|

سهم خودرو از تولید ناخالص کشور

صنـعت خـودرو به‌عنوان سـومین صنعت مهم کشور به شمار می‌رود اما این روزها این صنعت با مشکلات زیادی دست‌وپنجه نرم می‌کند و نبود ثبات اقتصادی نیز به این چالش‌ها دامن زده است.

گسترش نیوز: به گفته فرشاد مقیمی معاون وزیر صمت صنعت خودرو، درحال‌حاضر صنـعت خـودرو در اقتصـاد کشـور پس از صنـایع نفـت و گاز، پتـروشیمـی و بانـکداری جـایگاه سـوم را داشته و ۹/۲ درصـد از تولیـد ناخالـص ملـی و حدود ۲۳ درصـد از ارزش‌افزوده کل صنـعت کشـور مربوط به صنعت خودرو می‌شود.

کارگاه و کارخانه تولید قطعات و مجموعه‌های بسیاری در زنجیره این صنعت مشغول به کار هستند و همه این موارد نشان از آن دارد که صنعت خودرو اگرچه با تحریم‌های سختی نیز رو به روشده است اما نباید اجازه داد تا زمین‌گیر شود. بازار خودرو نیز تحت تأثیر هم تحریم‌ها مدت‌هاست که روی آرامش را ندیده است.

این روزها مسئله قیمت‌گذاری خودرو هم با تصویب نمایندگان مجلس برای واگذاری مجدد آن به شورای رقابتت به صدر اخبار صنعت خودرو بازگشته است و عنوان می‌شود که این واگذاری بازار خودرو را ساماندهی خواهد کرد.

در همین رابطه چند روز پیش علی نجفی فعال بازار خودرو عنوان کرد: «اگرچه ماه رمضان در خریدوفروش خودرو بی‌تأثیر نیست اما نوسانات بازار و نامشخص بودن آینده و همچنین بلاتکلیفی بازار در این نوسان قیمت‌ها بسیار مؤثر بوده است. همچنین زمزمه بازگشت شورای رقابت به گردونه قیمت‌گذاری خودرو، سبب شده تا دامنه نوسان قیمت‌ها در بازار خودرو شدیدتر شود.»

کاهشی شدن قیمت‌ها با ترخیص خودروهای وارداتی از گمرک

اما آنچه در هفته اخیر شاهد آن بوده‌ایم این است که قیمت‌ها در حاشیه بازار بسیار کاهش‌یافته است اما علت چیست؟ رضا رحمانی وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره علت کاهش نرخ خودرو در بازار در روزهای اخیر عنوان کرده است: " نرخ خودرو عمدتاً تحت تأثیر مسائل روانی بازار است؛ در دوره‌ای به دلیل نوسانات ارز، قیمت‌سازی در فضای مجازی و غیره نرخ خودرو افزایش پیدا کرد. تصمیماتی مانند ترخیص خودروهای مانده در گمرک بر نرخ خودرو در بازار اثر مثبت داشت و قیمت‌ها را کاهشی کرد."

او معتقد است تصویب طرح ساماندهی بازار خودرو را در بهبود شرایط بازار مؤثر بوده و می‌گوید مصوبه مجلس اثر مثبتی بر نرخ خودرو در بازار و کاهش التهابات گذاشته است.

افزایش ۷ برابری تولید بازار خودرو را نجات می‌دهد

اما محسن شاکری دیگر فعال حوزه بازار خودرو در همین زمینه می‌گوید: «تصویب طرح ساماندهی بازار خودرو طی هفته گذشته مقداری از قیمت‌ها را کاهش داد و البته افزایش ۷ برابری تولید خودرو و تأمین قطعات می‌تواند این روند کاهشی را ادامه و بازار را از رکود و یا التهاب نجات دهد. اگرچه سال گذشته طبق آمار با افت تولید مواجه شدیم و در بخش‌های مختلف نزدیک به ۴۰ درصد با کاهش تولید در خطوط مواجه شده‌ایم اما امسال تلاش خودروسازان بر اساس آنچه می‌گویند این است که تا ۴ ماه آینده ظرفیت تولید آن به سال ۹۶ نزدیک می‌شود. قطعاً افزایش تولید به بهبود شرایط بازار کمک خواهد کرد.»

نرخ ارز در نرخ خودرو نوسان ایجاد می‌کند

این فعال بازار خودرو خاطرنشان کرد: «بالا و پایین شدن نرخ ارز در نرخ خودرو نوسان ایجاد می‌کند. به نظر می‌رسد کاهشی که اخیراً در نرخ خورد به وجود آمده است به دلیل سیر نزولی در نرخ ارز است نباید این موضوع را فراموش کنیم که نرخ خودرو رابطه تنگاتنگی با نرخ ارز دارد. اگر سیر نزولی نرخ ارز تداوم داشته باشد قطعاً قیمت‌های کاذب درون بازار شکسته خواهد شد و خریدار واقعی در بازار حضور خواهد یافت. فعلاً بازار در یک رکود محض به سر می‌برد و خریداران و فروشندگان دست نگه‌داشته‌اند تا وضعیت اقتصادی در یک ثبات قرار بگیرد.»

ثبات اقتصادی لازمه رونق تولید است

بنابراین گزارش، شاکری در پاسخ به این سؤال که صنعت خودرو و بازار آن درحال‌حاضر برای بهبود شرایط نیازمند چه چیزی است می‌گوید: «اقتصاد کشور به دلایل سیاسی و تحریم‌های امریکا تحت‌الشعاع قرارگرفته است به‌تبع آن صنایع با چالش‌های مختلفی در حال دست‌وپنجه نرم کردن هستند. بهتر آن است که برای بهبود شرایط تولید در مرحله نخست اختلافات درونی حل‌وفصل شود و از تحریم‌های داخلی نیز جلوگیری شود. تصمیمات شتاب‌زده بر پیکره این صنعت زخم‌های کاری می‌زند و وزارت صمت نیز باید از آن اجتناب کند. همچنین ایجاد فضای دارای ثبات اقتصادی به تولید بیشتر و بهبود اوضاع بازار خودرو قطعاً کمک خواهد کرد.»

منبع: خودروکار

کدخبر: 54107

ارسال نظر