بازارهای موازی از بورس جلو زدند
یکی از اتفاقات مهم در بازارهای موازی که به نوعی بیانگر سیگنال عدم اطمینان در میان سرمایهگذاران است، رشد تدریجی نرخ دلار و نرخ طلا و سکه در بازارهای مربوطه است.
گسترش نیوز: بروز تنشهای منطقهای در خاورمیانه در پی ترور سردار سلیمانی توسط امریکا و توییتهای تهدیدآمیز دونالد ترامپ رئیسجمهور امریکا درخصوص آتشافروزی بیشتر در عکسالعمل به تحرکات احتمالی ایران در واکنش به کشته شدن فرمانده سپاه قدس ایران ترس را به بازارهای مالی منطقهای در حوزه خلیجفارس و مرزهای دورتر نظیر عربستان آورد.
تحولات بازارهای منطقه
بورسهای منطقهای در واکنش به این اتفاق و ترس از بهوجود آمدن تنشهایی با ابعاد وسیعتر، فشار فروش معناداری را تجربه کرد و ریزشهای شاخص را در پی داشت.
شاخص بورس عربستان سعودی (تداول) از روز پنجشنبه تاکنون ریزش ۵۳/ ۲ درصدی را پشتسر گذاشته است و در پی همین تحولات، نرخ سهام شرکت آرامکو که چندی پیش بهعنوان بزرگترین شرکت تاریخ با ثبت بزرگترین عرضه اولیه تاریخ و رشد قیمتهای بعد از آن به ارزش بازاری بیش از ۲ تریلیون دلار رسیده بود، به کمتر از نرخ عرضه اولیه رسید و بدین ترتیب بیش از ۳۰۰ میلیارد دلار از ارزش خود را نسبت به سقف ۲ تریلیون دلاری از دست داد. نرخ سهام این شرکت طی روزهای اخیر بیش از ۲ درصد کاهش پیدا کرد و به عدد ۳۵/ ۳۴ ریال عربستان رسید.
ریزش بیش از ۸۵/ ۴ درصدی شاخص کل بورس مصر را باید بهعنوان بزرگترین ریزش شاخصهای بورس در منطقه خاورمیانه پس از بازار سهام ایران دانست. شاخص کل بورس کویت نیز در روزهای اخیر ریزش بیش از ۸/ ۲ درصدی را تجربه کرده است.
از سوی دیگر شاخص کلان ابوظبی امارات نیز طی روزهای ابتدایی سال ۲۰۲۰ افت ۸۱/ ۱ درصدی را پشت سر گذاشتهاست و شاخص بورس دبی با حضور سرمایهگذاران متنوعتر ریزش ۴/ ۲ درصدی را به ثبت رسانده است.
شاخص بورس قطر نیز که در روز پایانی هفته گذشته ۱/ ۲ درصد ریزش داشت، در مسیر آرامش قرار گرفته اما توصیههای فروش در بازههای زمانی کوتاهمدت قدرتمندتر از توصیههای خرید در این بازار است. در آن سوی مرزهای آبی و در بازار سهام امریکا نیز شاخصهای بازارهای مالی در مسیر نزولی قرار گرفتهاند و درحال فاصله گرفتن از سقفهای تاریخی خود هستند.
جرقههای بازارهای موازی
یکی از اتفاقات مهم در بازارهای موازی که به نوعی بیانگر سیگنال عدم اطمینان در میان سرمایهگذاران است، رشد تدریجی نرخ دلار و نرخ طلا و سکه در بازارهای مربوطه است.
نرخ ارز در باز به آزاد در روز دوشنبه بار دیگر برای چندمین بار به مرز ۱۴ هزار تومان رسید و روند رو به رشد تدریجی خود را در عین نوسانهای موقتی حفظ کرد و شاهد جدیترین رشد پس از وقایع آبان بود.
از طرفی نرخ سکه تمام بهار آزادی نیز طی دو روز گذشته جدیترین جهش قیمتی در امسال را به ثبت رساند (۲/ ۸ درصد) و با عبور از مرز ۵ میلیون تومان بیشترین نرخ خود را از تاریخ ۲۳ اردیبهشت امسال تجربه کرد. رشد ۲ برابری نرخ سکه در بازار موازی نسبت به دلار علاوه بر محدودیتهای موجود در خرید و فروش بازار ارز، از رشد نرخ طلای جهانی و سقفشکنی فلز زرد نیز نشات میگیرد.
قیمت جهانی طلا و داراییهای امن نظیر ین ژاپن و فرانک سوئیس در بازار ارزهای موازی نیز در پی بروز برخی نااطمینانیهای سرمایه روند رو به رشدی را تجربه میکنند.
قیمت طلا در بازارهای جهانی با عبور از مرز ۱۵۸۰ دلار در معاملات روز گذشته به بالاترین سطح خود از آوریل ۲۰۱۳ رسید که عامل محرک تقاضا برای رشد نرخ سکه و طلای داخلی بهشمار میآید.
منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر