|

ماجرای این روزهای بورس و ۵ سوال مهم

بسیاری از کارشناسان رشد فزاینده بورس ایران با وجود اینکه بورس بسیاری از کشورهای دنیا به سبب شیوع ویروس کرونا نزولی شده است را حبابی می‌خوانند.

گسترش نیوز: این روزها فضای اقتصادی کشور بیش از هر روز دیگر دستخوش سیاست‌های دولت است. بورس یکی دیگر از مراکز اقتصادی کلان کشور است که حالا به نوعی با سیاست و دستکاری دولت روبه‌رو شده است. بعد از اینکه دولت برخی از شرکت‌های خود از جمله شستا را وارد بورس کرد حجم عظیمی از سرمایه سرگردان به سمت بورس سرازیر شد. با واگذاری ۱۰ درصد از سهام شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی «شستا» در بازار بورس تهران، عرضه اولیه این شرکت رکوردهایی را شکست و تمامی معادلات بازار سرمایه را تغییر داد.

بسیاری از مردم در صف پیشخوان‌های دولت و کارگزاری‌ها آنهم در این شرایط شیوع ویروس کرونا حضور پیدا کرده و خواستار اخذ کد بورسی برای وارد شدن به بورس و خرید سهم شدند. بورس چند روزی است که سبزتر از همیشه شده است. اما دولت به همین موضوع هم بسنده نکرد و بحث ورود سهام عدالت به بورس مورد توجه دولت قرار گرفت و در این زمینه بازهم اعلام شد که قرار است سهام عدالت بعد از تاخیر چندساله در بورس عرضه شود. همه این موارد باعث بروز مسائلی در اقتصاد کشور شده که در ادامه به این موارد می‌پردازیم.

شوک دیگری که دولت به اقتصاد وارد کرد

سال ۱۳۹۹ شروعی دوباره برای بسیاری از ایرانیان با وجود مصائب سال گذشته بود. هر چند که شیوع ویروس کووید ۱۹ بسیاری را از کار و زندگی انداخته است اما بازهم سال جدید شروعی دوباره برای بسیاری برای بازگشت به چرخه اقتصاد و تلاش برای امرار معاش و بالا بردن سطح درآمد و رفاه زندگی شان بود. اما به یکباره سال ۹۹ با اعلام تصمیم دولت در بورس دچار شوک جدیدی شد و جنب و جوش هایی که قرار بود در خدمت جهش تولید قرار بگیرد تا حدود زیادی در خدمت سوداگری آنهم در بازار بورس در آمد. بسیاری از افراد دلالی که پیشتر به دنبال کسب سود با فروش خانه و خودرو و ارز و... بودند حالا وارد بورس شده‌اند و شاخص بورس هر روز در حال افزایش است. جنب و جوشی که اگرچه باعث شده که نقدینگی تا حدود زیادی کاسته شود و در بورس سرازیر شود اما با مدیریت استرس زای دولت روبه‌رو شده است.

عاقبت دخالت دولت در بورس چیست؟

بسیاری از کارشناسان رشد فزاینده بورس ایران با وجود اینکه بورس بسیاری از کشورهای دنیا به سبب شیوع ویروس کرونا نزولی شده است را حبابی می‌خوانند. کارشناسان در کنار اینکه اظهار امیدواری می‌کنند که بورس بتواند به روند صعودی خود ادامه دهد اما نگرانی هایی نیز در این حوزه دارند. آنچه امروز در بازار بورس اتفاق افتاده است باعث شگفتی بسیاری شده است. با توجه به اینکه ارزش ریال هر روز در حال کاسته شدن و اسب تورم در حال تاختن است و کنترل چندانی در آن وجود ندارد، مردم سعی می‌کنند پول‌های به اصطلاح داغ (نظریه سکه داغ) خود را برای اینکه ارزش دارای شان هر روز افت بیشتری نکند در بازاری مطمئن سرمایه‌گذاری کنند. بورس این روزها روند صعودی دارد اما آیا همیشه کسانی که در بورس سرمایه‌گذاری کرده‌اند بر اسب مراد سوار شده‌اند. قطعا کسانی که با این بازار آشنا هستند می‌دانند که بورس ذاتا دارای فراز و نشیب‌های بسیاری است اما آیا کسانی که در بورس سرمایه‌گذاری کرده‌اند در این حیطه تحمل این صعود و سقوط‌های طبیعی بورس را دارند؟

ماجرای سهام عدالت و جنب و جوش مردم

این روزها بسیاری از مردم به سبب درگیری با ویروس کرونا و کوچک تر شدن سفرهایشان نیازمند مدد و یاری هستند. در این حوزه دولت با پیش کشیدن بحث سهام عدالت بسیاری را دوباره امیدوار به کسب درآمد از میراث دولت پیش از روحانی کرده است. اما مردم هر روز از یکدیگر و رسانه‌ها سئوال می‌کنند که سهام عدالت به چه صورت عرضه خواهد شد. حالا که با ورود برخی از شرکت‌های دولتی به بورس این بازار رونق شدیدی یافته است و با صف شدید سرمایه‌گذاران برای ورود به این بازار مواجه هستیم. با این حساب اگر صف سهام عدالتی‌ها هم به این موضوع اضافه شود چه اتفاقی برای بورس و کارگزاری‌ها خواهد افتاد. آیا بورس و کارگزاری‌ها که خدمات بورسی ارائه می‌کنند و گفته می‌شود ۱۸۰ کارگزاری هستند پاسخگوی چنین نیازی خواهند بود.

طرح فاصله‌گذاری اجتماعی چه می‌شود؟

حالا با هجوم مردم به کارگزاری‌ها و پیشخوان‌های دولت برای ثبت کد بورسی طرح فاصله اجتماعی که دولت به سبب شیوع بیماری کرونا ابلاغ و همواره تبلیغ کرده است چه می‌شود؟ جالب است که هنوز در خود دولت نیز درباره نحوه عرضه سهام عدالت وحدت نظر و روش وجود ندارد. حرف‌های دولتمردان درباره سهام عدالت ضدو نقیض است و گاهی به شش ماه آتی محول می‌شود اما هر چه که هست مردم بازهم امیدوار شدند و بازهم فضای ملتهبی به سبب سیاست دولت در اقتصاد و اینک در بازار بورس به‌وجود آمده است.

بورس می‌تواند به تولید کمک کند؟

سئوال اساسی اینجاست که آیا بورس می‌تواند به روند جهش تولید که هدف امسال است کمک کند. آیا بازار بورس به سمت سوداگری رفته است و در این حوزه بانک‌ها و برخی از افراد ذی نفع سود و بهره می‌برند و دولت نیز در این حوزه درآمدی کسب می‌کند یا اینکه در حوزه تولید هم شاهد سرمایه‌گذاری خواهیم بود؟ این موضوعی است که کارشناسان و در ادامه روند سیاستگذاری دولت در بورس باید به آن پاسخ بدهند. اما به هر جهت اگرچه پاسخ این سئوال فعلا داده نشده است اما موضوعیت سئوال در این حوزه بسیار مهم و اساسی است.

منبع: جهان نیوز

کدخبر: 97388

ارسال نظر