|

گفت‌و‌گوی گسترش‌نیوز با کارشناس حوزه خودرو:

قیمت خودرو پس از پایان کرونا چه می‌شود؟

یک کارشناس خودرو گفت: پیش از شیوع کرونا مشکلات مختلفی در حوزه خودرو وجود داشت و امسال این قضیه نیز اضافه شده است. به نظر می‌رسد بعد از اتمام کرونا با موج جدیدی از افزایش قیمت‌ها در بازار خودرو مواجه شویم.

گسترش نیوز: شیوع کرونا باعث شد تقریبا خرید و فروش خودرو به صفر نزدیک شود. چنین شرایطی نیز در اواسط سال ۹۸ وجود داشت و مردم در خرید و فروش تعلل داشتند. با تمام این وجود شرایط نیز در سال جدید همچنان باقی است و همگان منتظرند وضعیت به حالت قبل بازگردد. اما در این میان یک سری سوالات مطرح می شود و مشخص نیست که شرایط بازار خودرو در سال جدید چگونه خواهد بود. آیا قیمت‌ها افزایشی خواهد شد یا به خاطر وجود کرونا نرخ‌ها در بازار افت پیدا می‌کند؟ روند قیمت‌گذاری خودرو برای کارخانه‌ها به کدام سمت خواهد رفت؟ برای بررسی بیشتر وضعیت بازار خودرو و پیش‌بینی روند قیمت‌ها بعد از اتمام شیوع کرونا گفت‌و‌گویی با حسن کریمی سنجری، کارشناس حوزه خودرو ترتیب دادیم که در ادامه گزارش مشروح آن را می‌خوانید.

sanjari.jpg

مهم‌ترین فاکتور موثر بر قیمت خودرو

سنجری ابتدا در مورد بررسی وضعیت قیمت خودرو گفت: قیمت خودرو در واقع از یک سری پارامترهای اقتصادی و غیر اقتصادی تبعیت می‌کند. مهم‌ترین پارامتر تاثیرگذار روی قیمت مقایسه تعداد عرضه خودرو به بازار با تعداد خریداران و تقاضای واقعی بازار است. این یکی از مهم‌ترین فاکتورهاست که روی بازار تاثیر می‌گذارد. اگر عرضه به تعداد متقاضیان و به اندازه کافی وجود داشته باشد طبیعتا رقابتی در فروش خودرو ایجاد می‌شود و قیمت‌ها پایین می‌آید. برعکس این قضیه نیز می‌تواند وجود داشته باشد و رقابتی در خرید خودرو ایجاد شود. چنین موردی در سال ۹۸ به وقوع پیوست چرا که تعداد عرضه خودرو کمتر از تعداد تقاضا بود بنابراین رقابت بیشتر در زمینه خرید بود.

عدم افزایش نرخ در کارخانه

وی ادامه داد: پارامترهایی نیز وجود دارد که روی دو طرف معادله یعنی عرضه و تقاضا نیز به صورت کلی تاثیر می‌گذارد. قیمت ارز و نرخ تورم کشور روی قیمت تمام شده خودرو موثر است. البته زمانی که در مورد نرخ خودرو صحبت می‌کنیم قیمت کارخانه و قیمت بازار آن متفاوت است. قیمت کارخانه متاسفانه بیش از یک سال است که ثابت شده و این در حالی است که نرخ نهاده‌های تولید و تورم افزایشی بود. با تمام این وجود اجازه افزایش قیمت خودرو در کارخانه داده نشده است. همین باعث شد که قیمت فروش شرکت‌های خودروساز در بعضی از مدل‌ها پایین‌تر از قیمت تمام شده باشد و این زیان انباشته که طی دو سال گذشته خودروسازان با آن مواجه شدند به خاطر فروش با نرخ دستوری است.

ورود سیستم‌های دلالی

این کارشناس حوزه خودرو در ادامه اظهار کرد: روش‌های غلط بنگاه‌داری مانند سوء مدیریت و به نوعی دولتی بودن شرکت‌ها در پایین بودن بهره‌وری و افزایش قیمت تمام شده نیز تاثیر دارد. اما آنچه که بیشتر از همه مشهود بود به قیمت دستوری برمی‌گردد. توان شرکت‌های خودروساز برای تولید بیشتر و تامین قطعات پرتیراژ می‌بندد. همین قضیه باعث کاهش عرضه و در نهایت قیمت‌ها در بازار بالا می‌رود. در چنین فضایی که با یک آشفتگی در حوزه خودرو مواجه هستیم سیستم‌های دلالی و سفته ‌بازی نقش ویژه‌ای پیدا می‌کنند. تلاش برای این که خودرویی را بتوانید خودرویی را با قیمت پایین‌تر خریداری کنید و در بازار بفروشید بیشتر خواهد شد. همواره هجوم برای ثبت‌نام خودرو وجود دارد.

موج افزایش قیمت بعد از پایان کرونا

وی در پایان گفت: با تمام این توضیحات امسال شرایط برای بازار خودرو حتی به نحو بدتری شروع شد. شیوع کرونا خرید و فروش خودرو را دچار مشکل کرد. تا اینجای کار خیلی توفقیقی در زمینه تولید خودرو نداشتیم بنابراین کماکان شرایط سال گذشته در این زمینه را خواهیم داشت. علاوه بر آن تقاضای پاسخ داده نشده در سال گذشته نیز برای سال ۹۹سرریز خواهد شد. اگرچه الان تمایل به خرید خودرو وجود ندارد. دلیل آن نیز این است که قیمت‌ها به شدت بالا رفته و قدرت خرید پایین آمده و از طرف دیگر نیز شرایط کرونا باعث شده مردم در خرید تعلل کنند. به زودی که شرایط تغییر کند دوباره با یک موج افزایش قیمت در حوزه خودرو مواجه خواهیم شد مگر این که تغییری در شرایط تولید و عرضه خودرو اتفاق بیفتد.

کدخبر: 93629

ارسال نظر