|

چرا سیگار گران شد؟

رئیس انجمن تولیدکنندگان، واردکنندگان و صادرکنندگان کالای دخانی، افزایش نرخ ارز و کاهش تولید به دلیل تخصیص نیافتن ارز را مهم‌ترین دلایل افزایش نرخ کالاهای دخانی و بطور ویژه سیگار در روزهای اخیر اعلام کرد.

گسترش‌نیوز : محمدرضا تاجدار به موافقت نکردن مجلس با افزایش ۵۰ ریالی عوارض هر نرخ سیگار در روزهای گذشته اشاره کرد و افزود: متاسفانه برخی مسئولان وزارت بهداشت و سازمان‌های مردم نهاد نسبت به این موضوع عکس العمل منفی نشان دادند.

به گفته این مقام صنفی، مطابق ماده ۷۳ قانون برنامه ششم توسعه همه ساله ۱۰ درصد عوارض برای تولیدات داخلی محصولات دخانی، ۱۵ درصد عوارض برای تولیدات مشترک، ۲۵ درصد عوارض برای برندهای خارجی که در داخل تولید می‌شوند و ۴۰ درصد عوارض برای واردات این محصولات اعمال می‌شود.

وی یادآور شد: پارسال وضع عوارض بر هر نخ سیگار نیز به تناسب سیگارهای تولید داخل، تولید مشترک با خارجی ها، تولید با برندهای خارجی و واردات نیز مصوب شد که براساس بند الحاقی هفت تبصره ۶ لایحه بودجه ۹۷، از آغاز سال ۱۳۹۷ مالیات ۷۵ هزار تومانی بر هر کارتن سیگار تولید داخل، ۱۵۰ هزار تومانی برای تولید مشترک، ۲۵۰ هزار تومانی برای برندهای خارجی و برای وارداتی ۶۰۰ هزار تومان بر هر کارتن تصویب شد.

تاجدار ادامه داد: علاوه بر اینها، از اواخر اسفندماه ۹۶ افزایش نرخ ارز و تخصیص نیافتن آن به واحدهای تولیدی را شاهد بودیم؛ این موضوع سبب برهم خوردن تعادل عرضه و تقاضا و افزایش سه برابری قیمت‌ها در واحدهای خرده فروشی شد.

وی بیان کرد: اگر قرار بود این افزایش نرخ ها، کاهش مصرف را به دنبال داشته باشد باید بطور ملموس احساس می‌شد، اما مطابق برخی آمارهای منتشر شده مصرف سیگار به ۶۵ تا ۷۰ میلیارد نخ افزایش یافته است.

به گزارش ایرنا، پیشتر «ابراهیم نصراللهی» معاون بازاریابی و فروش شرکت دخانیات ایران اعلام کرده بود: مصرف سالیانه سیگار در کشور بین ۶۵ تا ۷۰ میلیارد نخ است که نسبت به ۱۰ سال گذشته افزایش نشان می‌دهد.

رئیس انجمن تولیدکنندگان، واردکنندگان و صادرکنندگان کالای دخانی اضافه کرد: مطابق آمارهای مرکز برنامه‌ریزی و نظارت بر دخانیات وزارت صنعت، در ۶ ماه نخست امسال ۲۰ درصد کاهش تویلد انواع محصولات دخانی به ثبت رسید.

وی گفت: مقایسه آمار تولید و مصرف به روشنی حکایت از افزایش سهم محصولات قاچاق در بازار دارد، به طوری که پیش‌بینی می‌شود امسال ۳۰ تا ۳۵ درصد نیاز بازار به میزان حدود ۲۱ میلیارد نخ سیگار به صورت قاچاق تامین شده باشد.

افزایش نرخ ارز و قاچاق سیگار

تاجدار در پاسخ به این پرسش ایرنا که آیا افزایش نرخ ارز نمی‌توانسته قاچاق محصولات دخانی به خارج از کشور را از توجیه برخوردار کند، یادآور شد: افزایش نرخ ارز فقط به قاچاقچیان تحمیل نشد، بلکه تامین مواد اولیه واحدهای تولیدی دخانی را نیز با اختلال مواجه کرد.

به گفته این مقام صنفی، ۷۰ تا ۸۰ درصد مواد اولیه مورد نیاز از جمله توتون، کاغذ سیگار، کاغذ فیلتر، سلفون و غیره از خارج وارد می‌شود و حتی شرکت دخانیات ایران به عنوان قدیمی‌ترین شرکت تولید‌کننده سیگار کشور عمده توتون مورد نیاز خود را از خارج تامین می‌کند.

وی افزود: تامین نشدن مواد اولیه موجب کاهش عرضه شده و حتی با فرض ثابت ماندن میزان مصرف، قیمت‌ها با رشد مواجه خواهند شد.

تاجدار از روزهایی در نیمه نخست امسال یاد کرد که بسیاری از فعالان اقتصادی و افراد غیرمرتبط به صنعت دخانیات برای حفظ ارزش پول خود، سرمایه‌های خود را به کالای دخانی تبدیل و انبار کردند و به نوعی سیگار به کالای سرمایه‌ای تبدیل شد؛ همین مسئله بر موج گرانی قیمت‌ها دامن زد.

وی گفت: در ماه‌های گذشته در حالی که شاهد قیمت‌گذاری هر پاکت سیگار داخلی بطور متوسط بین چهار تا پنج هزار تومان بودیم، اما در عین حال برندهای قاچاق در بازار بین ۲ هزار و ۵۰۰ تا سه هزار تومان در هر پاکت در بازار به فروش می‌رسید؛ در حقیقت قاچاقچیان با سوء استفاده از شرایط توانستند سهم واردکنندگان قانونی را در اختیار بگیرند.

نرخ سیگار داخلی ارزان نیست

رئیس انجمن تولیدکنندگان، واردکنندگان و صادرکنندگان کالای دخانی به سخنان برخی مسئولان وزارت بهداشت و سازمان‌های مردم نهاد (NGO) مبنی بر ارزان بودن سیگار در ایران انتقاد کرد و گفت: اگر این صحبت درست باشد، همانند کالایی مثل گوشت قرمز باید شاهد قاچاق آن به خارج از کشور باشیم، در حالی که عکس آن مشاهده می‌شود و سیگار به صورت قاچاق وارد می‌شود.

وی نرخ سیگار در کشور را در مقایسه با سرانه درآمدی افراد متعادل توصیف کرد و افزود: برخی اما با بهانه ارزان بودن آن، به دنبال افزایش عوارض، مالیات‌ها و غیره بر این کالا هستند.

به گزارش ایرنا، وزارت بهداشت حدود هشت سال پیش اعلام کرد که سالیانه ۵۵ میلیارد نخ سیگار در کشور مصرف می‌شود، اما برآوردهای انجمن تولیدکنندگان، واردکنندگان و صادرکنندگان کالای دخانی از مصرف سالیانه ۶۵ میلیارد نخ سیگار حکایت دارد.

منبع: ایرنا

کدخبر: 46897

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین