|

گفتگوی گسترش نیوز با رئیس فراکسیون دانش‌ بنیان مجلس؛

چالش اصلی در تجاری شدن محصولات دانش بنیان چیست؟

دهنوی گفت: ساختارهای کشور از جمله ساختارهای مالی و اداری به هیچ وجه برای تجاری و اقتصادی شدن فن ‌آوری ‌ها طراحی نشده‌ اند.

تجارت

یکی از اقداماتی که می ‌تواند کمک کند تا کشور به میزان قابل توجهی تولید دانش ‌بنیان و به‌تبع آن به تحقق اقتصاد مقاومتی دست پیدا کند، درک ضرورت تولید دانش ‌بنیان در جامعه است. در همین راستا مجلس شورای اسلامی در دومین گام حمایت از دانش بنیان ‌ها،‌ قانونی جدید تصویب کرد. ضمن اینکه رهبر انقلاب نیز سال جاری را سال تولید؛ دانش ‌‌‌بنیان، اشتغال آفرین نامگذاری کردند تا به نحوی ضرورت حمایت از دانش‌ بنیان ‌ها را مهم ارزیابی کنند. در این میان برخی معتقدند که باید به دانش بنیان ها فرصت خودنمایی بیشتری داد و همچنین نگاه ‌ها را نباید تنها به تولید معطوف کرد، بلکه با یک دیدگاه متفاوت باید آن را برانداز کرد.

حال سؤالی که مطرحی می ‌شود این است که آیا این شعار تحقق پیدا می‌کند یا خیر؟ خبرنگار گسترش نیوز برای رسیدن به پاسخ این پرسش گفتگویی را با سید محسن دهنوی رئیس فراکسیون دانش‌ بنیان مجلس شورای اسلامی ترتیب داده است که در ادامه مطالعه خواهید کرد. با گسترش نیوز همراه باشید.

ساختارهای کشور اقتصادی شدن فن ‌آوری ‌ها طراحی نشده‌ اند

سید محسن دهنوی رئیس فراکسیون دانش‌ بنیان مجلس در مورد موضوع یاد شده گفت: علی‌ رغم اینکه رتبه کشور ما در تولید علم و توسعه علم و فن ‌آوری در دنیا رتبه بسیار خوبی است اما سهم این رتبه در اقتصاد کشور کماکان پایین است. بنده فکر می ‌کنم علت اصلی موضوع این است که ساختارهای کشور از جمله ساختارهای مالی و اداری به هیچ وجه برای تجاری و اقتصادی شدن فن ‌آوری ‌ها طراحی نشده‌ اند. به‌ طور مثال نظام بانکی ما وظیفه حمایت از تولید را بر عهده دارد. اما نه با ادبیات تولید فن آورانه ارتباط برقرار می‌ کند و نه به درستی از این موضوع پشتیبانی می ‌کند. باقی ساختار اداری ما نیز به همین شکل است.

محسن+دهنوی

 دهنوی ادامه داد: یک مجموعه دانش ‌بنیان تا زمانی که در آزمایشگاه کار می ‌کند کار خواهد کرد ولی زمانی که می ‌خواهد محصول تولید کند مشخص نیست از کجا باید مجوز بگیرد. به عقیده من علت اصلی آماده نبودن ساختارهای کشور به ویژه ساختارهای مالی و اداری، بروکراسی اشتباه در کشور است.

نماینده مردم تهران اظهارکرد: نکته دوم بحث آماده نبودن قوانین و مقررات است. یعنی نبودن ریل در کشور؛ ریل ‌گذاری کشور ما به سمت توسعه فن‌ آوری و خلاقیت و نوآوری نبوده است. یک قانون حمایت از شرکت‌ های دانش بنیان در سال ۱۳۸۹ داشتیم که نزدیک به ۱۳ سال از آن گذشته است و تاکنون قانونی به روز نداشته ‌ایم. این حوزه هر دو سال باید تغییر کند.

در تولید دانش هم مشکلات داریم

رئیس فراکسیون دانش بنیان مجلس گفت: نکته سوم این است که ما در سمت تولید دانش هم مشکلات داریم. ما به سمت تولید دانش و فن‌آوری نمی ‌رویم که نیاز جامعه را پاسخ دهد. در حوزه تکنولوژی گفته می ‌شود که تکنولوژی دو دسته است تکنولوژی پوش یا مارکت پول است. ما اینجا به سمت مارکت پول نمی ‌رویم یعنی نمی ‌دانیم که نیاز بازار چیست تا آن را تولید کنیم. درنتیجه خیلی وقت‌ ها دانشی تولید می‌ کنیم که محصول آن مورد نیاز بازار نیست. در نتیجه اقبالی به محصول نمی ‌شود. من این سه اولویت را موانع اصلی می ‌دانم که باید به سمت رفع این موانع برویم.

عدم حمایت نظام بانکی کشور از دانش بنیان ها

نماینده مجلس شورای اسلامی ادامه داد: مهم ‌ترین ساختار مالی کشور نظام بانکی است که به هیچ وجه ازحوزه دانش بنیان حمایت و پشتیبانی نمی ‌کند. ما در قانون جهش تولید دانش بنیان این مشکل را تا حدی مرتفع کردیم. در همین راستا صندوق نوآوری و شکوفایی و کلیه بانک‌ ها تا حدی برای مشارکت در حوزه دانش بنیان تقویت شدند.

وی افزود: امروزه بیش از ۶۰ صندوق داریم که مجوزها و اختیاراتی دارند و امکان استفاده از بازار سرمایه را برای این‌ ها قائل شدیم. ضمن اینکه امکان استفاده از منابع صندوق توسعه ملی را برای دانش بنیان‌ ها فراهم ساختیم. این‌ ها اتفاقات مهمی بود که ما فکر می‌ کنیم به حوزه تأمین مالی و پشتیبانی مالی از این شرکت‌ ها کمک می ‌کند.

دهنوی در پایان اظهار کرد: متأسفانه هنوز در کشور ما و در بین برخی از مسئولان نگاه به حوزه دانش بنیان نگاه به حوزه‌ ای فانتزی و لوکس است که آن را کاری جدی و ضروری نمی ‌دانند. این وضعیت باید تغییر کند. ضمن اینکه شرکت‌ های دانش بنیان باید خود را اثبات کنند و محصولاتی تولید کنند که بازار به آن ‌ها نیاز دارد.

کدخبر: 275267 سهیل فرزین

ارسال نظر