ترانزیت کالای ترکیه به چین از ایران عبور نمیکند!
رئیس خانه اقتصاد ایران و ترکیه اعلام کرد، نخستین قطار تجاری مستقیم میان ترکیه و چین چند روز قبل حرکت خود را از استانبول به سمت شرق آسیا آغاز کرده است.
سید جلال ابراهیمی با اعلام این خبر گفت: ترکیه از ماهها قبل برنامهریزی جدی خود برای نقش آفرینی در حوزه ترانزیت منطقهای و افزایش نفوذ در حوزه حملونقل را آغاز کرده و در کنار حملونقل زمینی، در حوزه ریلی نیز به دنبال ایجاد مسیرهای جدید است.
به گفته وی، در طول سالهای گذشته، محمولههای تجاری و باری ترانزیتی میان چین و ترکیه در رفت و آمد بودند اما قطاری که در روزهای گذشته حرکت خود را آغاز کرده نخستین قطار تجاری است که کالاهای صادراتی ترکیه را به چین میبرد.
رئیس خانه اقتصاد ایران و ترکیه درباره جزییات برنامه این قطار توضیح داد: این قطار بناست مسیری بیش از ۸۶۰۰ کیلومتری را طی کند و در مسیر از خود از دو دریا و پنج کشور عبور میکند. بر اساس برنامهریزی صورت گرفته این قطار از ترکیه وارد گرجستان میشود و سپس از طریق آذربایجان به دریای خزر رفته و با عبور از آن به قزاقستان و سپس چین میرسد.
ابراهیمی ادامه داد: ترکیه به دنبال گسترش حضور خود در عرصه ریلی است و در این میان به دنبال اجرای شیوههایی است که ایران در آنها حضور نداشته باشد. مسیر آذربایجان و نخجوان و استفاده از کشتیهای باربری دریایی برای عبور از خزر یکی از این طرحهایی است که مورد استفاده قرار گرفته است.
به گفته وی، در ماههای گذشته محدودیتهایی در مرزهای مشترک برای عبور و مرور کامیونهای ایرانی نیز به وجود آمده بود، در حالی که کامیونهای ترک که مقصد ترانزیتی دارند از خاک ایران استفاده میکنند و این به معنای آن است که ایران باید سیاستهای جدی و همه جانبهای را در این حوزه به کار ببندد.
آمارهای تجارت ایران در امسال نشان میدهد که بر خلاف سالهای قبل، میزان تجارت مشترک ایران و ترکیه به شدت کاهش یافته است. همچنین تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا، میزان مسافران ایرانی که به ترکیه سفر کردهاند نیز به شدت کم شده است.
بخش مهمی از کاهش صادرات ایران به ترکیه تحت تاثیر تحریمهای امریکا و کاهش تجارت مشترک در حوزه نفت، گاز و کالاهای وابسته به نفت بوده است
ترکیه رقیب اقتصادی و عربستان رقیب سیاسی ایران در منطقه هستند.کالاهای ایرانی در ب ازارهای منطقه نزدیکترین کیفیت را با کالا ی ترکیه ای دارند و ایران با داشتن تعداد بیشتری از همسایگان و ژئواستراتژیک برتر ن سبت به ترکیه همیشه دغدغه ترکیه بوده است. مطمئن باشیم در شرایط تنگنای فعلی ایران , ترکیه نه تهنا باری از دوش ایران برنخواه د داشت بلکه برای ایران به شدت هزینه تراش ی خواهد کرد.یک ایران ضعیف و درگیر در چند جبهه برای ترکیه مفید تر از یک ایران قوی و با فراغ بال است.
ایران باید داخ ل ترکیه میان شیعیان نفوذ خود را افزایش ب دهد و یک حزب الله هم داخل ترکیه درست کند تا اردوغان بنشیند سر جایش .