با سمند پلاس بیشتر آشنا شوید + مشخصات فنی
این خودرو نسبت به سایر نسخهها تفاوت چندانی نداشته و صرفاً برخی ویژگیها به آن اضافه شده و حداقلهای استانداردهای ۸۵گانه در آن رعایت گردیده است.
سمند پلاس که قبلا با نام سمند بهینه در فضای رسانهای شناخته میشد، حال وارد خط تولید ایران خودرو شده و مراحل نهایی پیش از عرضه را پشت سر میگذارد.
البته که قبلا هم نمونههای اولیه این سدان فیس لیفت وارد خط تولید شده بودند. اما با توجه به صحبتهای اخیر مدیرعامل ایران خودرو مبنی بر عرضه سمند بهینه در هفتههای آتی، احتمال آن زیاد است که این خودروساز سرعت تولید سمند جدید را افزایش داده باشد تا بتواند مقدمات عرضه این خودرو را فراهم کند.
سمند بهینه نمونهای فیس لیفت از سمند LX به حساب میآید که آستانه بیست سالگی نخستین خودروی ملی، پا به خط تولید ایران خودرو گذاشته است. این خودرو نسبت به سایر نسخهها تفاوت چندانی نداشته و صرفاً برخی ویژگیها به آن اضافه شده و حداقلهای استانداردهای ۸۵گانه در آن رعایت گردیده است. این خودروی فیس لیفت در بخش ظاهر بیرونی و کابین متفاوت از نسخههای قبلی سمند است و برخی ویژگیهای سورن نیز به آن اضافه شده است.
در سمند پلاس شاهد هستیم که گرافیک کاسه چراغهای جلو تغییر کرده و قابلیت چراغ روشنایی روز به این خودرو اضافه شده است. همچنین طرح و گرافیک کاسه چراغهای عقب نیز تغییراتی را داشته و ظاهری جدید را به بخش عقب سمند فیس لیفت داده است.
جلو پنجره سمند فیس لیفت هم متفاوت از نسخههای SE و LX این سدان ملی است و با طرحی کرومی و قالبی جدید بر روی این خودرو حضور دارد. قاب چراغ پلاک سمند بهینه که بر روی درِ صندوق عقب نصب شده است، به خاطر تغییرات کاسه چراغ عقب شکلی جدید را به خود گرفته و متناسب با آن طراحی شده است.
در نمای جانبی هم شاهد هستیم که سمند پلاس تفاوت خاصی با سایر نسخههای سمند ندارد و صرفاً رینگهای آلومینیومی جدید (مشابه به رینگهای سورن فیس لیفت) بر روی آن نصب شده است. البته که در تصاویر قبلی سمند بهینه خبری از رینگ آلومینیومی نبود و رینگ فولادی با قالپاق جدید در این خودرو دیده میشد.
در بخش طراحی کابین هم با داشبورد و رودیهای شبیه به سورن طرف هستیم. البته که بر خلاف سورن ELX و سورن فیس لیفت، رنگ تریم داخلی سمند پلاس مشابه به نسخههای قدیمی است و ترکیب رنگ کِرِم با تزئینات طرح چوب در این خودروی فیس لیفت دیده میشود.
با توجه به جایگاه اقتصادی سمند بهینه در سبد محصولات ایران خودرو، میبینیم که تا حدی قالب داشبورد این خودرو متفاوت از خانواده سورن طراحی شده و بخش مربوط به کیسه هوای شاگرد، به جای سبک مخفی، به صورت مجزا از داشبورد به تولید رسیده است. در جلو آمپر سمند پلاس هم میبینیم که طرحی جدید استفاده شده و تا حدودی ترکیب رنگ جدید، جذابیت بیشتری را به این بخش اضافه کرده است.
بخش میانی داشبورد سمند پلاس هم متفاوت از سورن پلاس و سورنهای ELX جدید است که الگوی قدیمی داشبوردهای سورن ELX در این خودرو وجود دارد. این الگوی قدیمی باعث شده تا تنظیمات تهویه در بخش پایین داشبورد نصب شود و از سویی بخش مربوط به سیستم صوتی، از نوع تک دین (Single Din) باشد و امکان نصب نمایشگر لمسی یکپارچه بر روی سمند فیس لیفت وجود نداشته باشد.
