|

تخصیص ارز برای واردات برنج و روغن حذف می‌شود؟

اگر چه تجربه بسیار موفق حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی برای محصولات گوشت، چای، ‌شکر و کره وجود دارد اما برخی با حذف این ارز برای برنج و به ویژه روغن مخالفند.

گسترش نیوز: ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی در محصولاتی مانند شکر، چای و گوشت حذف شده و قرار است در محصولاتی مانند برنج و روغن نیز حذف شده و به جای آن این محصولات با ارز نیمایی وارد شود اما در این میان برخی که بیشتر از جنس وارد‌کنندگان هستند با جوسازی‌ می‌خواهند ارز ۴۲۰۰ برای واردات این محصولات برقرار باشد.

اینگونه افراد با بحث اینکه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در شرایط فعلی نرخ را افزایش خواهد داد می‌خواهند خواسته خود را توجیه کنند. حتی در این میان با استفاده از ابزار رسانه‌ای و به کارگیری برخی رسانه‌های احتمالا غیر مطلع و یا همراه می‌خواهند هر طور که شده حرف خود را به کرسی بنشانند.

دولت در چند سال گذشته ارز ۴۲۰۰ تومانی را برای واردات کالاهای اساسی اختصاص داد تا بدین وسیله از مصرف‌کنندگان داخل حمایت کنند. یعنی در حقیقت با اختصاص این نوع ارز یارانه پنهانی را به مصرف‌کنندگان می‌داد تا با نرخ مناسب‌تری محصولات مورد نیاز خود را خریداری کنند.

اما در ادامه ماجرا پاشنه در بر همین منوال نچرخید. مثلا سال گذشته دولت ۴ هزار میلیارد تومان برای واردات گوشت ارز ۴۲۰۰ تومانی اختصاص داد و نتیجه آن شد که نه تنها نرخ در داخل متعادل نشد بلکه به سه برابر قیمت‌های قبلی هم رسید.

متولیان واردات و تنظیم بازار هم دستگیر شده و به زندان رفتند. یعنی هر چه دولت تلاش کرده بود با اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومان قیمت‌ها را متعادل کند فساد و عدم شفافیت در بخش‌های خصوصی و دولتی اجازه نداد که قیمت‌ها پایین بیاید. به بیان ساده‌تر این یارانه نه به جیب مردم بلکه به جیب عده‌ای سودجو و رانت‌خوار رفت.

* مرور سه تجربه درباره حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی

پس از این که تمام تلاش دولت برای کنترل نرخ گوشت بی‌نتیجه ماند و انتقادات زیادی هم به عملکرد دولت وارد شد، دولت بالاخره تصمیم گرفت ارز دولتی را حذف کرده و به جای آن ارز نیمایی (حدود ۹ هزار تومان) به واردات گوشت اختصاص دهد.

نتیجه این اقدام جالب بود. نرخ گوشت‌ آرام آرام مسیر کاهشی به خود گرفت. قیمت‌ها پایین‌تر آمد و از کیلویی۱۲۰ هزار تومان به کیلویی ۷۰ هزار تومان رسید.

ناگفته پیداست که اختصاص ارز ارزان و دولتی تنها باعث فساد می‌شود و به جای اینکه از منافع این ارز ارزان ۸۰ میلیون جمعیت برخوردار باشند تنها عده‌ای انگشت شمار آن را به جیب می‌زنند. البته درباره ارز ۴۲۰۰ تومانی گوشت نباید محل تامین ارز را نیز از یاد برد که در گران کردن نرخ آن بی‌تاثیر نبود.

تجربه دوم حذف ارز دولتی شکر است که حدود یکی دو ماه پیش اجرا شد. پس از زمزمه حذف ارز دولتی برای این محصول در آن زمان وارد‌کنندگان به این مسئله دامن زدند که نرخ افزایش خواهد یافت.

در همان زمان مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی گفت: ذخایر در انبارها کافی است و قیمت‌ها افزایش نخواهد یافت.

بررسی‌های میدانی هم حاکی از آن است که نرخ شکر افزایش قابل توجهی نداشته و اگر هم بوده در حد تورم جامعه و همانند سایر محصولات دیگر بوده است. یعنی تبدیل ارز ۴۲۰۰ تومانی به ارز نیمایی تاثیر معناداری در افزایش نرخ نداشته است.

تجربه سوم حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی واردات چای است. پس از اینکه ارز ۴۲۰۰ تومانی این محصول حذف شد نرخ افزایشی نداشته است. به طوری که احمدرضا بخشی رئیس کمیسیون تخصصی چای فدراسیون صنایع غذایی و عضو هیأت رئیسه اتحادیه بنکداران مواد غذایی اعلام کرد: با و وجود آنکه در یک ماه گذشته ارز واردات چای از ۴۲۰۰ تومانی به ارز نیمایی تبدیل شده اما نرخ این محصول در بازار افزایش نیافته است.

وی تاکید کرد که قیمت‌ها در بازار همچنان به نرخ قبل به فروش می‌رسد.

این محصول حتی نرخ چای را اعلام کرده که هر کیلوگرم چای هندی به طور متوسط ۵۰ تا ۶۰ هزار تومان و چای سریلانکا از ۶۰ به ۷۵ هزار تومان توسط کارخانه‌ها به فروش می‌رسد.

