راهنمای خرید روغن گیربکس خودرو + قیمت
تقریباً بیشتر رانندگان با روغنموتور و نحوه عملکرد آن آشنایی دارند و برحسب کارکرد خودرویشان بهصورت منظم اقدام به تعویض آن میکنند. اما آیا تنها همین سیال در خودرو وجود دارد؟ سیستم انتقال قدرت نیز همانند پیشرانه، نیاز به روغن برای روانکاری دارد و باید بهصورت منظم تعویض شود.
گسترشنیوز: برای انتقال قدرت از پیشرانه به چرخها، هر خودرو به یک سیستم انتقال قدرت نیاز دارد که در خودروهای مختلف این سیستم به دو صورت دستی یا اتوماتیک است. عدم تعویض بهموقع موجب کاهش طول عمر گیربکس و ایجاد هزینههای کوچک و بزرگ برای صاحب خودرو میشود درصورتیکه با تعویض بهموقع گیربکس شما از بسیاری مشکلات ناشی از عدم تعویض بهموقع مصون میماند و سلامتش حفظ میشود.در ادامه گزارش به بررسی انواع روغنهای گیربکس و موعد تعویض آنها میپردازیم.
وظایف
روغن گیربکس از مواد پایه بهعلاوه یک سری افزودنیها تهیه میشود. این روغن علاوه بر روانکاری وظایف دیگری ازجمله کنترل و کاهش فشار و گرما، جلوگیری از ایجاد صدا، کاهش اصطکاک و جلوگیری از ایجاد ترک در قسمتهای مختلف را بر عهده دارد. افزودنیها موادی هستند که باعث ایجاد این خواص ازجمله خاصیت مقابله با فشار در روغن میشود و به آنها EP(extreme pressure) گفته میشود. علاوه بر موارد گفتهشده نوع دیگری از افزودنیها نیز وجود دارد که برای کاهش نقطه انجماد روغن استفاده میشود و همین عامل باعث عملکرد نرم و روانتر گیربکس در دماهای پایینتر میشود.
گیربکسهای دستی
روغن گیربکسهای دستی(MTF) عموماً از غلظت بیشتری نسبت به روغن گیربکسهای اتوماتیک (ATF) برخوردار است. برای روغن گیربکسهای دستی دو نوع طبقهبندی وجد دارد که یکی بر اساس دستهبندی انجمن مهندسی نفت امریکا(API) و دیگری بر اساس دستهبندی ویسکوزیته توسط انجمن مهندسین اتومبیل(SAE) است.
گیربکسهای اتوماتیک
در گیربکسهای اتوماتیک به دلیل پیچیدگی و حساسیت بیشتر از روغنپایه سبکتری استفاده میشود اما در مقابل دارای مقدار بیشتری مواد افزودنی حتی تا ۱۵ نوع مختلف است. برای روانکارهای ATF طبقهبندی خاصی همانند MTF درزمینهٔ گرانروی وجود ندارد و نوع روغن توسط سازنده گیربکس تعیین میشود.
بهطورکلی دو استاندارد معروف برای روغنهای ATF وجود دارد.MERCON که مربوط به شرکت خودروسازی فورد و دیگری DEXRON که مربوط به شرکت جنرال موتورز است. این دو مورد استانداردهای رایج برای روغنهای ATF است که هرکدام فرمولاسیون خاص خود رادارند و بر اساس اطلاعات مربوط به دفترچه راهنمای خودرو و سازنده گیربکس میتوانید از میان این دو استاندارد یکی را انتخاب کنید.
موعد تعویض
برخلاف تصور بعضی افراد که روغن گیربکس مادامالعمراست این روانکار نیز همانند سایر روانکارهای خودرو نیاز به تعویض منظم دارد. روغن گیربکس پس از مدتی خواص خود را از دست خواهد داد و توانایی مراقبت از سیستم انتقال قدرت در برابر عوامل مختلف را نخواهد داشت. زمان تعویض این روغن برای گیربکسهای دستی و اتوماتیک متفاوت است. زمان تعویض روانکارهای گیربکس بهطورکلی به شرایط مختلفی ازجمله نحوه رانندگی، شرایط آبوهوایی و نوع گیربکس بستگی دارد. گیربکسهای دستی به دلیل حساسیت کمتر دارای بازه زمانی بیشتری برای تعویض نسبت به گیربکسهای اتوماتیک است. معمولاً در گیریکسهای دستی پس از ضعیف شدن یا اتمام دیسک و صفحه کلاچ، روغن سیستم انتقال قدرت نیز تعویض میشود.
اگر عمر یک دیسک و صفحه را نهایتاً بین ۱۰۰ الی ۱۵۰ هزار کیلومتر در نظر بگیریم باید روغن نیز بهطور منظم در همین بازه کارکرد تعویض شود. برخلاف گیربکسهای دستی، سیستمهای انتقال قدرت اتوماتیک نیاز به رسیدگی بیشتری دارد.. برای تعویض روغن اینگونه گیربکسها باید به دفترچه راهنما خودرو رجوع کنید و بازه زمانی آن را پیدا کنید. بهطورکلی پیشنهاد میشود روغن گیربکسهای اتوماتیک پس از مسافتی بین ۴۰ الی ۶۰ هزار کیلومتر تعویض شود. در برخی خودروها هنگامیکه موعد تعویض روغن فرابرسد، از طریق نمایشگرهای موجود در داخل خودرو به راننده هشدار تعویض داده میشود. در هنگام تعویض توجه داشته باشید حجم و نوع روغن کاملاً با مورد ذکرشده در دفترچه راهنمای خودرو یکسان باشد.
چکاپ
در بازه زمانی میان دو تعویض نیز باید بهصورت منظم میزان روغن و رنگ آن را بررسی کنید. در بیشتر خودروهای اتوماتیک یک گیج همانند گیج کنترل میزان روغنموتور وجود دارد که از طریق آن میتوانید میزان روغن گیربکس خودرویتان را چک کنید. این میزان را میتوان هم در حالت سرد و هم در حالتی که خودرو گرم شده و به دمای ایده آل رسیده است چک کنید. در خودروهای گیربکس اتوماتیک، عموماً روغن به رنگ قرمز یا صورتی است پس باید رنگ روغن نیز بررسی شود. اگر این رنگ بهصورت قهوهای یا سیاه درآمده باشد و بوی سوخته بدهد زمان تعویض روغن گیربکس خودرو شما فرا رسیده است.
مظنه بازار
قیمت روغن گیربکس با توجه به حجم، شرکت سازنده و نوع گیربکس میتواند کاملاً متفاوت باشد. در حال حاضر روغن گیربکس در ارزانترین حالت ممکن در حجم یک لیتری حدود ۲۰ هزار تومان است. قیمت نمونههای یک لیتری تا ۱۰۰ هزار تومان و بیش از آن نیز میرسد. قیمت این نوع روانکار بهشدت به کارخانه سازنده نیز وابسته است، بهعنوانمثال نمونه ۴ لیتری ساخت نیسان حدود ۷۰۰ هزار تومان قیمت دارد.
ارسال نظر