|

نقش مهم عصای سفید در زندگی نابینایان!

مدیر گروه روانشناسی کودکان استثنائی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی گفت: تنها ۲ تا ۸ درصد از کم‌بینایان و نابینایان از عصای سفید استفاده می‌کنند و این رقم، پایین است.

جامعه نقش مهم عصای سفید در زندگی نابینایان!

گیتا موللی در وبینار نابینایان و حقوق شهروندی، درباره علت استفاده درصد اندکی از نابینایان و کم‌بینایان اظهار کرد: نبود ارتباط خوب میان عصای سفید و نابینایان و کم‌بینایان از نگرش اشتباه خانواده و جامعه آغاز می‌شود و درنتیجه نابینا و کم‌بینا وابسته به فرد بینا می‌شوند.

موللی معتقد است که کاهش استفاده از عصای سفید منجر به دید متفاوت خانواده نسبت به کودک نابینا و کم‌بینای می‌شود و این قبیل کودکان، در آینده نوجوانانی با اعتماد به نفس پایین خواهند شد که توانایی برقراری رابطه سالم با جامعه را نخواهند داشت.

وی ادامه داد: حدود ۲۳۵ میلیون نفر با آسیب بینایی در جهان وجود دارند که از جمله آن‌ها کودکان کم‌بینا و نابینا هستند. اگر این افراد به سرعت تشخیص داده شوند و تحت آموزش مناسبی قرار گیرند، می‌توانند همانند سایر کودکان آینده موفقی داشته باشند.

موللی همچنین تاکید کرد: لازم است مراکز بهداشتی، بهزیستی و پزشکان پس از تشخیص کودک نابینا و کم‌بینا سریعا آنها را به مراکز توانبخشی و آموزشی مناسب ارجاع دهند، چراکه اقدامات سریع پزشکی می‌تواند تا حد زیادی از مشکلات بعدی جلوگیری کند.

به گفته‌ مدیر گروه روانشناسی کودکان استثنائی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، ۱۵ مرکز تخصصی سازمان بهزیستی در سراسر کشور برای خدمت‌رسانی به کودکان نابینا و کم‌بینا وجود دارد اما متاسفانه این مراکز ارجاع مناسبی ندارند.

وی افزود: شش هزار و ۷۲۰ مدرسه سازمان استثنائی ویژه آموزش کم‌بینایان و نابینایان وجود دارد، اما نکته مهم اینجاست که لازم است کودکان نابینا و کم‌بینا از سنین پیش از مدرسه آموزش ببینند.

موللی معتقد است که کودکان نابینا و کم‌بینا باید از تمام حقوق شهروندی نظیر پارک، شهر بازی و... برخوردار شوند چراکه حق بازی، نشاط و کودکی از حقوق اصلی کودکان به شمار می‌رود.

مدیر گروه روانشناسی کودکان استثنائی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ادامه داد: متاسفانه مردم افراد نابینا و کم‌بینا را به چشم عقب مانده می‌بینند و همواره نابینایان و کم‌بینایان از این دل سوزی مردم گله‌مندند درحالی که اگر این کودکان آموزش جهت‌یابی ببینند و وسایل درستی برای او تدارک دیده شود می‌توانند مانند هر کودک دیگری موفق شوند.

به گفته‌ وی خانواده کودکان نابینا و کم‌بینا نباید تفاوتی میان این کودکان و سایر فرزندان خود بگذارند و نباید این کودکان را محدود کنند چراکه اگر این کودکان از طرف خانواده به درستی پذیرفته شوند می‌توانند کودکان توانمندی شوند.

موللی گفت: جامعه باید به افراد نابینا و کم‌بینا اجازه دهد توانمندی‌های خود را در تمامی حوزه‌ها از جمله اشتغال بروز دهند.

وی با اشاره به نگرش جامعه به نابینایان و کم‌بینایان افزود: نگرش و آگاهی از دوران کودکی شکل می‌گیرد و لازم است در این راستا برای آموزش و آگاهی کودکان در زمینه تفاوت‌های کودکان نابینا و کم‌بینا، کتاب‌هایی را نشر دهیم و در کتابخانه‌ها داشته باشیم.

وی در ادامه به نکات مهم در برخورد با کودکان نابینا و کم‌بینا پرداخت و گفت: یکی از نکات مهم صدا زدن اسم کودک نابینا و کم‌بینا و سخن گفتن با خود اوست چراکه بسیاری از افراد با همراهان این کودکان سخن می‌گویند درحالی که خودشان می‌توانند پاسخ دهند.

به گفته مدیر گروه روانشناسی کودکان استثنائی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، زمانی که وارد و خارج اتاق کودک نابینا و کم‌بینا می‌شویم باید به او اطلاع دهیم و خودمان را معرفی کنیم، همچنین نباید به اجبار به این کودکان کمک کنیم چراکه دلسوزی بیش از حد منجر به ناراحتی آن‌ها می‌شود.

 

منبع: ايسنا
کدخبر: 128782

ارسال نظر