|

سال‌های بد موتورسیکلت

رئیس انجمن صنعت موتورسیکلت ایران از عدم توجه به واقعیات بازار داخلی و تصویب قوانین شتاب‌زده انتقاد کرد و خواستار تعامل و مشورت هر چه بیشتر با فعالان این حوزه شد.

گسترش نیوز: می‌گویند اقبال مردم به خرید موتورسیکلت بیشتر شده است اما رئیس انجمن صنعت موتورسیکلت، نظر دیگری دارد: اگر این‌گونه بود باشد شاهد افزایش تولید بودیم ولی چنین نشده است. تولید موتورسیکلت در مقایسه با پارسال حدود ۷۰ درصد کاهش داشته است. این در حالی است که پارسال هم نسبت به سال قبل از آن، ۸۰ درصد کاهش تولید داشتیم. فروش موتورهای دست‌دوم ممکن است زیاد شده باشد اما تولید در این دو سال کاهش داشته است.

MOTORR (2).jpg

سالی ۵۰۰ هزار موتورسیکلت نیاز داریم

بهمن ضیاءمقدم ضمن بیان این مطلب که نیاز بازار به موتورسیکلت، ۵۰۰ هزار دستگاه در سال است اظهار داشت:

متاسفانه در دو سال گذشته این آمار محقق نشد. یکی از دلایل این وضعیت «نو بودن بازار موتورهای انژکتوری» بود و تازگی این فناوری باعث شد مصرف‌کنندگان تمایل کمتری به آن داشته باشند.

یورو ۴؛ از ابتدای سال جدید

رئیس انجمن صنعت موتورسیکلت از وضع استاندارد جدیدی در حوزه تولید موتورسیکلت سخن گفت: قرار است از سال جدید، موتورسیکلت‌های تولیدشده در حد استانداردهای یورو ۴ باشند. در واقع یکی از عواملی که باعث کاهش تولید شد ممنوعیت تولید موتورهای کاربراتوری بود.

رئیس انجمن صنعت موتورسیکلت در پاسخ به این سوال که آیا در زمینه تولید موتورسیکلت خودکفا هستیم یا نه تصریح کرد: به‌غیراز بخش موتور، خودکفا هستیم. البته به این حوزه هم ورود کرده بودیم ولی به‌واسطه بعضی مشکلات نتوانستیم به موفقیتی که باید، دست یابیم.

موتوربرقی، مصوبه‌ای که امکان‌سنجی نشد

ضیاءمقدم در تشریح بیشتر مشکلات اظهار داشت: یکی از بزرگ‌ترین مشکلاتی که با آن روبرو هستیم قوانین و مصوبات یک‌شبه است. این پدیده باعث می‌شود شرکت‌های تولیدی نتوانند برای ۵ یا ۶ سال آینده، برنامه‌ریزی کنند. قوانین خلق‌الساعه چنین اجازه‌ای به آنها نمی‌دهد. البته در زمینه قطعات دیگر می‌توان گفت ۶۰ تا ۶۵ درصد قطعات را خودمان می‌سازیم.

رئیس انجمن صنعت موتورسیکلت، ممنوعیت ناگهانی تولید موتورهای کاربراتوری را یکی از مصادیق این قوانین شتاب‌زده عنوان کرد: مورد دیگری که اخیرا اتفاق افتاد به موتورهای برقی مربوط می‌شود. بر اساس مصوبه جدید، ۱۰ درصد تولید و سبد محصول تولیدکنندگان باید موتور برقی باشد. کجای دنیا یک‌شبه تصمیم می‌گیرند و از فرداش، اجرایی می‌کنند؟ فرض کنیم شرکت‌های تولیدکننده از همین‌الان، آمادگی تولید موتور برقی را داشته باشند ولی آیا زیرساختش فراهم شده است؟ شما مشتری‌اش را پیدا کنید، نقش دولت را تعریف کنید، مطمئن باشید هیچ شرکتی موتور بنزینی تولید نخواهد کرد.

