|

شایعه آزادسازی واردات خودرو چقدر صحت دارد؟

بر اساس لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ که هفته گذشته به مجلس ارائه شد، دولت حدود ۲۰۰۰ میلیارد تومان درآمد عوارض گمرکی از محل واردات خودرو پیش‌بینی کرده است در حالی که تنها یک روز بعد از انتشار این لایحه مشخص شد که بر اساس گفته مژگان خانلو؛ سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه، این حقوق ورودی مربوط به واردات جدید نیست بلکه برای ترخیص خودروهای دپو شده در گمرک در نظر گرفته شده است.

خودرو

اظهار نظرهای متعدد برخی نمایندگان مجلس طی ماه‌های اخیر، شایعه آزادسازی واردات خودرو به کشور را قوت بخشیده در حالی که با بررسی این اظهار نظرها در می‌یابیم که نمایندگان مجلس صرفا بند‌های مربوط به واردات خودرو در طرح ساماندهی بازار و صنعت خودرو که حدود ۶ ماه از انتشار آن می‌گذرد را دوباره بیان می‌کنند و در این صحبت‌ها طرح جدیدی وجود ندارد. به همین بهانه گفت‌وگویی با دبیر انجمن واردکنندگان خودرو داشتیم تا ببینیم آیا ابلاغیه یا طرح جدیدی از سوی ارگان‌های دولتی به این انجمن ارائه شده و خبر جدیدی از واردات خودرو در راه است یا خیر؟

مهدی دادفر، دبیر انجمن واردکنندگان خودرو اظهار نظرهای اخیر مسئولان در زمینه واردات را مانور و نمایشی می‌داند. دادفر ضمن انتقاد از صحبت‌های غیر واقعی اخیر مسئولان گفت: مسئولان ما عادت کرده‌اند صحبت‌های غیر واقعی کنند که نتیجه‌ای نداشته باشد و در نتیجه مردم دیگر اعتمادی به صحبت‌های آنان نخواهند داشت و به نوعی توجهی به حرف مسئولان نمی‌کنند.

به گفته دبیر انجمن واردکنندگان خودرو حتی اگر طرح واردات خودرو همین امروز وارد صحن مجلس شود تا مرحله تصویب و بعد از آن آغاز به کار واردکنندگان و دریافت هومولوگیشن خودروهای وارداتی، این فرآیند تا پایان سال ۱۴۰۰ به طول خواهد انجامید و احتمال اینکه در سال ۱۴۰۰ شاهد واردات خودرو به کشور باشیم زیاد نیست.

دادفر ضمن اشاره به کاهش قیمت‌ها در بازار تنها در پی انتشار خبر آزادسازی واردات گفت: خوشحالیم که انتشار این خبر حداقل موجب کاهش قیمت‌ها در بازار شده اما در حقیقت هیچ اتفاق جدیدی در زمینه واردات خودرو نیفتاده و همچنان مانند گذشته ممنوع است و طرحی نیز در این زمینه پیش نمی‌رود.

بخش زیادی از طرح‌های وارداتی که نمایندگان مجلس به آن اشاره می‌کنند، مربوط به امتیاز‌های واردات خودرو برای خودروسازان است، دادفر ضمن ابراز نگرانی در این زمینه گفت: بازار ما انحصاری است و درست نیست که به اسم حمایت از تولید بیشتر به این انحصار دامن بزنیم و تنها به خودروسازان و قطعه سازان اجازه واردات خودرو دهیم. وی افزود: معتقدم هر کسی را برای کاری ساخته‌اند و اگر خودروسازان واردات را هم در دست بگیرند، انحصار مطلق به‌وجود می‌آید.

دبیر انجمن وارد‌کنندگان خودرو گفت: مسئولان ما امید به صادرات خودرو به دیگر کشورها دارند تا در ازای آن اجازه واردات خودرو بدهند اما این انتظار زیادی است چرا که برای مثال یک خودروساز خارجی تنها ۵ میلیارد دلار بودجه برای بازاریابی و شناخه شدن برندش در مقاصد صادراتی هزینه کرده و آنوقت ما بدون این نگاه می‌خواهیم صادرات خودرو داشته باشیم.

مقایسه خودروسازی ایران و ترکیه

دادفر با مرور روند خودروسازی در ترکیه و مقایسه آن با وضعیت صنعت خودرو در کشورمان گفت: صنعت خودرو ترکیه از هر ۱۰۰ دستگاه تولیدی، ۸۳ دستگاه را در سال ۲۰۱۹ صادر کرده است و ۳۱ میلیارد دلار درآمد از محل صادرات خودرو دارد. این کشور در زمینه تولید خودرو در رتبه ۱۴اُم دنیا قرار دارد و با تیراژ حدود ۱.۲ میلیون دستگاه برند‌های رنو، فیات، بنز، ب ام و، تویوتا و هوندا در این کشور سایت تولید دارند امسال هم نخستین خودرو ملی شان رونمایی شد که ۴ میلیارد دلار فقط برای پلتفرم آن هزینه شده است.

 دبیر انجمن وارد‌کنندگان ضمن اعلام این اطلاعات افزود: مسئولان ما پیش از نوشتن هر قانون یا برنامه‌ای بهتر است کشورهایی مانند ترکیه را بیشتر مطالعه کنند و بر اساس تجربیات موفق دیگر کشور‌ها نسبت به ارائه برنامه‌ای مانند واردات در ازای صادرات اقدام کنند.

یکی از مهم‌ترین برنامه‌های پیشنهادی انجمن واردکنندگان خودرو، تامین ارز مورد نیاز از سرمایه گذارانی بود که در خارج از کشور ارز دارند و علاقمند به سرمایه‌گذاری در حوزه واردات خودرو هستند. از زمان انتشار این طرح، سرمایه‌گذاران متعددی ابراز تمایل برای مشارکت در واردات خودرو کرده‌اند.

به گفته دادفر، با اعلام این طرح، سرمایه‌گذاران جذب شده‌اند و هم اکنون حدود ۵۰۰ میلیون دلار سرمایه برای واردات خودرو در دسترس است.

منبع: عصر خودرو
کدخبر: 140102

ارسال نظر

 

آخرین اخبار