|

هشدار درباره خطر ورود ویروس لامبدا

وضعیت همه گیری کرونا با شناسایی انواع جهش یافته این بیماری نگران کننده شده و «لاندا» یا «لامبدا» که پشت مرزهای ایران جا خوش کرده هر روز به کابوس بزرگ تر از دلتا تبدیل می شود و به اضطراب مردم می‌افزاید.

جامعه هشدار درباره خطر ورود ویروس لامبدا

سویه لاندا یا لامبدا  گونه‌ای جدید از ویروس کروناست که در آمریکای جنوبی گسترش یافته و  می‌تواند از نسخه معمولی کرونا یا حتی کرونا دلتا نگرانی بیشتری را ایجاد کند و اکنون در ۴۰ کشور دنیا قربانی می گیرد.

براساس اطلاعات سازمان جهانی بهداشت، کرونا لامبدا جهش‌های زیادی را در مفاهیم ژنی شامل می‌شود که می‌تواند به افزایش قابلیت سرایت پذیری و همچنین افزایش مقاومت آن در مقابل آنتی بادی‌ها منجر شود و  همین مسئله باعث شده بسیاری از متخصصان سلامت، گونه اصلی کرونا و حتی گونه پلاس را فراموش کرده و هم اکنون تمام تمرکز خود را روی گونه لامبدا  قرار دهند.

 لامبدا یا C.۳۷ نوع جهش یافته ویروس کرونا بوده که نسبت به نوع اصلی کرونا بیشتر مسری است، در حال حاضر، علائم کرونا لامبدا با انواع دیگر ویروس متفاوت گزارش نشده اما تحقیقات بیشتری در این زمینه در حال انجام است.  

 این نوع ویروس خطرناک در ایالات متحده و آمریکای جنوبی رو به گسترش است اما بر اساس اطلاعات تا ۲۰ مرداد ماه هیچ موردی از این نوع جدید در داخل کشور شاهده نشده، سویه های کرونا چموش بوده و لامبدا می تواند مانند دلتا غافلگیرمان کند، ضروریت تسریع در واکسیناسیون عمومی و رعایت شیوه نامه های بهداشت بیش از پیش لازم و اجرایی است.

شدت انتقال پذیری لامبدا آنقدر بالا و خطرناک است که قرارگاه عملیاتی مقابله با کرونا هفته گذشته درباره ابلاغیه جدید وزیر کشور به استانداران اعلام کرد: دستور وزیر کشور برای برقراری تمهیدات لازم از سوی استان‌های مرزی و دستگاه‌های ذیربط، در راستای پیشگیری از ورود سویه کرونای لامبدا از کشورهای مبداء جهش و یا دیگر کشورها صورت می‌پذیرد.

پیش بینی تمهیدات مراقبتی، کنترلی و پیشگیرانه، آمادگی‌های لازم در راستای تشدید کنترل‌های مرزی در مبادی قانونی (فرودگاه‌ها، پایانه‌ها، بنادر، مناطق آزاد، بازارچه‌های مشترک مرزی) و همچنین در مرزهای زمینی و دریایی کشورمان با کشورهای همسایه، اتخاذ شود.

تشدید کنترل مرزها

تشدید کنترل‌های مرزی با هدف جلوگیری از ترددهای غیرمجاز، نظارت دقیق و مستمر در جهت رعایت کامل پروتکل‌های بهداشتی مصوب و ابلاغی از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، پیرامون تردد مسافرین، زائرین، رانندگان ترانزیت، ملوانان، اتباع و مهاجرین خارجی و سایر تردد کنندگان از مبادی مرزی،  (اعم از مرزهای زمینی، هوایی، ریلی ودریایی) و پیش بینی های لازم درجهت انجام تست کرونا ازمسافرین درمبادی مرزی و در بدو ورود، قرنطینه افراد مشکوک در نقطه صفرمرزی از مواردی هستند که باید اجرا شوند.

علیرضا زالی فرمانده ستاد عملیات مقابله با کرونا در تهران نیز در این زمینه می گوید: تاکنون هیچ گونه شواهد آزمایشگاهی، بالینی و بیمارستانی از کشف ویروس لامبدا در تهران و سایر استان های کشور گزارش نشده و گرچه این ویروس به مرزهای اطراف کشور ما نیز سرایت کرده اما نه از نظر تظاهرات بالینی و نه از نظر بررسی های آزمایشگاهی شواهدی دال بر وجود این ویروس جهش یافته در کشورمان مشاهده نشده است.

