تصمیمات احتمالی بایدن در خاور میانه
روزنامه عبری اورشلیم پست در گزارشی به بررسی اقدامات احتمالی و برخی تغییرات توسط جو بایدن، نامزد دموکرات پیروز انتخابات امریکا به ویژه در منطقه خاورمیانه از جمله تعلیق طرح به اصطلاح صلح دونالد ترامپ موسوم به "معامله قرن" پرداخت.
روزنامه عبری زبان "اورشلیم پست" در یادداشتی پس از پیروزی جو بایدن، نامزد دموکراتها در انتخابات ریاست جمهوری امریکا نوشت که با آغاز ریاست جمهوری بایدن احتمالا ۱۰ تغییر اساسی در سیاستهای واشنگتن در قبال خاورمیانه به وجود آید.
ازجمله این تغییرات احتمالی تعلیق طرح موسوم به "معامله قرن"، طرح الحاق کرانه باختری، ازسرگیری کمک مالی به تشکیلات خودگردان فلسطین، غیر قانونی خواندن شهرکهای یهودی نشین در کرانه باختری و احیای توافق هستهای با ایران است.
۱ ـ تعلیق معامله قرن
پیروزی بایدن معامله قرن را متوقف میکند، طرحی که کاملا متفاوت از اقدامات صلح قبلی در منطقه است و به اسرائیل اجازه میدهد حدود ۳۰٪ از کرانه باختری را به اراضی اشغالی الحاق کند.
این طرح مخالفت شدید فلسطینیها را به دنبال داشت.
۲ ـ توقف طرح الحاق
پیروزی بایدن همچنین امکان هرگونه اقدام یک جانبه اسرائیل برای الحاق کرانه باختری را از بین میبرد، حتی اگر این اقدام یک گام کوچک باشد، چرا که رئیسجمهوری منتخب امریکا از چنین طرحی حمایت نخواهد کرد و بعید به نظر میرسد که دونالد ترامپ نیز در زمان باقی مانده ریاست جمهوریاش از آن حمایت کند.
۳ ـ انداختن بار سنگین حل منازعه بر دوش تلآویو
مشهور است که دولت باراک اوباما، رئیسجمهوری پیشین امریکا رژیم صهیونیستی را مسئول ادامه درگیری با فلسطین و سیاست ادامه شهرکسازی این رژیم در اراضی اشغالی فلسطین را مانع اصلی صلح میدانست.
دولت ترامپ این سیاست را معکوس کرد و فلسطینیها را مسئول عدم دستیابی به صلح دانست. اکنون که بایدن پیروز شده است سنگین بار دستیابی به صلح و پایان دادن به درگیریها بار دیگر بر دوش دولت تلآویو خواهد بود.
۴ ـ غیرقانونی دانستن شهرکها
بایدن با غیرقانونی دانستن فعالیت شهرکسازی رژیم صهیونیستی در مرزهای ۱۹۶۷ در کرانه باختری و قدس شرقی، عکس سیاست ترامپ را دنبال خواهد کرد.
۵ ـ حفظ سفارت امریکا در قدس
بایدن یکی از امضاکنندگان توافقنامه ۱۹۹۵ بود که قدس را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت میشناسد؛ مسئلهای که عملاً در سال ۲۰۱۸ و پس از سرکار آمدن ترامپ به واقعیت پیوست و بایدن در تبلیغات انتخاباتیاش تأکید کرده بود که قصد تغییر این سیاست را ندارد.
۶ ـ احیای تشکیلات خودگردان فلسطین
پیروزی بایدن احتمالاً جان دوبارهای را به تشکیلات خودگردان فلسطین خواهد بخشید، تشکیلاتی که به دلیل تصمیم ترامپ برای متوقف کردن کمکهای مالی پس از رد معامله قرن توسط مقامات فلسطین، در آستانه سقوط مالی است.
همچنین احتمال داده میشود که رئیسجمهوری منتخب امریکا بار دیگر روابطش را با تشکیلات خودگردان فلسطین از سر بگیرد و این روابط شامل بازگشایی دفتر سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) در واشنگتن، بازگشایی کنسولگری امریکا در قدس و همچنین ازسرگیری کمکهای مالی به تشکیلات خودگردان و آژانس کار و امداد آوارگان فلسسطین (آنروا) میشود.
۷ ـ ازسرگیری مذاکرات فلسطین و اسرائیل
انتظار میرود که دولت بایدن با تشویق تشکیلات خودگردان فلسطین به بازگشت بر سر میز مذاکرات با لغو طرح الحاق و معامله قرن، بتواند موفق به احیا و ازسرگیری مذاکرات میان فلسطینیها و اسرائیل شود.
۸ ـ حفظ توافقنامههای عادیسازی روابط
گفته میشود که بایدن از توافقنامههای عادیسازی روابط با اسرائیل حمایت میکند و در دوره ریاست جمهوریاش نیز آنها را حفظ کرده و توسعه خواهد داد.
۹ ـ بازگشت به توافق هستهای با ایران
احتمال داده میشود که بایدن توافق هستهای با ایران را احیا کند، توافقنامهای که باراک اوباما در سال ۲۰۱۵ امضا کرد و ترامپ در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد.
۱۰ ـ حمایت واشنگتن از تلآویو در سازمان ملل
این احتمال نیز وجود دارد که دولت بایدن سیاست حمایت از اسرائیل در سازمان ملل را حفظ کند؛ چراکه این سیاست جزء اصلی سیاستهای دستکم سه دولت قبلی ایالات متحده بوده است.
ارسال نظر