خبری که شاخص بورس جهانی را پایین کشید
بیشتر شاخصهای مهم بورسی در اروپا و امریکا با ریزش بسته شدند.
گسترش نیوز: روند معاملات در نقاط مختلف جهان تحت تاثیر اخبار مختلفی قرار گرفت.
یک منبع دیپلماتیک فرانسوی گفته است که امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه و دونالد ترامپ، رئیسجمهوری امریکا با یکدیگر بر سر تعلیق عملی کردن تهدیدات متقابل اعمال تعرفههای تجاری تا پایان امسال میلادی توافق کردهاند. قرار است به زودی نمایندگان فرانسه و امریکا بر سر لایحه جنجالی مالیات دیجیتالی در فرانسه که مشخصا درآمد برخی غولهای فناوری امریکایی نظیر آمازون وفیس بوک را هدف قرار میگیرد؛ گفتوگو کنند.
امریکا تهدید کرده است که در صورت عملی شدن این لایحه، تعرفه سنگینی روی واردات بخشی از محصولات فرانسوی وضع خواهد کرد. البته این تنها مشکل امریکا با اروپاییها نیست و آلمان و اتریش نیز اخیرا به دلیل تحریم پروژه انتقال گاز روسیه به کشورهایشان توسط امریکا موضع تندی علیه این کشور گرفتهاند.
از سوی دیگر معاملات بورسهای آسیا تحت تاثیر اخبار نگرانکننده از گسترش بیماری مشابه به سارس قرار گرفته که تاکنون جان هشت نفر را گرفته است و دست کم چهار مورد گزارش بیماری در کشورهای همسایه چین نیز گزارش شده است. نگرانی از شیوع این بیماری که دستگاه تنفسی را دچار اختلالات جدی میکند با توجه به فرا رسیدن سال نو در چین و آغاز سفر میلیونها نفر از شهروندان این کشور به کشورهای خارجی برای گذران تعطیلات تشدید شده است.
در حوزه جنگ تجاری پس از ۱۷ ماه اختلاف گسترده، نخست وزیر چین با سفر به واشنگتن فاز نخست توافق تجاری با امریکا را امضا کرد. این پیمان که بخشی از یک توافق بزرگتر خواهد بود چین را مکلف به افزایش خرید از امریکا در ازای برداشته شدن بخشی از تعرفههای امریکا روی محصولات چینی میکند. دونالد ترامپ اخیرا امضای فاز نخست توافق را اتفاقی خوب برای کشاورزان امریکایی دانسته و از امضای توافقات مشابه با مکزیک و کانادا درایندهای نزدیک خبر داده است. البته پیش تر پیمان تجارت آزاد بین امریکا و دو کشور همسایه امضا شده بود و مشخص نیست که ترامپ قصد تغییر مجدد مفاد این پیمان را دارد یا خیر.
در وال استریت، همه شاخصها نزولی بودند تا جایی که هر سه شاخص مهم بورسی در سطح پایین تری از روز قبل خود بسته شدند.
شاخص "داوجونز ایدانستریال اوریج" با ۰.۵۲ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۲۹ هزار و ۱۹۶.۰۴ واحد بسته شد. شاخص "اساند پی ۵۰۰" با ۰.۲۷ درصد ریزش تا سطح ۳۳۲۰.۷۹ واحدی پایین رفت و دیگر شاخص مهم بورسی امریکا یعنی " نزدک کامپوزیت" با ریزش ۰.۱۹ درصدی در سطح ۹۳۷۰.۸۱ واحدی بسته شد.
آن اندرسون، مدیر بخش درآمدی در موسسه " یو بیاس است منیجمنت" گفت: در حالی وارد سال ۲۰۲۰ شدهایم که چشمانداز اقتصاد جهانی نسبت به قبل امیدوارکننده تر است و در نتیجه از دیگاه بنیادین، دلایل زیادی برای خوشبینی به روند بازار وجود دارد.
همچنین در تحولات داخلی امریکا، مجلس سنای امریکا رسیدگی به استیضاح دونالد ترامپ را آغاز کرده است. انتظار میرود رسیدگی به دو محور استیضاح یعنی اتهام سو استفاده از قدرت و سنگ اندازی در کار کنگره دست کم دو هفته طول بکشد اما با توجه به اکثریت جمهوری خواهان در مجلس سنا، به حد نصاب رسیدن آرای کافی برای عزل ترامپ کار بسیار سختی خواهد بود.