وی اظهار می دارد: انتشار لامبدا یا لاندا کرونا از طریق مرزها گسترش می یابد و کنترل مرزها و ترددها مهمترین موضوع در پیشگیری از ورود این سویه جدید است. بنابراین اعمال محدودیت های جدی تر در مرزهای کشور و بخصوص انجام قرنطینه های هوشمند در مبادی ورودی مرزهای زمینی و هوایی بسیار اهمیت دارد.

زالی خاطرنشان می کند: در ستاد ملی کرونا نیز این هفته  موضوع کنترل مرزها مورد تاکید ریاست جمهوری قرار گرفت و مقرر شد که اقدامات حفاظتی بیشتری در مرزهای هوایی و زمینی اعمال شود.

این استاد دانشگاه ضمن آرزوی سلامتی و شفای عاجل برای تمامی بیماران مبتلا به کرونا ابراز امیدواری می کند که با اعمال محدودیت های بیشتر و فراهم سازی قرنطینه ها در مبادی ورودی کشور بتوانیم با ورود این سویه جدید مقابله کنیم و هموطنان با رعایت شیوه نامه های بهداشتی و محدودیت ها به کاهش شیوع بیماری کمک کنند.

مراقب لامبدا باشیم

مینو محرز متخصص بیماری‌های عفونی نیز می گوید: واریانت لامبدا در آمریکای جنوبی شناسایی شد و مطالعه روی این جهش جدید ویروس کرونا در حال انجام است. طبق تحقیقات، جهش جدید کرونا تحت عنوان لامبدا از قدرت سرایت و انتقال بیماری بالاتری نسبت به جهش‌های قبلی برخوردار بوده و به احتمال زیاد شدت بیماری اش هم بیشتر از نوع‌های قبلی کروناست.

وی، تب بالا یا حس گرمای شدید در سینه و پشت، سرفه کردن مداوم، گلودرد، سردرد و از دست دادن حس بویایی و چشایی را از علایم مهم ابتلا به لامبدا عنوان می کند و می افزاید: این گونه با گونه های دیگر کرونا نیز تفاوتی ندارد فقط قدرت سرایت پذیری آن به افراد دیگر فوق العاده بالاست.

محرز ادامه می دهد:  واریانت جدید لامبدا جوانان را بیشتر از نوع‌های قبلی درگیر می‌کند. اگر مردم فاصله‌گذاری اجتماعی را رعایت نکنند، باعث می‌شود تا ابتلای یکی از اعضا، همه افراد خانواده را درگیر کند، افراد تا قبل از انجام واکسیناسیون در هنگام خروج از منزل و حضور در مراکز شلوغ باید از ماسک استفاده کنند و به هیچ‌وجه شستن دست‌ها با آب و صابون را فراموش نکنند. مردم باید از برگزاری دورهمی‌های خانوادگی بپرهیزند تا زنجیره انتقال بیماری کرونا قطع شود.

وی با بیان اینکه تسریع در امر واکسیناسیون عمومی می تواند تا حدودی ما را در برابر جلوگیری از افزایش مرگ و میرهای کرونایی ایمن کند، تصریح می کند:  علاوه بر واکسیناسیون عمومی، توجه مردم به رعایت شیوه نامه های بهداشتی بویژه استفاده از ماسک و  دوری از تجمعات راهکارهای آسان و کم هزینه برای عدم ابتلا به واریانت های جدید کرونا و کاهش تلفات ناشی از این بیماری است.

به گزارش ایرنا، ایران اکنون در خیز پنجم کرونا که از ابتدای تیر ماه از جنوب آغاز شد و به مرکز کشور رسید، به سر می برد، تلفات کرونا در کشور ۲۸ مرداد ماه از مرز یکصد هزار نفر عبور کرد و روز سه شنبه دوم شهریور ماه با ۷۰۹ مورد مرگ، رکورد تلفات روزانه طی ۱۹ ماه گدشته شکست.

بر اساس اعلام وزارت بهداشت، طی۲۴ ساعت گذشته، ۵۶۱ بیمار مبتلا به کرونا جان خود را از دست دادند و مجموع جان‌باختگان این بیماری در کشور به ۱۰۹ هزار و ۵۴۹ نفر رسید.

 

منبع: ایرنا
کدخبر: 197378

ارسال نظر