مشخصات فنی سمند پلاس:
به گفته مدیران ایران خودرو، تولید سمند بهینه در نسخه پایه با پیشرانه ارتقا یافته XU۷ خواهد بود. پیشرانه ارتقا یافته این خودرو، XU۷ پلاس نام دارد که به استاندارد آلایندگی یورو ۵ مجهز شده و تا حدودی قدرت بیشتری را نسبت به نسخههای قبلی تولید میکند. این پیشرانه ۱٫۸ لیتر حجم دارد و ۴ سیلندر و ۸ سوپاپ در آن دیده میشود. همچنین XU۷ پلاس نسبت به نسخه قبلی حدود ۱۰ درصد قوی تر شده میتواند قدرتی در محدوده ۱۱۰ اسب بخار را با گشتاور ۱۵۸ نیوتن متر تولید کند. همچنین به گفته مهندسان ایران خودرو، این پیشرانه تا حدودی مصرف سوخت بهینه تری را دارد و میتواند با استهلاک کمتری نسبت به گذشته بر روی سمند جدید نصب شود. درحالحاضر هنوز مشخصات قطعی و رسمی در مورد پیشرانه XU۷ پلاس در دسترس نیست و قطعا با معرفی رسمی این خودرو، اطلاعات دقیق این پیشرانه هم اعلام خواهد شد.
این خودرو قرار است تا با جعبه دنده ۵ سرعته دستی بهدست مشتریان برسد. جعبه دنده این خودرو نسبت به سایر سمندها تفاوتی ندارد و ساختاری مشابه به گذشته را دارد. در آینده نزدیک قرار است تا نسخه EF۷ ارتقا یافته سمند بهینه هم به بازار معرفی شود و جعبه دنده نیمه اتوماتیک AMT نیز بر روی این خودرو نصب گردد.
امکانات سمند پلاس:
سمند فیس لیفت در بحث امکانات رفاهی و ایمنی متفاوت از سایر نسخهها نیست. بیشتر تغییرات اعمال شده بر روی این خودرو به خاطر تطبیق نخستین سدان ملی با استانداردهای جدید بوده و آن چنان آپشنهای مدرنی بر روی نمونه جدید سمند نصب نشده است. در مورد فهرست امکانات رفاهی و ایمنی سمند جدید، میتوان به ویژگیهای زیر اشاره کرد:
دو کیسه هوا، ترمز ABS، EBD و BA، ترمز دیسکی جلو، ترمز کاسهای عقب، فرمان هیدرولیک، شیشهها و آینههای برقی، تهویه دستی، ۴ باند و ۲ تیوتر، زیر آرنجی جلو و عقب، تزئینات طرح چوب داشبورد، رودریها و دسته دنده، سیستم صوتی با قابلیت پخش بلوتوث، USB و AUX، صندلی ۶ حالته دستی راننده (پشتی برقی به صورت آپشن)، صندلی ۴ حالته دستی شاگرد (پشتی برقی به صورت آپشن)، رینگ فولادی (رینگ آلومینیومی به صورت آپشن)، چراغ روشنایی روز، سنسور پارک عقب (آپشن)، راهنمای تعویض لاین
آخه این چراغ و جلو پنجره کجاش آپشنه درثا نی ایرانخودرو چرا دست از سر این موتورXU7 که هی واشر میسوزنه بر نمیداره؟
ایران خودرو به دنبال تولید ماشینیست که ب ا حداقل هزینه بیشترین سود رو به مدیرانش بده.
به هیچ عنوان مدیران این شرکت به دنبال رضایت مشتری نیستند.
بعداز 16 سااااااال تولید سمند ، طرح داشبوردش و عوض کردن (نه چندان زیبا)
کیفیت لوازم داخل کابین سمند همه نامرغوب
و در نتیجه ایجاد صدای زیاد در اتاق
==========================
اخلاق مدیران ایران خودرو درست نمیشه
چقدر چراغ های عقب سمند نسبت به قبل زشت ش ده .