از فوت شدگان سهام عدالت، امکان اینکه عملیات قهری آنان به صورت دستی انجام و سهام را به وارثان انتقال داد، وجود ندارد.
به گفته وی، برای ایجاد این سامانه، جلسات متعددی با همکاران واحد حقوقی قوه قضاییه و همکاران واحد فناوری اطلاعات شرکت سپردهگذاری مرکزی برگزار شد تا اطلاعات موجود متوفیان چه از جهت میزان سهام عدالت چه از جهت تعداد وراث در این سامانه ثبت و ضبط شود تا درصدی که وارثان از سهام ارث میبرند، مشخص شود که امیدوارم این موضوع در سال جاری عملیاتی شود.
ارسال نظر