عرضه سهام ایمیدرو کاری درست یا غلط؟
رئیس سابق هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معدن و صنایع معدنی ایران معتقد است: ایمیدرو بازوی توسعهای دولت در بخش معدن و صنایع معدنی بوده و ورود آن به بورس به دلایلی همچون شفاف سازی، تامین کسری بودجه و غیره، در مقطع کنونی اقدامی عجولانه و غیرکارشناسی است.
گسترش نیوز: روز جمعه گذشته، رئیس سازمان خصوصیسازی گفت: بر اساس پیشبینیهای صورت گرفته تا اواسط اردیبهشت ماه مجموعه ایمیدرو به صورت شرکت سهامی عام در بازار سرمایه پذیرش و کشف قیمت خواهد شد.
در این زمینه، "مهدی کرباسیان" رئیس سابق هیات عامل ایمیدرو در گفتوگو با خبرنگار سایت خبری تحلیلی معدن ۲۴ افزود: در کشور ما دو سازمان توسعهای اصلی یعنی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران( ایدرو) و ایمیدرو وجود دارند که اولی، سالها پیش از انقلاب به وجود آمده و سوابق درخشانی در توسعه صنعتی کشور داشته و از جمله فعالیتهای آن احداث کارخانجات ماشینسازی و تراکتورسازی و سایر پروژههای توسعهای بزرگ قابل اشاره است.
وی بیان کرد: ایمیدرو در سال ۷۹ با الگو گرفتن از ایدرو و با قانون مجلس تصویب و عملیاتی شد و در همین مدت زمان کوتاه ۲۰ ساله توانسته پروژههای متعددی در حوزه معدن از جمله پروژه عظیم سنگان، آلومینیوم جاجرم، طلای زرشوران، فولاد هرمزگان و سایر پروژهها را به نتیجه برساند و توسعه بخش معدن و صنایع معدنی کشور را رقم بزند.
کرباسیان، به وجود سازمانهای توسعهای از این دست حتی در کشورهای پیشرفتهای همچون ژاپن اشاره کرد که به عنوان بازوی عملیاتی و اجرایی دولت عمل کرده و در جاهایی از داخل یا خارج کشور که ضرورت داشته باشد، با دارا بودن سودآوری طولانی مدت یا حتی ریسک بالا ورود میکنند.
وی ادامه داد: به عنوان مثال در زمینه عملیات اکتشاف، ایمیدرو طی مدت سه سال حدود ۲۷۰ هزار کیلومتر مربع عملیات اکتشافی به انجام رسانید، این در حالی است که طی ۹۰ سال گذشته همواره به بخش خصوصی اجازه ورود به اکتشاف داده شده بود اما به دلیل ریسک بالا و سرمایهگذاری سنگین نمیتوانستند به خوبی عمل کنند.
کرباسیان، بر لزوم وجود سازمانهای توسعهای همچون ایمیدرو در ایران که کشوری در حال توسعه است تاکید کرد و گفت: این سازمانها باید حتماً دولتی باقی مانده و دولت از آنها حمایت کند.
رئیس سابق هیات عامل ایمیدرو بیان کرد: در دولت حتماً دلایلی برای ورود به بورس عنوان شده که از جمله آنها میتواند نیاز به نقدینگی برای تامین کسری بودجه سنگین یا سایر دلایل مطرح باشد، پیش از این نیز مصوبه دیگری در دست اقدام بود که مقرر بود سهام اصلی فولاد مبارکه یا مس سرچشمه را در بورس عرضه کنند.
وی اظهارکرد: این اقدام و ورود ایمیدرو به بورس میتواند استراتژی بلندمدت توسعهای این سازمان توسعهای را زیر سوال ببرد، زیرا وقتی وارد بورس شده و سهامداران غیردولتی پیدا کند، هیچ کس در پروژههای دارای ریسک بلندمدت ورود نخواهد کرد که نمونه آن فعالیتهای توسعه معادن یا استفا ه از فناوریهای جدید است.
کرباسیان تاکید کرد: به نظر میرسد این تصمیم، تصمیمی عجولانه و غیر کارشناسی بوده و به طور قطع به آینده توسعه معدن و صنایع معدنی کشور ضربه میزند و اشکالات جدی دارد.
وی در عین حال گفت: ممکن است با دلایلی همچون شفافسازی بخواهند موضوع رفتن به سمت بورس را توجیه کنند، اما پرسش اینجاست آیا شرکتهای مختلف بورسی که از زیر نظر دولت خارج شدند، امروز سلامت عمل کرده و شفاف شدهاند یا فقط از زیر نظر سازمانهای نظارتی خارج شده و به صورت خصوصی فساد و عدم شفافیت در آنها اتفاق میافتد؟
رئیس سابق ایمیدرو ابراز امیدواری کرد که دولت در این اقدام و تصمیم خود تجدید نظر کند.
منبع: معدن ۲۴
ارسال نظر