بازار بورس و احتمال افت قیمت
یک اقتصاددان با تأکید بر اینکه نوسانات ایجاد شده در بازار به علت سیگنالهای دولت، جامعه و بازاهای جهانی بوده است، گفت: در واقع نوسانات افزایشی در نرخ سهام بازار بورس باید با نوسانات افزایشی ارزش افزوده در بازار تولید کالا و خدمات همگام باشد.
گسترش نیوز: حمید سپهردوست با بیان اینکه بخش عمدهای از رشد افزایشی در ارزش سهام بورس به علت سفته بازی و ورود جریان نقدینگی به این بازار همراه با بروز هیجانات معامله گری و دریافت سود کوتاه مدت است، اظهار کرد: در صنعت، نفت، ساختمان و تولید کالا میبینیم که رشد قیمتها بیش از رشد تولید واقعی بوده و نتیجه آن افزایش در نرخ تورم و سطع عمومی قیمتها است. در بورس هم همین رخداد را شاهد هستیم و به همین علت افزایش ناگهانی نرخ سهام میتواند نشان از حباب قیمتی و نه ارزش افزوده بخشهای واقعی اقتصاد در عرصه تولید باشد.
عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه بوعلی سینا با اشاره به اینکه ارزش بورس در میان مدت به نرخ واقعی نزدیک تر میشود، تصریح کرد: بازار بورس در میان مدت با افت نرخ مواجه شده و به نرخ واقعی نزدیک تر خواهد شد.
وی با تأکید بر اینکه هیجانات بازار بورسی و شدت معاملات توسط واردشوندگان جدید به این بازار باعث افزایش ارزش معامله گری و نه ارزش واقعی سهام شده است، خاطرنشان کرد: در جایی رشد ارزش افزوده در عرصه تولید شرکتها به طور قابل ملاحظه افزایش پیدا نکرده و نشانه آن هم کمیابی و بروز نرخهای تورمی است، چگونه است که شاهد افزایش نرخ سهام شرکتهای تولیدی هستیم؟ و در واقع این موضوع نشان میدهد که هیجانات بازار بورسی و انگیزههای سفته بازی باعث افزایش ارزش سهام شرکتها شده است.
این مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه نرخ رشد تولید در ایران اُفت داشته است، بیان کرد: در ایران نرخ رشد تولید با نرخ رشد سرمایهگذاری در بازار بورس همخوانی ندارد.
سپهردوست درباره اینکه برخی بازار بورس را راهکاری برای جبران کسری بودجه دولت میدانند، اعلام کرد: این موضوع به دور از ذهن نیست و امری طبیعی است چراکه دولت را نباید جدای از مردم دانست و همانطور که مردم به دنبال رفع هزینههای خود هستند دولت نیز باید حداقل برای رفع هزینههای ثابت خود تلاش کند.
وی یادآور شد: اینکه گفته شود هدف دولت کسب درآمد نیست، دروغ است، کسب درآمد از منابع متفاوت برای رفع هزینههای عمومی از جمله وظایف اصلی دولت محسوب میشود و این حق دولت است که به دنبال درآمد باشد چراکه دولت هم هزینههایی دارد که برای رفع آن باید به دنبال کسب درآمد باشد.
این اقتصاددان با اشاره به راهکارهای کسب درآمد دولت، خاطرنشان کرد: صادرات نفت، مالیات و فروش اموال و داراییهای سرمایهای راههایی است که دولت از آن کسب درآمد میکند و برای هر یک باید سهمی قائل شد.
بهترین بازار، بازار رقابتی استوی افزود: با توجه به اینکه نرخ نفت در ماههای اخیر به علت شیوع کروناویروس و مستولی شدن رکود اقتصادی، به پایینترین حد خود در چند دهه اخیر رسیده است و از طرف دیگر احتمال اقدامات تلافی جویانه امریکا و اعلام تحریمهایی علیه ایران، دیگر نمیتوان به صادرات نفت خوشبین بود بنابراین راهکارهای بعدی شامل کسب درآمدهای مالیاتی استقراض از منابع بانکی داخل و خارج از کشور و همچنین فروش اموال و داراییهای دولتی تحت عنوان رعایت اصل ۴۴ قانون اساسی و خصوصیسازی اجتناب ناپذیر است.
سپهردوست با بیان اینکه بازار بورس یک منبع درآمدی برای دولت از نوع مالیات بر عایدی سرمایه است در حالیکه هنوز امکان دریافت مالیات از سپرده گذاریهای بانکی امکانپذیر نشده است، ادامه داد: مالیات از رونق اقتصادی به وجود میآید بنابراین نگاه دولت به سمت بازار خودروی داخلی، واردات خودروی خارجی، واردات کالاهای غیرضروری و شاید تجملی و همچنین معاملات بورسی برای اخذ مالیاتهای مستقیم بر درآمد و دارایی و ثروت و عایدی از سرمایه و همچنین مالیاتهای غیرمستقیم بر مصرف کالاهای داخلی و وارداتی هم خواهد بود.
عضو هیات علمی دانشگاه بوعلی سینا با اشاره به اینکه دولت به علت کاهش صادرات نفت مجبور است به سمت بازارهای دیگر مصرفی و تولیدی دیگری برای اخذ مالیات برود، اظهار کرد: بازار بورس به ظاهر یک بازار کاملاً رقابتی است که در آن شفافیت قیمت، شفافیت اطلاعات و کیفیت همگن و قیمتهای ثابت رواج دارد که ورود به آن و خروج از آن نیز آزاد است.
وی با تأکید بر اینکه بهترین بازار، بازار رقابتی است، به علاقمندان به سرمایهگذاری در بورس توصیه کرد: بدون مطالعه وارد شدن در بورس اشتباه است بنابراین با مشورت و کسب اطلاعات وارد بورس شوید.
منبع: ایسنا
ارسال نظر