همه موانع موتور برقی

ضیاءمقدم در ادامه سخنان خود به نبود تقاضا برای موتورهای برقی پرداخت و اظهار داشت: مطمئن باشید که تولیدکننده به دنبال بهبود تولید است و اصراری به تولید موتور بنزینی نداریم ولی بحث اینجاست که الان تقاضایی برای موتور برقی وجود ندارد. قیمت این نوع موتور بالاست. علاوه بر این، به نوع کاربری که مشتری ایران از موتور به عمل می‌آورد توجه نشده است. بسیاری از افراد برای ارتزاق و کسب درآمد از موتورسیکلت استفاده می‌کنند. از طرف دیگر وجود شیب‌های تند باعث می‌شود که در بسیاری از نقاط تهران و شهرهای دیگر، نتوان از مدل برقی استفاده کرد.

۴۵ تولیدکننده موتور

رئیس انجمن صنعت موتورسیکلت از وجود ۴۵ شرکت تولیدکننده موتورسیکلت خبر دارد و افزود: از این تعداد، ۳۵ مورد عضو انجمن ما هستند ولی متاسفانه فکر می‌کنم تا پایان امسال تعدادی از آنها از این بازار خارج شوند. مشکلات ارز و اخد سفارش و رکود باعث شده چنین وضعیتی به وجود بیاید. از نظر من به‌عنوان دبیر انجمن، تولیدکننده‌های ما در مجموع، استانداردهای تولید را رعایت می‌کنند و به‌واسطه فشارهایی که به‌عنوان‌مثال سازمان محیط‌زیست، در راستای دغدغه‌های محیط‌زیستی بر آنها وارد می‌کنند تمامی محصولات تولیدشده، استاندارد لازم را دارند. البته بعد از ورود به چرخه مصرف، نظارت چندانی اعمال نمی‌شود و مشتری، دست‌کاری‌هایی به عمل می‌آورد که ممکن است میزان آلایندگی موتور را بیشتر کند ولی این بحث‌ها به نظارت بعد از تولید مربوط می‌شود نه تولید.

میانگین قیمت موتورسیکلت

رئیس انجمن صنعت موتورسیکلت در ارتباط با قیمت‌ها اظهار داشت: البته ما تولیدکننده هستیم و کار قیمت‌گذاری را انجام نمی‌دهیم ولی تا جایی که می‌دانم میانگین قیمت چیزی حدود ۵ تا پنج میلیون و ۷۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسد.

رئیس انجمن صنعت موتورسیکلت در بخش دیگری از سخنان خود، درباره مشکلاتی که تولیدکنندگان این حوزه با آن مواجه هستند سخن گفت: تقریبا تمام تولیدکننده‌ها به‌جز دو شرکت، خصوصی هستند و با سرمایه شخصی خود و بدون هیچ حمایتی فعالیت می‌کنند. بدون شک همه شرکت‌ّ‌ّ‌ها دوست دارند به چرخه اقتصادی کشور کمک کنند و اشتغال ایجاد کنند ولی با مشکلات بسیاری مواجه هستند. تصویب و اجرا ناگهانی و شتاب زرده، آن هم پشت درهای بسته و بدون حضور نمایندگان اصناف به این صنعت آسیب می‌زند.

مقایسه‌ای که درست نیست

رئیس انجمن صنعت موتورسیکلت ایران در بخش پایانی سخنان خود، از یک مقایسه نابجا سخن گفت:

می‌گویند امسال باید به استاندارد یورو ۴ برسیم و دو سال دیگر در حد استانداردهای روز اروپا باشیم. باید به این نکته توجه داشت که به‌هرحال اروپا به لحاظ امکاناتی که در این زمینه دارد حداقل ۵ سال جلوست و شما نمی‌توانید وضعیت صنف موتورساز آن را با شرکت‌های داخلی ما مقایسه کنید. به‌عنوان‌مثال امکانات آزمایشگاهی ما در حد اروپا نیست. مقایسه بین ایران و اروپا کار درستی نیست. باید به عواملی مثل عدم‌سرمایه‌گذاری هم توجه کرد. در شرایط کنونی نمی‌توان برای آینده بلندمدت برنامه‌ریزی کرد.

کدخبر: 38989

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین