آیا قرص های مولتی ویتامین باعث افزایش وزن می شوند؟
یکی از بزرگترین دغدغه هایی که افراد در مصرف قرص های ویتامین و مکمل های مولتی ویتامین دارند این است که: آیا مصرف مولتی ویتامین باعث چاقی می شود؟
در حالت کلی شما با مصرف برخی ویتامین ها مانند ویتامین B و زینک و یا مصرف مکمل های غذایی دچار گرسنگی و افزایش اشتها می شوید و در صورتی که مراقب رژیم غذایی خود نباشید طبیعتا بیش از حد معمول غذا می خورید و به اصطلاح برای غذا خوردن ولع می زنید در نتیجه پس از مدتی دچار افزایش وزن می شوید. همین امر باعث شده تا برخی از ما از مصرف ویتامین ها سر باز زده و قرص های مولتی ویتامین و مینرال مورد نیاز را مصرف نکنیم. باید بدانید که با ادامه این روند عدم مصرف مواد مغذی، شما دچار کمبود ویتامین و مواد معدنی در بدن خود خواهید شد و نکته مهم اینجاست که برخی ویتامین ها در صورت عدم مصرف و کمبود باعث چاق شدن و افزایش وزن شما می شوند مثل ویتامین D و کلسیم.
پس راه حل چیست؟ بالاخره ازقرص مولتی ویتامین استفاده کنیم یا خیر؟ در این نوشتار که برگرفته از مقاله "آیا قرص های مولتی ویتامین چاق کننده هستند؟" مجله مهتاطب است، به شما توضیح می دهیم که تأثیر ویتامین ها بر وزن بدن چگونه است و کدام ویتامین ها هستند که باعث چاقی می شوند؟ در نتیجه می توانید بهترین انتخاب را بین مصرف ویتامین ها و عدم مصرف آنها داشته باشید.
ویتامین های چاق کننده کدامند؟
ویتامین ها و مواد معدنی می توانند بر متابولیسم بدن تأثیر مثبت یا منفی گذاشته و فرد را دچار تغییر وزن کنند.مصرف مواد مغذی می تواند بر اشتها تأثیر گذار باشد. مثلا از زینک (روی) بری افزایش اشتها در کودکان لاغر و بی میل به غذا استفاده می کنند. در اولین مرحله نقش تک تک ویتامین ها و مواد معدنی ضروری بر وزن انسان را بیان می کنیم تا متوجه شوید کدام قرص ویتامین چاق کننده است؟
نقش ویتامین D بر کاهش وزن:
مهمترین منبع طبیعی ویتامین D نور خورشید است به همین دلیل به ویتامین D ، ویتامین خورشید نیز می گویند. عظیمترین عضو دریافت کننده ویتامین D ، پوست بدن است که ویتامین دی را به ویتامین D3 در بدن تبدیل می کند. به طی آزمایشاتی که انجام شده دانشمندان متوجه شدند که کمبود ویتامین D با افزایش وزن در ارتباط است.بیشتر این چاقی و تجمع چربی در دور کمر می باشد.ویتامین D باعث کنترل قند خون می شود و مقاومت بدن در برابر انسولین را بهبود می بخشد که این وضوع برای افراد دیابتی کمک کننده است.
نقش ویتامین A بر کاهش یا افزایش وزن :
مصرف ویتامین آ به مقدار کافی به کاهش وزن کمک می کند. از ویتامین A بیشتر برای مکمل های زیبایی مانند مکمل های تقویت مو و سلامت پوست استفاده می شود و کمتر کسی به نقش آن در چاقی یا لاغری توجه دارد اما ویتامین A یا رتینول نوعی همکاری غیر مستقیم در کمک به کاهش وزن دارد. این ویتامین می تواند سطح متابولیسم بدن را افزایش دهد.
ویتامین آ از دو منبع گیاهی و حیوانی تأمین می شود.
ویتامین آ یک آنتی اکسیدان قوی است .این خاصیت باعث می شود که باعث از بین بردن آسیب رادیکال های آزاد بر سلولهای بدن از جمله پوست و مو شود. انتی اکسیدانها باعث پاکسازی مواد زائد در سیستم گوارشی می شوند که دلیل این مواد زائد اکثرا همین رادیکال های آزاد هستند.
- B1 (تیامین)
- B2(ریبوفلاوین)
- B3(نیاسین)
- B5(پانتوتنیک اسید)
- B6( پیرودوکسین)
- B7(بیوتین )
- B9(فولیک اسید)
- B12(کوبالامین)
B1 (تیامین):
به متابولیسم چربی ، پروتئین و کربوهیدراتها کمک کرده و برای پردازش چربی ، پروتئین و کربوهیدرات ها ضروری می باشد.متابولیسم سالم به شما تضمیم می کند که بدن از این ماده مغذی بجای ذخیره چربی بعنوان انرژی استفاده می کند. با افزایش میزان B1 در بدن اشتها به غذا کاهش یافته و مصرف انرژی در حال استراحت افزایش می یابد.
B6( پیرودوکسین):
باعث سوخت و ساز پروتئین می شود .کاهش سطح ویتامین B6 که با کاهش سروتونین در مغز همراه بوده و موجب افزایش اشتها می شود.
سروتونین : نوعی انتقال دهنده عصبی است که در عموم به نام جاری کننده احساس خوب معروف بوده .مقداری از سروتونین در غشای سلولی دستگاه گوارش قرار دارد که باعث تحرکات روده و افزایش اشتها می گردد.
B12(کوبالامین):
این ویتامین باعث متابولیسم پروتئین و چربی ضروری بوده و برای عملکرد صحیح به ویتامین B6 و فولیک اسید نیازمند است.
ویتامین های ذکر شده در سوخت و ساز و متابولیسم بدن نقش داشته و باعث افزایش اشتها می شوند. این ویتامین محلول در آب است و در صورت مصرف بیش از اندازه از طریق ادرار دفع می گردد. بهتر است ویتامین های گروه ب صبح ها مصرف شوند زیرا این ویتامین به ویتامین انرپژی معروف است و یک روز پر انرژی را برای شما رقم می زند. در این صورت در صورت گرسنه شدن و افزایش اشتها نیز بین زمان صبحانه و ناهار شما فاصله کمی داشته و می توانید با دقت بر رژیم غذایی خود در وعده ناهار، غذا را به میزان همیشگی میل کنید تا دچار افزایش وزن نشوید.
آیا ویتامین E چاق کننده است؟
ویتامین E مانند ویتامین A و D یک ویتامین محلول در چربی است و این به این معناست که در بدن ذخیره می شود و در صورت مصرف بیش از حد علاوه بر آسیب به کلیه و کبد باعث افزایش وزن می گردد .البته این در حالی است که بیش از دوز مورد نیاز مصرف شود.
نتیجه نهایی
به علت تأثیر حیاتی تمامی ویتامین ها و مواد معدنی برای بدن نمی توان مصرف انها را قطع کرد . بدن در اثر کمبود برخی از این ریز مغذی های دچار افزایش وزن و در اثر برخی دیگر باعث افزایش وزن می شود. مکمل هایی که توسط شرکتهای معتبر ساخته و توزیع می شوند، بسیار به مقدار نیاز روزانه بدن به آن دسته از ویتامین و مواد معدنی نزدیک هستند و در صورتی که شما طبق مصرف توصیه شده روی بروشور محصول و یا نظز پزشک از آنها استفاده کنید دچار کمبود ویتامین و مواد معدنی و یا تأمین بیش از حد آن که در نتیجه مسمومیت به همراه دارد نخواهید شد.
در صورتی که می خواهید قرص مولتی ویتامین باعث افزایش وزن شما شوند و یا تغییر وزنی برای شما اهمیتی ندارد می توانید به راحتی بعد از مصرف مکمل ها و احساس گرسنگی شروع به خوردن وعده اصلی کنید و تا سیر نشده اید از غذا خوردن دست نکشید اما اگر نمی خواهید با مصرف مکمل دچار چاقی شوید حتما با معده پر مکمل را مصرف کرده و آن را در دو وعده ناهار یا صبحانه بگنجانید زیرا این ویتامین و مواد معدنی باعث افزایش متابولیسم و انرژی شما می شوند. بعنوان مثال فکر کنید که شما این مولتی ویتامین را شب مصرف کنید.در این صورت علاوه بر اینکه دچار دریافت انرژی شده و خوابتان نمی برد؛ شما دچار گرسنگی و افزایش اشتها شده و احتمالا یک وعده غذایی دیگر بجز سه وعده اصلی خواهید داشت .
بهر حال با دقت به رژیم غذایی مناسب می توانید مصرف غذای خد را به میزان همیشگی خود کنترل کرده و بیش از حد غذا نخورید همچنین از غذاهای حاوی فیبر استفاده کنید تا دچار سیری شده و غذای زیادی نخورید.
ارسال نظر