رودریگو کارتیل، استراتژیست ارشد بازارهای جهانی در بانک ملی استرالیا گفت: معامله گران در بسیاری از مناطق نگران احتمال همه گیر شدن بیماری تنفسی جدید هستند. در صورت تحقق چنین مسئلهای شاهد تاثیر جدی روی فعالیتهای مربوط به گردشگری، حملو نقل و هزینههای درمانی کشورهای درگیر خواهیم بود و این میتواند به چالشی برای رشد اقتصاد جهانی تبدیل شود.
از سوی دیگر، بورسهای اروپایی کماکان تحت تاثیر وقایع مربوط به فرانسه و انگلیس قرار دارند. مجلس انگلیس با اکثریت آرا با لایحه توافق دولت این کشور و اتحادیه اروپا بر سر خروج از اتحادیه اروپا تا سی و یکم ژانویه موافقت کرده است.
پس از وعده بوریس جانسون، نخستوزیر انگلیس در افزایش سرمایهگذاری دولت، اکنون ساجد جاوید، وزیر دارایی این کشور وعده داده است تا رشد اقتصادی امسال انگلیس دو برابر رشد پارسال باشد. در فرانسه نیز دولت برای راضی کردن اعتصابکنندگان به از سرگیری فعالیت خود وعده داده است لایحه پیشنهادی خود برای اصلاح نظام بازنشستگی را تا حد زیادی تعدیل کند.
لایحه جنجالی دولت فرانسه برای اصلاح نظام بازنشستگی باعث رقم خوردن طولانیترین اعتصابات تاریخ معاصر این کشور و استعفای وزیر بازنشستگی این کشور شده است. بانک مرکزی فرانسه هشدار داده است اعتصابات باعث کاهش محسوس رشد اقتصادی این کشور خواهد شد.
در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخصها عملکرد بدی داشتند تا جایی که شاخص "فوتسی ۱۰۰" بورس لندن با ۰.۵۳ درصد ریزش نسبت به روز قبل و در سطح ۷۶۱۰.۷۰ واحد بسته شد.
شاخص "کک ۴۰" بورس پاریس با ریزش ۰.۵۴ درصدی در سطح ۶۰۴۵.۹۹ واحد بسته شد و شاخص "دکس ۳۰" بورس فرانکفورت در آلمان با صعود ۰.۰۵ درصدی و ایستادن در سطح ۱۳ هزار و ۵۵۵.۸۷ واحدی به کار خود خاتمه داد. در مادرید شاخص "ایبکس ۳۵" ۰.۶۶ درصد پایین رفت و به ۹۶۱۱.۳۰ واحد رسید.
از سوی دیگر در معاملات بورسهای آسیا، شاخصها عملکرد بهتری داشتند تا جایی که شاخص "نیک کی ۲۲۵" بورس توکیو ژاپن با صعود ۰.۷ درصدی تا سطح ۲۴ هزار و ۳۲.۳۱ واحدی بالا رفت و شاخص " هانگ سنگ" بورس هنگ کنگ با صعود ۱.۱۸ درصدی به ۲۸ هزار و ۳۱۴.۲۸ واحد رسید.
در چین شاخص " شانگهای کامپوزیت " با صعود ۰.۳۴ درصدی در سطح ۴۱۲۴.۰۸ واحد بسته شد. در استرالیا شاخص "اساند پی اساند ایکس ۲۰۰" بورس سیدنی با ۰.۹۴ درصد افزایش و ایستادن در سطح ۷۱۳۲.۷۰ واحدی به کار خود خاتمه داد. در بین دیگر شاخصهای مهم آسیایی، شاخص " تاپیکس" ژاپن صعودی بود.
در بازار طلای سیاه روند قیمتها نزولی بود. هر بشکه نفت " وست تگزاس اینتر مدیت" با ۰.۵۳ درصد کاهش به ۵۸/۰۷ دلار رسید و نفت خام برنت دریای شمال با افت ۰.۴ درصدی به ازای ۶۴.۳۳ دلار در هر بشکه مبادله شد.
همچنین در بازار فلزات گرانبها، بهای هر اونس طلا برای تحویل فوری با ریزش۰.۴۱ درصدی به ۱۵۵۱.۷۹ دلار رسید. هر اونس نقره با ریزش ۰.۴۱ درصدی به ازای ۱۷.۷۴ دلار مبادله شد.
منبع: ایسنا
ارسال نظر