|

تنها راهکار کنترل قیمت در بازار خودرو چیست؟

اتفاق‌های جدید بعد از قرعه کشی طرح فروش فوق‌العاده و پیش فروش خودروسازان در بازار خودرو در حال رخ دادن است.

خودرو تنها راهکار کنترل قیمت در بازار خودرو چیست؟

یک، خیلی از فروشندگان با وجود آنکه خودرو دارند، می‌گویند فعلاً موجودی نداریم؛ دوم، فعالان نمایشگاه‌های خودرو هر مشتری که به آنها سر می‌زند را تشویق به خرید خودرو می‌کنند و سوم اینکه آنها با قیمت بالا خودرو می‌فروشند و با قیمت پایین می‌خرند.

روز گذشته برای اینکه تأثیرپذیری بازار خودرو را از قرعه کشی طرح فروش فوق‌العاده ۲۵ هزار خودرو و ثبت‌نام طرح پیش فروش خودرو (هر کدام از خودروسازان قرار است ۷۵ هزار خودرو به مشتریان تحویل دهند) رصد کنیم، سراغ بازار خودرو و نمایشگاه‌های فعال رفتیم.

واسطه‌ها حاضر به کاهش قیمت خودرو نیستند

یکی از نمایشگاه داران خودرو در خیابان انقلاب گفت: دولت هر کاری انجام دهد نمی‌تواند قیمت خودرو را پایین بیاورد برای اینکه هیچ نمایشگاه دار و واسطه‌ای حاضر نیست خودروهایی را که با قیمت بالا خریده است با نرخ کمتر به مردم بفروشد به همین جهت اطمینان می‌دهم که قیمت خودرو سیر نزولی نخواهد داشت.

رضا یوسفی بارها در جملاتش و در پاسخ به این سؤال که آیا اکنون زمان مناسب برای خرید خودرو است یا هفته‌های آینده، توضیح داد: بدون شک طی روزهای آینده خودرو خریداری کنید، بهتر از هفته آینده است چرا که قیمت خودرو دوباره افزایش پیدا می‌کند.

این نمایشگاه دارخاطرنشان کرد: خیلی از نمایشگاه‌ها موجودی ندارند و اگر کسی خودرو بخواهد ما باید از دلالان و واسطه‌ها خودرو بخریم.

از فروش امتناع می‌شود

همین گفته باعث شد که ما سراغ یکی از دلالان بازار برویم. محمد یکی از افرادی است که تمام خودروها را می‌توان از او خریداری کرد. از او درباره قیمت خودروی ۲۰۶ تیپ ۲ پرسیدیم و او گفت: درحال‌حاضر قیمت این خودرو ۱۲۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است.

او در پاسخ به این سؤال که چرا برخی از نمایشگاه داران عنوان می‌کنند که خودرو ندارند، اظهارکرد: نمایشگاه داران از فروش خودرو امتناع می‌کنند چرا که نمی‌خواهند در زمان کاهش، خودروهای خود را به فروش برسانند.

این فعال بازار ادامه داد: طی سه هفته اخیر قیمت خودرو کاهش زیادی پیدا کرد و حتی برخی از خودروها به قیمت کارخانه نزدیک شدند، همین نوسان سبب شده که بعضی از نمایشگاه داران فروش خودرو را متوقف کنند تا تکلیف بازار مشخص شود.

او گفت: با وجود تمام پیش فروش‌ها و فروش فوق‌العاده شرکت‌های خودروسازی پیش‌بینی می‌کنم که قیمت خودرو بالاتر خواهد رفت.

فاصله ۱۰ درصد اعمال نشد

در حالی که وزارت صنعت، معدن و تجارت برای کاهش دلال بازی و واسطه گری خودرو شروط سختگیرانه وضع کرده بود اما اکنون می‌بینیم افرادی که در طرح فروش فوق‌العاده در لیست منتخبین (در قرعه کشی) هستند، فروشنده خودرو شدند آنها به‌صورت قولنامه‌ای سهمیه خود را(به قیمت بازار) به فروش می‌رسانند و هیچ نظارتی هم اتفاق نمی‌افتد.

از زمان شروع طرح فروش فوق‌العاده خودرو تا پیش فروش خودرو که جاری است، قیمت خودروها روند کاهشی به خود گرفت اما در این مدت فاصله بازار و کارخانه به ۱۰ درصد نرسید.

ستاد تنظیم بازار سه هفته پیش مصوب کرد که با کمک نهادهای نظارتی و سازمان حمایت باید شرایطی فراهم شود که حداکثر فاصله قیمت کارخانه و بازار نهایت ۱۰ درصد باشد. در این میان فعالان بازار می‌گویند: نهادهای نظارتی وارد بازار خودرو نشدند و تنها اتفاقی که در این بخش رخ داده حذف قیمت در سایت‌های فروش خودرو است.

افزایش فروش خودرو با شروع فصل تابستان

سجاد احمدیان از دیگر نمایشگاه داران خودرو درباره فروش خودرو می‌گوید: توصیه می‌کنم یک هفته برای خرید خودرو صبر کنید چرا که این احتمال وجود دارد که قیمت‌ها پایین بیاید.

او گفت: خرید خودرو در فضایی که قیمت با نوسان روبه‌رو است و برخی از نمایشگاه‌ها تمایل به فروش خودرو ندارند، اشتباه است.

احمدیان اعتقاد دارد که با نزدیک شدن به فصل تابستان میزان خرید خودروهای داخلی افزایش خواهد یافت و شیوع ویروس کرونا نمی‌تواند در این دوره مانع از کاهش خرید شود.