* ارز ۴۲۰۰ تومانی برنج و روغن چرا حذف نمی‌شود؟

درحال‌حاضر حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی برای محصولات روغن و برنج مطرح است. انتقادهای برخی افراد برای جلوگیری از حذف ارز این دو محصول همچنان ادامه دارد. به نوعی امید آنها ناامید نشده است. اگرچه تاکنون چند کالای اساسی به ارز ۴۲۰۰ تومانی مانند شکر، چای، گوشت و کره حذف شده و تجربه موفقی هم داشته این افراد تا آخرین لحظه مقاومت نشان می‌دهند تا حداقل جلوی حذف این دو محصول را بگیرند. به نوعی می‌خواهند "هر تیری که در ترکش" است را پرتاب کنند.

منتقدان حذف ارز برنج می‌گویند قیمت‌ها به شدت افزایش خواهد داشت.درحال‌حاضر نرخ برنج ایران کیلویی ۲۵ هزار تومان است و نرخ انواع برنج خارجی در محدوده پایین‌تر از ۱۰ هزار تومان است. کشور سالانه به حدود ۵۰۰ هزار تن واردات برنج نیاز دارد و بیش از ۸۰ درصد نیاز کشور در داخل تامین می‌شود.

اگر ارز برنج به نیمایی تبدیل شود طبیعتا روی برنج وارداتی تاثیر خواهد گذاشت که سهم قابل توجهی در مصرف داخل ندارد اما تجربه چندین محصول که ارز آنها حذف شده نشان می‌دهد به دلیل اینکه شفافیت در بازار اتفاق می‌افتد و دست رانت جویان کوتاه می‌گردد اتفاقا قیمت‌ها در برخی مواقع کاهشی می‌شود.

اما آتش منتقدان حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی روغن تندتر است.

* واردات روغن با ارز ۴۲۰۰ و جلوگیری از خودکفایی کشور در این محصول

دهه‌ها ست که ایران وارد‌کننده عمده دانه‌های روغنی است بیش از ۹۰ درصد نیاز کشور به روغن از طریق واردات تامین می‌شود. علیرغم اینکه برنامه‌های مختلفی وزارت جهاد کشاورزی برای کاهش این وابستگی داشته که بتواند حداقل خود اتکایی را در داخل به ۷۵ درصد برساند اما هیچ پیشرفتی نداشته است.

به طوری که عباس کشاورز سرپرست وزارت جهاد کشاورزی این وابستگی را در ۴۰ سال گذشته مایه شرمساری بخش کشاورزی خواند.

وی در پاسخ به سؤالی که واقعا در طی این ۴۰ سال چه دلیلی وجود داشت که به رغم ظرفیت‌های فراوان کشور وابستگی ما روز به روز به این دانه روغنی بیشتر شده است، گفت: متاسفانه دست‌های پنهانی وجود دارد و اجازه نمی‌دهند که کاهش وابستگی به واردات روغن خام و دارنه‌های روغنی اتفاق بیفتد.

پیگیری و پرس‌وجوی بیشتر درباره این دست‌های پنهان سرنخ‌هایی به‌دست داد که حاکی از آن است که طی این ۴۰ سال افراد رانت خوار و صاحب نفوذ در بدنه صنعت روغن شکل گرفته که با بازی گرفتن سایر افراد تصمیم‌گیر و تصمیم‌ساز همواره بر طبل واردات کوبیده‌اند چرا که سود سرشاری برای آنها دارد.

اکنون نیز منتقدان حذف روغن از همه گروه‌های دیگر تند و تیزترند. طبل انتقاد آنها محکم‌تر است.چرا که آنها یقین می‌دانند تبدیل ارز ۴۲۰۰ تومانی به ارز نیمایی مانع بزرگی بر منافع آنها خواهد بود.

اگرچه گاه و بیگاه خبرهایی از مافیای واردات روغن و دست داشتن برخی مسئولان در این واردات به فضای رسانه‌ای کشور رایه یافته است اما هیچ گاه در این باره مستنداتی به‌دست نیامده است.

*سرپرست وزارت جهاد کشاورزی درباره حذف ارز ۴۲۰۰ چه اعتقادی دارد؟

عباس کشاورز، سرپرست وزارت جهاد کشاورزی، که پس از استعفای محمود حجتی به این سمت منصوب شد، از حامیان حذف ارز ۴۲۰۰ کالاهای نهایی بود.

کشاورز گفت: ارز ۴۲۰۰ تومانی باید از کالاهای اصلی حذف شود و به نهاده‌های مؤثر در تولید محصولات اساسی اختصاص یابد.

وی معتقد است که مثلا ارز ۴۲۰۰ تومانی گوشت حذف شود و این ارز به خوراک دام و طیور اختصاص یابد. یا اینکه ارز ۴۲۰۰ تومانی روغن حذف شود و این ارز به دانه‌های کنجاله و سویا اختصاص یابد.

به هر حال پس از آنکه رئیس‌جمهور کاظم خاوازی را به عنوان وزیر پیشنهادی وزارت جهاد کشاورزی معرفی کرد، مشخص شد که عباس کشاورز سرپرست فعلی وزارت جهاد کشاورزی از این سمت باید برود. اما در حقیقت این وزارتخانه حامی بزرگ حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاهای اساسی را از دست می‌دهد.

امید است وزیر جدید این روش را که مورد قبول بیشتر کارشناسان است و نتیجه خوبی را هم برای چند محصول داده است، همچنان ادامه دهد. اگرچه مسیر به همت منتقدان و کسانی که منافع‌شان به خطر می‌افتد پر از سنگلاخ خواهد بود.

منبع: فارس

کدخبر: 88155

ارسال نظر