دستگیری یک ایرانی در ارتباط با غرق شدن خانواده مهاجر سردشتی
«آدمبرها قلب ندارند». این را یک پناهنده ایرانی که در فرانسه منتظر است تا به طریقی به بریتانیا وارد شود، به خبرنگارانی گفته است که این روزها به کانال مانش نگاه میکنند؛ جایی که چهار عضو یک خانواده پنج نفره ایرانی را از ما گرفته و جسد نوزاد ۱۵ ماههشان را هنوز پس نداده است.
در گزارش تیم امداد و نجاتی که روز بعد از حادثه غرقشدن یک قایق در کانال مانش منتشر شده، آمده است که قایق ساعت ۳۰ : ۹ صبح در حالی از حوالی دانکرک از ساحل جدا شده که مقامات و همینطور هواشناسی پیشتر هشدار داده بودند شرایط آب و هوایی برای حرکت قایقها مناسب نیست. گزارشها در مورد تعداد سرنشینهای قایق متفاوت است؛ برخی منابع میگویند قایق غرقشده ۱۹ سرنشین داشته است و برخی میگویند ۲۸ نفر در قایق بودهاند؛ ایرانی و عراقی. بعد از اینکه قایق دچار حادثه شده، چند بالگرد، قایقهای نظامی و قایقهای ماهیگیری برای کمک به مردمی که در حال غرقشدن بودهاند به آنان نزدیک شدهاند.
ساحل دانکرک، شمال فرانسه و نزدیکترین ساحل این کشور به بریتانیا، به عنوان یکی از اصلیترین محلهای گذر غیرقانونی از فرانسه به بریتانیا شناخته میشود. علاوه بر پلیس و نیروی دریایی فرانسه، سازمانهای مردمنهاد هم به صورت روزانه در حال گشتزنی در این آبهای نه چندان عمیق اما به شدت پرتلاطم و پرتردد هستند تا پناهجویانی را نجات دهند که بیگدار به آب میزنند. تیمهای نجات، روز چهارشنبه و در پی حادثهای که برای قایق پناهجویان پیش آمد آنقدرها نزدیک نبود تا بتواند سریعتر کاری انجام دهد.
«رسول ایراننژاد» ۳۵ ساله - پدر خانوادهای کرد و اهل سردشت آذربایجان غربی - قبل از اینکه از آب بیرون کشیده شود جان باخته، همسرش «شیوا محمدپناهی» ۳۵ ساله و دو بچه به نامهای «آنیتا» ۹ ساله و «آرمین» ۶ ساله بعد از بیرون کشیدهشدن از آب جان باختهاند و نوزاد پانزده ماههشان به نام «آرتین» هنوز پیدا نشده است. مقامات فرانسوی میگویند بعید است جان به در برده باشد.
خانواده و دوستان چه می گویند
برادر آقای ایراننژاد، عموی بچههایی که در آب غرق شدهاند، میگوید که خانواده، تابستان از ایران رفتهاند. درآمد کارگری ساده پدر را و هر چه داشته و نداشتهاند نقد کردهاند و غیرقانونی به ترکیه رفتهاند، از آنجا به ایتالیا. بعد از توقفی ۲۰ روزه در ایتالیا، به فرانسه رسیدهاند. مقصدشان بریتانیا بوده و دو بار پیش از اقدام آخر از طریق دریا، تلاش کردهاند غیرقانونی مرز را رد کنند و وارد بریتانیا شوند؛ جایی که خیال میکردهاند روزی ۱۰۰ پوند در آمد خواهند داشت و قرضهایی را که گرفتهاند پس خواهند داد و خوشبخت خواهند شد.
یکی از دوستان خانواده ایراننژاد که در فرانسه همراه آنها بوده است، در مورد تصمیمشان برای عبور از کانال مانش میگوید: «حدود یک ماه پیش با شیوا در موردش صحبت کردیم. به او گفتم این مسیر خیلی خطرناک است و اگر اتفاقی بیفتد، بچهها...». این دوست خانوادگی که از گاردین خواسته است «علی» نامیده شود، میگوید شیوا در پاسخ به او گفته: «همه از همین راه میروند، انشاءالله که اتفاقی نمیافتد.»
هزینه گذر از کانال مانش، برای پناهجوها به اضای هر نفر بین پنج تا شش هزار یورو است. خارجشدن از ایران، بهخصوص اگر در مناطق مرزی زندگی کنید، هزینه چندانی ندارد. هزینه اصلی مربوط به عبور از ترکیه و رسیدن به یکی از کشورهای مهاجرپذیر اروپای غربی است. در مورد خانواده ایراننژاد، عبور از آبهای ترکیه به سمت ایتالیا و رسیدن از ایتالیا به فرانسه عددی معادل تقریبا ۸ هزار یورو برای هر نفر بوده است. اقلا ۱۳ هزار یورو برای هر نفر از ترکیه تا رسیدن به خاک بریتانیا آب خورده است. این رقم را باید ضرب در پنج کرد تا دریافت که این خانواده ایرانی به جز جانشان، برای پناهبردن به کشوری دیگر چه هزینهای پرداختهاند.
در سه روز گذشته بعد از آخرین حادثه غرقشدن قایق پناهجویان در کانال مانش، علاوه بر بوریس جانسون، مقامات دیگر بریتانیا هم در مورد حادثه ابراز تاسف کردهاند و قول همکاری با مقامات فرانسوی برای روشنشدن ابعاد ماجرا را دادهاند اما همزمان زیر بار باز کردن مسیر ورود قانونی پناهجویان به خاک کشورشان نرفتهاند.
بازداشت یک ایرانی در ارتباط با پرونده
اما آخرین خبرها حاکی از آن است که سباستین پیو، دادستان منطقه دانکرک در فرانسه گفته که یک مرد ایرانی را به ظن ارتباط با مرگ چهار پناهجوی ایرانی در کانال مانش بازداشت کرده است.
فرد بازداشتی متولد سال ۱۹۸۳ میلادی (۱۳۶۱ شمسی) در ایران است و هدایت یک قایق نیمهلاستیکی حامل ۲۲ پناهجو را برعهده داشته که از اردوگاه پناهجویان گراند - سینت در نزدیکی دانکرک عازم بریتانیا بودند.
دادستان دانکرک گفته است که فرد بازداشتی براساس اظهارات نجاتیافتگان این حادثه شناسایی و بازداشت شده است. پرونده او درحالحاضر در مرحله بازپرسی است.
در کیفرخواست، او به ۷ فقره قتل غیرعمد به دلیل رعایتنکردن نکات ایمنی و همچنین به خطر انداختن جان سایر مسافران که نجات یافتهاند، متهم شده است.
گروه دادستانی همچنین برای او به خاطر «کمک به ورود و اقامت غیرقانونی خارجیها به طور سیستماتیک و سازمانیافته» درخواست مجازات کرده است.
به گفته دادستان، این فرد پذیرفته که راننده قایق بوده اما گفته نقشی در این ماجرا نداشته و خودش یک مهاجر بوده است؛ اما سایر مسافران او را فردی توصیف کردهاند که به قاچاقچیان نزدیک بوده است.
دادستان گفته این تنها بازمانده قایق است که فارسی حرف میزند و اظهاراتش با سایر مسافران که همه کرد و عراقی هستند، در تناقض است.
ارسال نظر