او ادامه داد: توقف فروش خودرو در برخی از نمایشگاه‌ها، قانون نانوشته است، هر زمان شرایط اینگونه باشد (یعنی طرح‌های فروش پشت سرهم اجرایی شود) فعالان بازار چنین رویه‌ای را اتخاذ می‌کنند تا جلوی ضرر و زیان خود را بگیرند، به هر ترتیب این صنف به خاطر شیوع ویروس کرونا آسیب زیادی دید و دیگر نمی‌خواهیم چنین امری تکرار شود.

این نمایشگاه دار می‌گوید: توصیه می‌کنم مصرف‌کنندگان واقعی، خودرو بخرند اما افرادی که به‌دنبال کسب سود هستند، خرید خودرو با ریسک‌هایی روبه‌رو است و حتی این احتمال وجود دارد که نتوانند با سودهایی که تصور می‌کنند، خودروی خود را به فروش برسانند.

هادی اشرفی از فعالان بازار خودرو صحبتی کرد که مورد تأیید برخی از هم صنفی‌هایش هم بود. او گفت: اگر شرایط موجود ادامه پیدا کند و تولید خودرو افزایش پیدا نکند، قیمت خودروهایی که اکنون ۱۲۰ میلیون تومان است سال آینده بالاتر خواهد رفت.

این فعال بازار افزود: چه کسی فکر می‌کرد خودروهای داخلی از مرز ۱۰۰ میلیون تومان عبور کنند؟ حال برای اینکه بازار خودرو با بحران قیمتی مواجه نشود، چاره‌ای جز رشد تولید خودرو نیست.

چاره؛ افزایش تولید

سعید موتمنی، رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودرو می‌گوید: بازار خودرو آرام است اما برخی‌ها در تلاش هستند تا قیمت‌ها را بالا ببرند، لذا تنها خواسته ما برای کنترل بازار این است که میزان تولید خودرو افزایش پیدا کند تا بازار بتواند آرامش خود را حفظ کند.

او خاطرنشان کرد: اکنون هر فردی که خودروی خود را بفروشد ضرر کرده است چرا که فعالان بازار با قیمت کمتر خودرو می‌خرند و با قیمت بالاتر می‌فروشند بدین جهت مردم با کنترل خریدهای خود می‌توانند در ثبات قیمت‌ها کمک کنند.

در این میان یک خبرگزاری در گزارشی نوشت: مشاهدات بازار خودرو نشان می‌دهد روند کاهشی قیمت‌ها تا حدودی متوقف شده ولی همچنان معاملات در بازار متوقف است و همه منتظر تعیین تکلیف وضعیت قیمت‌ها و سیاستگذاری دولت برای مدیریت بازار هستند. علاوه بر این هنوز الزام قیمت‌گذاری بازار خودرو براساس ۱۰ درصد بالاتر از قیمت کارخانه اعمال نشده و این فروشنده هست که قیمت نهایی را تعیین و اعلام می‌کند.

 

منبع: روزنامه ایران
کدخبر: 103632
  • دا ریوش ارسالی در

    با سلام دو تا راهکار میگم بخدا قیمتها کنترل میشه خیلی میاد پایین
    اول اینکه کارخانه های خودرو سازی و خودروهای وارداتی فراخوان بزنند و از همه نمایشگاهها و نمایندگی ها بخوان بیان و یک توافقنامه یا تفاهم نامه یا هر چی که تعهد سفت و محکم باشه با این عزیزان ببندند که خودرو فقط با قیمت گذاری مشخص مثل هر جنسی که قیمت روی کالا خورده و باید دست مشتری با این قیمت بدند بهشون واگذار کنند و از ثبت نام خودرو توسط مردم ممانعت بعمل بیاد و خودرو فقط به این عزیزان که تمام شرایط خودروسازان رو قبول دارند واگذار و خودرو با قیمت مشخص ارائه شود به این عزیزان و مردم فقط مجاز هستند از این جاها خرید کنند و فروش ماشین توسط مصرف کننده هم در همین نمایندگی ها و نمایشگاههای طرف قرارداد انجام شودحسنش اینه که قیمت کارخانه مشخصه و با ی سودی مشخص توسط این قسمتها ب مصرف کننده واگذار میشه و در آینده هر کسی هم خواست بفروشه در همین جاهایی که طرف قرارداد هستند میفروشند و اگر کسی گران فروشی کنه باید در صورت شکایت پای جرائمشم بایستد و حسن بعدیش اینه که تمام کسانی که زیر مجموعه این طرح نیستند خریدو فروش نمیشه کنند پس مجبور میشند یا بیان توی این چرخه یا قیمتهاشون رو کاهش بدندو قیمتها برمیگرده ب پایین
    بحث بعدی برای کاهش قیمت خودرو اینکه تمام کارخانه های قطعه فروشی و هر تولید کننده قطعات خودرو اجناس خود رو به عمده فروشان و واسطه ها و خرده فروشها و غیره واگذار نکنند فقط و فقط بیان زیر نظر کارخانه های خودرو سازی و عمده فروشان و هر کسی که قطعه میخاد سفارش از مثلا ایران خودرو یا سایپا بگیرند و اینجوری چند حسن داره اولا قطعات بی کیفیت دیگه راهی بازار نمیشه دوم اینکه تولید داخل رونق پیدا میکنه سوم اینکه وقتی این خدمات از سوی خودرو سازان داده میشه ی سودی سمت این تولیدکنندگان میاد که میتونه جبران قیمت گذاری پایین خودرو رو کنه و مطمئنا قیمتها میشه مثل سیم کارت خود سیم کارت ارزونه خدماتی که میده سودآوری داره و مصرف کننده هم با خیال راحت یبار پول میده و در قبالش جنس خوب میگیره خواهشمندم تامل بفرمایید ببینید نتیجه میده یا نه

ارسال نظر

 

آخرین اخبار